İki otomotiv devinde 35 yıl sonra ilk grev

İçlerinde Anadolu Isuzu gibi ana sanayi ve Mahle ile Arpek gibi iki büyük yan sanayi şirketinin de içinde bulunduğu onlarca işyerinde bugün grev başladı. Birleşik Metal İş sendikasının işverenle yaptığı görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmaması üzerine gidildiği belirtilen grev, otomotiv iyerleri açısından 1980 yılından sonra bir ilk olma özelliği taşıyor.

29 Ocak 2015 tarihinde sabah 09:00 itibariyle başlatılan greve karşı Anadolu Isuzu lokavt ilan etmişti.

Sabah saat 09:00 itibariyle başlayan grev, otomotiv sektöründe 12 Eylül darbesinden bu yana yapılan ilk grev olarak kayıtlara geçecek.

Aslında grev sadece bu iki otomotiv şirketine özgü değil. DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş, işveren temsilcisi MESS ile Toplu İş Görüşmeleri müzakerelerinde anlaşma sağlayamamıştı.

Grevler 29 Ocak'tan itibaren 10 şehirdeki 27 fabrikada 15 bin işçiyle başladı. Alınan bilgiye göre diğer tesislerdeki ikinci grevler ise 19 Şubatta başlatılacak.

Anadolu Isuzu

Mahle (İzmir ve Konya fabrikalarının ikisinde de)

Arpek.

İşçiler, 29 Ocak sabahı İzmir Mahle fabrirkası önünde "Şaka mı Sandın Gülüm" pankartıyla toplandılar.

Otomotivde-Grev-birlesik-metal-is-Anadolu-Isuzu-Mahle-arpek

 

Grev kararı ne zaman alışmıştı? 

 

BİRLEŞİK METAL İŞ SENDİKASI NE İSTİYOR?

Saat ücreti 5.58 TL’nin altında olan işçiler için saat ücretinin 5.58 TL’ye tamamlandıktan sonra 8.97’yi geçmemek üzere 40 kuruş iyileştirme yapılsın. İyileştirmenin ardından bütün işçilere yüzde 5 artı 105 kuruş zam yapılsın. Buna göre, 898 TL net ücret alanların toplam net zammı -ikramiye hariç- 282 TL olacak. Net 1374 TL civarında ücreti olanlar için 305 lira zam talebi taslağa konulacak. 1374 TL’nin üzerinde alanlar için zam oranları kademeli olarak düşecek. 2, 3. ve 4. altı ay için de enflasyon artı yüzde 2 zam talep edilecek. Taslakta ayrıca; vergi dilim artışlarının patronlar tarafından karşılanması, bayram, izin, yakacak gibi sosyal ödemelere yüzde 30 zam, 37.5 saatlik haftalık çalışma, yıllık izin sürelerinin arttırılması, günlük 30 dakika çalışma saatinden sayılacak mola hakkı talepleri de yer aldı. (Kocaeli Gazetesi)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.