Full kapasiteyi yakaladı 2. fabrikayı çalışmaya başladı

 
 
Türkiye otomotivde yepyeni bir markanın yatırımını çekemedi ama mevcut yatırımlar ikinci fabrikaya koşuyor. Ford Otosan’ın Gölcük’te geçen yıl açtığı ikinci fabrikasından sonra şimdi de Hyundai Assan, ikinci tesis için kolları sıvadı.
Koreli dev Türkiye’de tamamladığı son yatırımında kapasite kullanımında ilk yılda sınıra geldi. Full kapasite kullanıp, iç pazara bile ürün yetiştiremeyen HyundaiAssan, 1.5 milyar TL’lik yeni yatırımında adım büyütüyor.
 
HyundaiAssan Başkanı Ali Kibar, şirkette temel felsefenin öncelikle full kapasiteyi doldurmak olduğunu söyledi. Yatırımlarının daha ikinci yılında bunun yakalandığını dile getiren Kibar, yeni bir yatırıma daha giden yol haritasını şöyle anlattı:
“İlk etapta oluşturulan kapasitenin full kullanımı hedelenir. Bu yakalanınca ilave kapasite yaratmaya yönelinir. Biz zaten 220 binlik kapasitedeyiz. ŞU anda ürülerimize yönelik ilgi büyük. Zaten siparişleri seçerek karşılamaya başladık. Her iki modelimiz de Avrupa’da pek çok birincilik aldı. Çok beğeniliyorlar, bu da satışları yetişilemez noktaya getiriyor. Türkiye’de üretilen ürünler, Avrupalı tüketicilere kendi ispatladı. B da başlangıçta öngördüğümüzden ekstra talep yarattı. Bunların bir kısmını karşılayabiliyor olsak da, hepsine yetişemiyoruz.”
 
Kısa sürede zirveyi yakalayan bu yatırımın bir sonaki adımının ne olacağını da Ali Kibar’a sorduk.
İstanbul Topkapı’daki yeni bayisi Odak Hyundai’nin açılışında görüştüğümüz Ali Kibar, şöyle devam etti:
“Yeni çalışmalar için analizlere başladık. Bunun için yapılabilecek iki yatırım vardı. Biri üretim bandını uzatarak, mevcut tesisin boyutlarını büyütmeyi zaten yaptık. Bundan sonra düşündüğümüz yatırımlar için bu yeterli değil. İkinci seçenek ise yeni bir tesis inşa etmek. Bizim için geçerli seçenek bu.”
 
300 bin metrekarelik yer hazırlanıyor
 
Kiar, yeni tesisin kurulma çalışmalarına da başladıklarını ve ilk etapta mevcut tesisin ön kısmında TEM otoyolu ile fabrika arasındaki alanın kendilerine ait kısmında çalışmalara başladıklarını dile getirerek, şu bilgileri verdi:
“Fabrikanın bulunduğu Asım Kibar OSB’de başka arazilerimiz de var. Öncelikle fabrika ile yol arasınaki 300 bin metrekarelik alanı yatırıma hazır hale getirme çalışmalarını sonlandırmak üzereyiz. Burası mevcut tesisin hemen önünde yer alıyor. Ayrıca fabrikanın sol tarafında yer alan tedarikçi fabrikalarımızın yan tarafında da 700 bin metrekarelik alanımız daha var. Orada da motor gibi parçaları üreteceğimiz tesisler kurabiliriz. İkinci tesisi kurmak için bakıyoruz.”
 
C sedan mı, B SUV mu yoksa sürpriz mi üretecek
 
İkinci fabrika yatırımı için ön çalışmalara başlayan Hyundai Assan, masa üstüne çıkardığı üretim planlarında sürpriz de yapabilir. Mart ayında Cenevre’de açıklanan B SUV ve  yeni bir küçük kompakt sedan üretimi görüşmelerin merkezinde. “Ama bunlar konuşulurken, sürpriz olabilir. Bir aparkat çıkarırız, boksörlerin klasik iki yumruk yüzün önünde duruşlarının arasında alttan bir aparkat çıkararak, hiç konuşulmamış bir sürpriz de yapabiliriz.” diyen Kibar, bu aracın ne olacağına yönelik bir açıklık getirmedi. Küçük hafif ticari olabilir mi sorumuza ise “Neden olmasın” dedi.
 
 
Transformasyonu başlattı
 
Türkiye’de Hyundai Assan’ın her zaman öncü olduğunu ifade eden Kibar, “Türkiye’de model transformasyonuna katkımız oldu. Genellikle en son modelleri ürettik, bu da sektörü en son modelleri üretmeye zorladı. Yeni tesis olursa orada da en son modellerden birini üretiriz. Biz bir başka yerde üretilen veya terkedilmiş eski modellerle yol almıyoruz. Türkiye’de ciddi bir ÖTV sorunu var ve devam ediyor. ÖTV’de ayrımcılık yapılıyor. Bu bir türlü düzeltilmedi. Yıllardır Toyota ile Hyundai ekstradan yüzde 10’luk ek gümrük vergisiyle karşılaşıyor. Serbest ticaret anlaşmasıyla bu bir nebze olsun giderildi ama ancak 2020 yılında şartlar eşitlenecek. İhracattaki negatif pozisyonumuzu ancak 2020 yılında eşitleyebileceğiz.” şeklide sözlerini sürdürdü.
 
Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı
 
Kibar, kendilerinin yatırımcı olduğunu ve olmaya devam edeceklerini de vurgulayarak, üretimlerinin Türkiye’deki pozisyonuna da değindi:
“İç pazarda yüzde 70 gibi oldukça yüksek oranda bir ithalat payı var. Yerli tüketicinin yerli üretime öncelik veren bir anlayışa yönelmesi, kendi ürününü desteklemesi lazım. Tüketicimiz yerli ürünü tercih etmeli. Bu Türk işçisini, Türk sermayesini desteklemektir. Bu yönelim olursa bizler de yepyeni modeller üretebiliriz, değişik segmentler çalışabiliriz”
 
Hyundai büyük gelecek
 
Kibar, Hyundai’nin Türkiye’de bilinen yatırımların dışında yepyeni ve çok büyük yatırımlarla bir süre sonra adından daha da söz ettireceğine işaret etti. Bunun finans alanında olmayacağını belirten Kibar, demirçelik, gemicilik, demiryolu gibi şirketin güçlü alanlarına dikkat çekti.
 
 
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.