İşte babayiğitler!

 

Türk otomotiv sektör altın çağını yaşıyor. Son dönemde ülkemize sıfırdan yeni bir yatırım gelmese de mevcut markaların atağı yüzleri güldürüyor. Otomotiv ana sanayi  son 6 yıllık dönemde yaklaşık 4 milyar 485 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Geçen hafta Tofaş'ın açıkladığı dev yatırım planıyla birlikte bu rakam 2016 yılında 5.5 milyar doları geçecek. Tabii bu yatırım tutarına yan sanayi, Toyota'nın 150 milyon euro (186 milyon dolar) Türkiye'de üretmeyi planladığı mini SUV modeli, Oyak Renault'nun 2015'te yenileyeceği Fluence, Hyundai Assan'ın üzerinde çalıştığı mini SUV ile station wagon harcamaları dahil değil. Yeni modellerle birlikte sadece ana sanayinin yatırımları son 8 yılda 6 milyar doları geçecek. Otomotivde Cumhuriyet tarihinin rekor yatırımına ulaşılacak. Lokomotif sektörün yatırımlarının artırmasında; 1 milyon adede göz kırpan iç pazardaki büyük potansiyel, hafif ticari araçtan sonra Türkiye'nin küçük otomobilde de Avrupa'nın üssü haline gelmesi, hükümetin sağladığı önemli teşvikler ve istikrarlı ekonomi etkili oldu. Tabii son anda Türkiye'nin kaçırdığı Peugeot ve Volkswagen gibi dev yatırımlar da cabası…

 

 

Ford:

Ford Otosan, 1 milyar dolarla yola çıktığı ancak sessiz sedasız 1.9 milyar dolara yükselttiği yatırımlarının meyvelerini toplamaya başladı. Şirket, yeni Transit Custom ve Tourneo Custom, yeni Transit ve yeni kurulan üçüncü fabrikasında üretilen Courier'i hem iç pazara sundu hem de ihracatına start verdi. Gülcüklü üretici,

Eskişehir'deki kamyon tesisi dahil 415 bin üdetlik üretim kapasitesine ulaştı. 

 

Fiat:

Tofaş Türk otomotiv tarihinin en büyük yatırımlarından birine start verdi. Doblo'yu 360 milyon dolara Türkiye ve ABD pazarı için yenileyen, 520 milyon dolara yeni sedan üreteceğini duyuran şirket, bununla yetinmedi ve 2 yeni model üreteceğini açıkladı. Tofaş, 2016'dan itibaren Bravo'nun yerini alacak hatchback model ve station wagon otomobilleri Bursa tesisindeki bantlardan inderecek. Toplam yatırım 1.6 milyar dolara yükselecek.

 

Oyak Renault:

Ürün atağı yapan Oyak Renault, 2009 yılından bugüne kadar 900 milyon dolara yakın yatırıma imza attı. Fluence'la başlayan atılım yeni Clio, Clio Sport Tourer ve yeni Megane'la devam etti. Oyak Renault, yeni modelin yanı sıra motor üretimini de büyüttü. Şirket, Renault'nun 898 cc'lik en küçük motoru için 234 milyon euro (290 milyon dolar) harcadı. Oyak Renault önümüzdeki yıl da Fluence'ı yenileyecek.

 

Hyundai:

Türkiye, Hyundai'nin küçük otomobil üretim merkezi haline geldi. Hyundai Assan, 1.4 milyar liralık 8650 milyon dolar) yatırımla İzmit tesisinin kapasitesini 100 bin adetten 200 bine çıkardı ve halk arasında 'Ayten' ismiyle anılan yeni i10 ile yeni i20'yi bantlardan indirdi. İki modelin ihracatına başlandı. Hyundai Assan, yerli modelleri dörtlemek için kolları sıvadı. Şirket mini SUV ve station wagon modelleri üzerinde çalışıyor. 

 

Toyota:

Türkiye'de 20'nci yaşını kutlayan Toyota Türkiye kısa süre önce Adapazarı'nda yeni model ve kapasite artışının müjdesini verdi. Corolla ve Verso'yu yenileyen şirket, 2009-2014 arasında 220 milyon dolar civarında yatırım yaptı. Toyota 2016'dan itibaren B sınıfı SUV üretmeyi planlıyor. Nikkei Gazetesi, Toyota'nın 187 milyon dolar yatırımla küçük SUV üreteceğini duyurdu. Böylece tesisin üretim kapasitesi 300 bine yükselecek.

 

 

Mercedes-Benz:

Mercedes-Benz Türk, Aksaray'daki kamyon fabrikasını büyüttü. 5 yılda 130 milyon euroluk yatırım kararı alan Alman otomotiv devi, Axor, Actros, Atego ve Unimog kamyonların üretildiği Aksaray'daki toplam araç montajını 7 bin 705 metrekareden 17 bin 250 metrekareye çıkarttı. 2009-2014 yılları arasında Ar-Ge, üretim ve model yatırımları 365 milyon euroyu (460 milyon dolar) buldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.