Ford BRIC ülkelerinden çıkıyor: Brezilya’dan sonra Hindistan

Otomobilde elektrikli devrimi, coğrafi konumlandırmaların da değişimini getiriyor. Otomotiv devlerinin önümüzdeki 5-10 yıl içinde içten yanmalı eski nesil motorların üretimini sona erdirip, elektrikli araçlara yönelmeleri; üretim tesisi dağılımında da yeni bir dönemin kapısını çalıyor. Honda’nın Avrupa fabrikalarını kapatması ile başlayan bu dönem; Ford’un Brezilya ve Hindistan ‘daki 5 üretim tesisini kapatma kararları ile kendini gösteriyor. Ford BRIC ülkelerinden çıkıyor: Brezilya’dan sonra Hindistan… Yapılan açıklamaya göre Ford ithal otomobil satacak, Hindistan fabrikasının kapısına kilidi vuruyor. Ford’un üretimden çıkma kararında Brezilya’dan sonra ikinci ülkesi Hindistan oldu.

ABD’li otomobil üreticisi Ford, Hindistan’daki otomobil üretimini durdurmak istiyor. Ford, bu nedenle milyarlarca dolarlık maliyeti üstlenebilir.

Ford-ithal-otomobil

Ford ithal otomobil satacağını açıkladı

Automobilwoche’nin haberine göre otomotiv devi bugün (9 Eylül 2021) Yeni Delhi’de bir açıklama yaptı. Bu bildirimde Hindistan pazarı için otomobil üretiminin derhal durdurulması gerektiği vurgulandı. Ford Hindistan tesislerinin iç pazara yönelik üretimin haricindeki ihracata dönük üretim yapan kısım; ve motor ile karoser üretim birimlerinin 1 yıl daha yollarına devam edebileceği belirtildi.

Ford, Hindistan’da ithalatçı olarak yolculuğunu sürdürecek. Amerikalı şirketin tercih ettiği bu dönüşüm için hesaplanan maliyet vergiler hariç 2 milyar Amerikan doları olarak hesaplanıyor.

Ford’un Chennai bölgesindeki AR-GE ve yazılım faaliyetlerini yürüttüğü merkez ise büyütülecek.

Ford CEO’su Jim Farley, Ford’un Hindistan’da son 10 yılda iki milyar dolardan fazla işletme zararı yaşadığını ve yeni araçlara olan talebin beklenenden daha zayıf olduğunu söyledi.

Ford-Hindistan-üretimi-Ecosport-vardı
Üretimi ikinci nesilde Romanya’ya geçen Ecosport modeli de Hindistan’da ilk ortaya çıkmıştı.

Ford Hindistan üretimine ne zaman başlamıştı:

Ford, Hindistan üretimi 1995 yılının sonunda açıklanmıştı. Bu küçük otomobillerin egemenliğindeki büyüme potansiyeli yüksek ülkede Maruti-Suzuki tekeline karşı çıkmak isteyen üreticiler arasına katılmak istiyordu. 1996 yılında Mahindra ile ortaklaşa Ford Escort üretilip, piyasaya sürüldü. Ardından 1999 yılında Hindistan iç pazarına özel ilk model ortaya çıktı: 4 kapılı Fiesta Ikon. Ancak 2000’li yılların başında markaya ilgi azalmaya başladı. Ve Fiesta Sedan’ın ortaya çıkması için 2008’i beklemek gerekti.

Ardından Figo için 2010 yılı ve Ecosport için 2012 yılı beklendi Satışlar yeniden hızlanıyordu. Ancak bir türlü 100.000 adeti geçemedi satışlar.

2019’da Ford, ortak modeller geliştirme programıyla Mahindra ile ortaklık kurdu. Proje Nisan 2021’de sona erdirildi.

Aslında bir kaç yıl önce Amerakıl GM de Hindistan fabrikasını kapatmıştı.

Bu arada Hindistan Ford ihracat için 2022 ilk çeyreğine kadar; Figo, Ecosport ve Endeavour modellerini üretmeye devam edecek.

Ford, Hindistan üretimini Sanand ve Maraimalai Nagar’daki iki fabrikasıyla sürdürüyordu. Yıllık 80 bin adet olan toplam üretimin yarısı çevre ülkelere ihraç ediliyordu. Oysa iki fabrukanın kurulu kapasitesi 400 bin adeti buluyor ve bunun doldurulması imkanı da görünmüyor olsa gerek Ford yöneticilerine.

Ancak Ford, Hindistan pazarından tamamen ayrılmıyor. Brezilya’da yaptığı gibi sadece ithal araç satan bir marka olacak. Böylece kar edebildiği segmentlere yönelecek.

Ford fabrikaları ne olacak denirse, 2017 yılında kapanan GM fabrikalarından birini Çinli SAIC şirketinin aldığı hatırlanabilir. Diğer GM tesisini ise Great Wall satın almıştı.

BRIC: Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin dörtlüsünün baş harflerinden oluşan kısaltma. Gelişmekte olan ülkeler pazarının simge kısaltması. 2017 krizi sonrasında gündemden düştü.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.