Görevimiz tehlike

Sandıktan tek parti iktidarı yerine ‘koalisyon veya 45 gün içinde erken seçim ihtimalinin’ çıkması ilk etapta piyasada tedirginlik yaratırken, verilen pozitif mesajlar havanın yumuşamasını sağladı. Otomobil satışlarında önemli etkisi olan döviz kurunda gevşeme yaşandı. Dolar yeniden 2.71, euro 3.04 düzeylerine kadar geriledi. Euronun 3.11’i geçmesiyle yaşanan ‘Eyvah otomobile zam mı gelecek?’ korkusu şimdilik rafa kalktı.

Peki yılın ilk 5 ayında yakaladığı tempoyla rekora doğru koşan otomotiv pazarını ikinci yarıda neler bekliyor? Otomotivciler yıl sonu planlarını iki farklı senaryoya göre yapacak. İlk senaryoya göre tarihi rekor gelecek, kötümser planlarda stoklar elde kalacak… ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, genel seçimler sonrası Haziran’ın sakin geçtiğini ve İstanbul Autoshow 2015 Fuarı’da alınan siparişlerin satışa dönüşmesinin dışında hareketin pek görülmediğini söyledi. Erce, “Tabii seçim sonrası ‘bekle ve gör’ politikası doğal bir süreç. Ancak ayların son bölümü genelde hareketli geçer. Haziran’da 2014’le aynı seviyede veya çok az altında bir pazar çıkar” değerlendirmesinde bulundu. Otomotiv sektörü için yılın ikinci yarısının ilk döneme göre daha zorlu geçeceğini beklediklerini belirten Erce, 2 farklı senaryo öngördüklerini anlattı: “Eğer bir koalisyon hükümeti söz konusu olacaksa bu ne kadar çabuk nihayete kavuşursa ve öngörülebilirlik ne kadar çabuk artarsa diğer sektörler gibi otomotiv pazarının da olumsuz etkilenme ihtimali o kadar azalacaktır. Buradaki en kritik konu öngörülebilirlik.Önümüzdeki süreçte 2014’le aynı tempo yakalanırsa kamyon dahil 927 bin adetlik araç satışı elde ediliyor. Ancak geçen yılın son çeyreği Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası çok hareketli geçmişti. Eğer Amerikan Merkez Bankası (Fed) faizleri Eylül’de arttırsa ki bu çok kuvvetle muhtemel, toplam pazar 2014’e oranla gerileyebilir, bir anda 900 bin adetleri görebiliriz. İkinci senaryo IMF, Fed’e ‘Faiz artışını 2016’ya ertele’ tavsiyesinde bulundu. Faiz artışı 2016’ya kalırsa o zaman 2014 satışları da aşılır 950 bin adede dayanır. Sonuçta ODD olarak bizim öngörümüz toplam pazarın 900-950 bin adet arasında çıkacağı yönünde.”

Otomotivde rekor gelir mi?

Yılın ilk 5 ayında binek otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 53 artarak 346 bin 392 adet oldu. Otomobil pazarı yüzde 46, hafif ticari araç satışları yüzde 79 büyüdü. Geçen yılın aynı döneminde pazar 226 bin 698 adet seviyesindeydi. 2014 toplamında kamyon dahil pazar 807 bin 486 adet olarak gerçekleşti. Eğer pazar önümüzdeki 7 aylık dönemde geçen yılla aynı tempoyu sürdürürse, yani ne büyür ne de küçülürse 580 bin 983 araç satılacak. Böylece toplam pazar yılsonunda 927 bin 280 adede ulaşacak. Böylece rekor kırılacak. Tüm zamanların en yüksek satışı 2011’de kamyon dahil 910 bin adetle elde edilmişti. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı da 864 bin 439 adet olmuştu.

2015 otomobil satışları

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar her zaman makroekonomik istikrarın korunmasını ve insanların alım gücü nispetinde otomobil alma niyetlerinin oluşmasını arzu ettiklerini belirtti. Otomotiv pazarının bu yıl 2014’ün üzerinde gerçekleşeceği, ilk ayların daha iyi olacağı, daha sonra bir dengelenme görüleceği yönündeki tahminlerini muhafaza ettiklerini aktaran Aybar, “Belki aylık bazdaki artışlar geçen 5 aydaki doğrultuda olmayacak ama 2015’in 900 binler civarında, belki bunun biraz üzerinde bir satış hacmiyle kapanacağını bekliyoruz. Bu konuda bir öngörü değişikliğimiz yok” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.