Artık o ülkede oto üretilmeyecek, Holden fabrikası kapandı

 

İki hafta önceki Venezuela yazısından sonra bu hafta sizi yine uzak bir diyara götüreceğim.

Başka bir kıtaya… Kıta ülkesi Avustralya’ya…

Yine ‘Bize ne bundan’ dememenizi rica edeceğim. Artık dünyada her şey, herkes için çünkü.

Avustralya, ülkede geçmişi bir asırı geçen otomotiv üretiminde defteri geçen hafta itibariyle kapatmış durumda…

Binek otomobilde yaklaşık 1 milyonluk iç pazarı bulunan, bunun 150-160 binini yerel üretimden sağlayan Avustralya’da, son üretici Generel Motors-Holden, geçen cuma yerel saatle 10.45’te son Holden Commodore’u banttan indirdi.

Holden’in Avustralya’daki tarihi 1856 tarihine kadar uzanırken, 1948 yılından bu yana da üretim yapıyordu. Ülkede 69 yılda toplam 7 milyon 687 bin araç üreten Holden, geçen hafta itibariyle Adelai yakınlarındaki bin kişinin çalıştığı Port Elizabeth fabrikasının kapılarına kesin olarak kilit vurdu.

Ülkedeki üç üreticiden biri olan Ford da, 91 yıldır yaptığı üretimini geçen yıl sonlandırmıştı. Ford 2016 yılının son aylarında Melbourne ve Geelong’daki fabrikalarını kapatmıştı.

Bir diğer üretici Toyota da 3-4 ay evvel üretime ‘elveda’ dedi. Toyota 54 yıldır üretim yaptığı Avustralya’da Altona fabrikasında üretim yolculuğunu bitirme kararı aldı. Toyota için aslında Avustralya’nın bir önemi de vardı. Markanın Japonya dışında ürettiği modeller genellikle buradan start alıyordu.

Fabrikaların kapanma gerekçesi yüksek üretim maliyeti, değerli Avustralya doları, yerel üretimin ithalatla başa çıkamaması, yüksek ücretler vs olarak açıklanıyor. Mesela Ford’un Avustralya’daki üretim maliyetinin Avrupa’daki tesislerden 4 kat fazla olduğu dile getiriliyordu. Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda da kapanma kararına ilişkin, “Avustralya’da 1963 yılında başladıkları üretime devam etmek istediklerini, fakat pazarın rekabetçiliğ, değerli Avustralya doları ve ülkede giderek azalan üretim gibi etkenler yüzünden bu zorlu kararı aldıklarını” belirtmişti.

Avustralya’daki otomotiv üreticileri uzun yıllar milyarlarca dolarlık devlet desteği alıyordu. Fakat maddi desteğin kesilerek şirketlerden ‘kemer sıkmaları’ istenmişti.

Son Holden Commodore ile Avustralya otomobilde üretici ülke kartını kaybetmiş oldu. Ülkede otomotiv artık sadece ticari bir aktivite olarak yoluna devam edecek. Bir umut tasarım konusunda adımlar atma arzusu var. GM’in projeleri arasında bazı konsetp modeller için Ar-Ge merkezi oluşturmak var.

Avustralya’daki 150-160 bin civarındaki üretimin sonlanmasının dünya otomotiv endüstrisine hem sosyal hem ekonomik anlamda drastik bir etkisi beklenmemeli. Ancak asırlık fabrikaların kapanmasının sembolik anlamı yüksek.

Kimsenin kimseyle gönül bağı yok.

Honda’nın geçen haftalarda kendi vatanında, Japonya’da Sayama fabrikasını kapatma kararını hatırlatırım.

İşin içine para girince; kimse kimsenin gözünün yaşına bakmıyor…

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.