Kağıda çizdiğimiz her Ford’u üretiriz

Gölcüklü üretici, İstanbul Sancaktepe'de inşaa edilen Ar-Ge üssüyle Ford dünyasındaki gücünü daha da yukarılara taşıdı. Şirket Ford'un sadece üretim merkezi olmakla yetinmeyecek, merkeze yeni projeler, motorlar ve yeni modeller geliştirecek. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, beyaz kağıda çizilen bir aracı yaratıp, üretime geçebilecek kabiliyette Türkiye'nin tek otomotiv şirketi olduklarını belirterek, "1961'den bu yana süregelen bir Ar-Ge geçmişimiz var. Türkiye'de hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yapıyoruz. Motor, iç ve dış tasarım dahil, bir aracı tasarlayıp hazırlıyoruz" dedi. Sancaktepe'yle birlikte Ar-Ge merkezlerinin sayısının 3'e çıktığını kaydeden Yenigün, şu bilgileri verdi: "Üretimde olduğu gibi tasarım ve teknolojide de Ford dünyasındaki araçlara imza atıyoruz. Ford’un Global Cargo projesi Ford Otosan’a emanet edildi. Bunun yanı sıra hafif ticari araç tasarım ve mühendislik merkezi olduk. Global Ford içinde ayrıca dizel motorların tasarım ve mühendislik merkeziyiz. Motor yazılım ve kalibrasyon dahil sıfırdan motor ile platform geliştirme, iç ve dış tasarım dahil tüm bir aracı tasarlayabilen tek Türk otomotiv şirketiyiz. Bu Ar-Ge ile her şeyi yapabiliriz. Yapamayacağımız şey yok gibi."

Yatırımlar sürecek

Ford Otosan'ın 2010-2014 yılları arasında toplam Ar-Ge harcamalarının 1.22 milyar TL'ye ulaştının altını çizen Haydar Yenigün, bu yıl da 400 milyon liranın üzerinde bir harcama yapmayı öngördüklerini belirtti. Yenigün, "2011-2014 arasında 1.6 milyar dolara yakın yatırım yaptık. Üçüncü fabrikayı açtık. Geçen yıl 245 bin araç üretip 192 binini ihraç ederek, 3.5 milyar dolarlık ihracat cirosu elde ettik. Türkiye'nin ticari araç ihracatının yüzde 62'sini gerçekleştirdik. Son 5 yılda 2 milyar dolar da ihracat fazlası verdik" diye konuştu.

 Genel müdürün motor isyanı

Haydar Yengün, kendilerine sürekli olarak, "Bu kadar çok patent alıyorsunuz, neden motor geliştirmiyorsunuz?" şeklinde sorular geldiğini söyleyerek, "Her şey yapılıyor, motor da… Biz, Ar-Ge yetkinliğimizi, Türkiye'nin ilk yerli dizel motoru ERK'i 1986 yılında geliştirerek elde ettik. İşe ilk motor geliştirerek başladık, bugüne kadar da pek çok motor geliştirdik" dedi. Ford Otosan'ın Ar-Ge'sinde sadece kendi ürettikleri modeller için değil, küresel Ford'lar için de çalıştıklarını anlatan Haydar Yenigün, "Bugün aynı zamanda dizel motor mükemmeyilet merkeziyiz. Avusturalya pazarı için üretilen "Everest" modelinden, Mondeo ve Edge modeline kadar bizim geliştirdiğimiz, adaptasyonunu yaptığımız dizel motorlar kullanılacak. Ayrıca ABD'de üretilen Transit'lerin dizel motorunu da biz geliştirdik" dedi.

300 milyon dolarlık teknoloji ihracatı

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, dünyaya teknoloji ihraç ederek, Türkiye otomotiv sektörünün Ar-Ge’sine öncülük ettiklerini söyledi. Yenigün, son 5 yılda 300 milyon dolarlık mühendislik hizmeti ihracatı yaptıklarını belirterek, "Mühendislerimiz sürekli hareket halinde. Rusya'dan Çin'e kadar Türk mühendisleri projeleri üretime hazırlama konusunda Ford bünyesinde çalışıyor. Aylarca o tesislerde görev yapıyor" diye konuştu.

Mühendis sayısı 7'ye katlandı

 2002'den bu yana Ar-Ge personel sayısını 7 kat artırdıklarını ifade eden Haydar Yenigün, 2015 sonunda 1.450 mühendise ulaşacaklarını kaydetti. Yenigün, şöyle devam etti: "Tasarımcılarımız, konsept çizimden kil modele kadar tüm süreçleri gerçekleştirebiliyor. Sıfırdan motor tasarlayıp, test edip, üretiyoruz. Türkiye otomotiv sektörünün en üst düzey Ar-Ge'sini yapabilme yeteneğine sahip olmamız, bizi farklı bir konuma taşıyor. Yeni ürün geliştirme mühendislerimiz, Ford'un global Ar-Ge ekibinin birer üyesi olmaya devam ediyor. Türkiye'nin fikri haklar yetkinliği en yüksek, teknoloji ihraç eden otomotiv şirketiyiz. Ar-Ge gücümüz sayesinde, önümüzdeki 10 yılda Ford Otosan'ın daha da büyümesini sağlayacak global fırsatları araştırıp ve değerlendiriyoruz."

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.