Elektrikli otomobil almak için 20 neden; BMW i3s

Elektrikli otomobil deyince tüyleri diken diken olanlardan değilsiniz umarım… Henüz ulaşamadığımız bir teknoloji olmasından, elektriğin tedirginlik vermek için tek başına isim olarak bile yetmesinden; motor sesini seviyor olmanızdan ve daha onlarca başka sebep hala elektriğe mesafeli durmanıza yol açıyorsa yazının devamını okumanızı tavsiye edeceğim. BMW model sürüş izleniminden daha ziyade çok satan bir model (BMW i3s) üzerinden “Neden elektrikli otomobil alınır, elektrikli otomobil almak için 20 neden” yazısıdır!

1- Yenilikçi olma, sıradan ürünlerden uzak durma, moda gibi yaklaşımlar BMW i3s ya da bir başka elektrikli modeli almak için önemli bir motivasyon olabilir. İlk maddemiz trendy olsun. BMW’nin Avrupa’da ilgi gören modeli aslında yeterince öncü; ilk olarak 2013 yılı Temmuz ayında Londra’da i3 modelinin statik lansmanı yapılmıştı. 6 yıl önce.

2- Bu model aslında ikinci nesil bile oldu sayılır. Konvansiyonel otomobillerdeki motor, klasik şanzıman gibi ağırlıkların önemli bir kısmı bu modelde yok! Daha hafif daha fit ve şık bir tasarım sözkonusu. Bu yönüyle etkileyici.

3- Klasik bir motor gürültüsü yok, son derece sessiz. Gaz pedalına basıldığında mekanik bir ivmelenme sesi i3’ü harekete geçiriyor. Bu sessizlik direksiyonda trafikte bile daha sakin olmanızı sağlayabiliyor.

4- Avrupa’da CO2 baskısı Türkiye gibi ülkelerde ise yakıt maliyeti tam elektrikli bir otomobili almak için en önemli neden olabilir. Şarj edilebilecek yer sayısı başka bir konu ama gün içinde Kanyon AVM otoparkındaki boş olan iki şarj istasyonundan birinde yukarıda 1 saatlik toplantı sırasında şarjımızı tamamladık. 100 km gidebileceğiniz bir elektrik için ortalama elektrik maliyeti şarj mekanı, saati vs göre değişiyor. (6-8 TL gibi) Ama şimdilik benzin-dizelle kıyaslanmayacak kadar uygun.

5- Motor sesini sevenler için bile elektrikli otomobil sessizliği iyi gelebilir demiştik ama İstanbul trafiğinde biraz sakince yol almaya çalışırken arkanızdan sürekli selektör yapan, korna çalanlar çok olabiliyor; BMW i3 ani hızlanma konusunda oldukça iyi; 0-100 km/saat hızlanması 6,9 saniye! Spor otomobil gibi.

6- i3, tasarımı ile dikkat çekici, aynı zamanda aerodinamisi de verimliliğe odaklı. Trafikte gözler sizde sizin gözler ise bu verimliliği tam olarak sağlamak için batarya ikonunda oluyor. Gaza sert bastığınızda hızla azalan elektrik, yumuşak kullanımda çok daha verimli hale gelebiliyor. Elektrikli otomobiller verimliliği çağrıştırıyor. Son hızı 160 km/saat

7- Tesla genel olarak tam elektrikli otomobilin benchmark markası olabilir ve fazlasıyla iç mekanda teknoloji vurgusu öne çıkıyor. Ama konvansiyonel müşterileri tanımıyor olması bazı pazarlarla onu yolda bırakabilir. Uzun yıllardır otomobil kullananlar tamamen dokunmatik bir orta konsol yerine klima müzik gibi sürekli el altında olan butonları manuel tercih edecektir. i3 bu konuda kullanışlı bir orta konsol sağlamış.

8- Daha kullanışlı otomobillere doğru gidiyoruz. Elektrikli modeller -ki özellikle i3 gibi tamamen bağımsız bir tasarımla çıkanlar- daha fonksiyonel bir yaklaşımda bulunabiliyor. Karşılıklı açılan kapılar arka koltuklara kolay giriş sağlıyor, bu arada arka koltuk diz ve baş mesafesi gayet yeterli.

9- Arka kapılar bu şeklide açılabiliyor, ön kapı açılmadan arka kapı açılmaması ise bir dezavantaj. Klasik şanzıman ve buna bağlı parçalar olmaması otomobil zemininin düz olmasını sağlayabiliyor. Bu da arka koltukta kolayca inilip binilmesine imkan veriyor.

10- BMW i3s, 4 metreyi bir cm geçen bir uzunluğa, 1,58 metre yüksekliğe sahip minivanımsı bir tasarımda olmasına rağmen 135 kw yani 184 HP’lik güçlü bir motorla yol alıyor. Bu onu son derece kıvrak bir şehir içi aracına dönüştürüyor. (125 kW/170 HP versiyon da var) Dizel ya da benzinli küçük bir motorla bunu elde etseniz bile maliyetli ve gürültülü olacak.

11- Bugün üzerindeki 33,2 kW saatlik Lityum İyon batarya ile birlikte i3 için 280 km menzil açıklanıyor. İstanbul’da trafikte bunu yakalamak kolay değil. Ancak, her akşam evinde cep telefonu gibi bu otomobili şarj edebilecekler için ulaşılabilir menzil son derece yeterli. Yoğun İstanbul trafiğinde 180-200 km rahatlıkla ulaşılabiliyor.

12- Küçük yapısına rağmen bagaj alanı son derece kullanışlı; çoklu şarj kabloları da burada taşınıyor. aracın 425 kg taşıma kapasitesi var.

13- Benzin deposu yerine elektrik soketi için duylar bulunuyor. Hızlı bir şarj 39 dakika sürerken, normal bir şarj için maksimum 7,5 saat gerekiyor.

14- Önde motor yeri boş; bataryalar zeminde, elektrikli motor ise tekerleklere yakın konumda. Motor kaputunu silecek suyu koymak için açmak gerekiyor. Öndeki alanı küçük bagajlara ayırmak mümkün. Peki motor kaputu olmadan da olabilir mi?

15- Elektrikli motorla beraber otomobil içindeki birçok şeyin ortadan kalkması iç mekana da yansıyor; örneğin i3’te orta konsol altı ferah bir iş çantası vs. alanı olabilecek genişlikte. Bardak tutucular bile modele özgü yenilikçi.

16- Bu modelde malzeme kalitesi ve türü oldukça etkileyici; plastikten çok, doğal hissi öne çıkarılmış. Okaliptus ahşap kaplama 8 bin TL ilave bedelle alınabilen bir ekstra paket. BMW Connected sistemi için de 12 bin TL ödemek gerekiyor.

17- Eviniz otomobil şarj etmeye çok uygun (bağımsız ev, otoparkta destek, villa vs) değilse kredi kartına benzer özel bir kartla ChargeNow (eşarj) ya da benzer bir sisteme ait ağdan şimdilik daha çok AVM ve bazı akaryakıt istasyonlarında kolayca faydalanmak mümkün. Akaryakıta göre çok temiz bir işlem. Ama elektrikli otomobil sayısı arttığında bu istasyonlar çok yetersiz kalacak.

18- Elektrikli otomobiller üretim maliyetlerine rağmen sağlanan vergi teşvikleri ile Avrupa’da tercih edilebilir oluyor; Türkiye’de de i3’ün içinde bulunduğu motor seçenekleri yüzde 15 ÖTV kapsamına alınmasını sağlıyor. 2018 model i3 (170 HP) fiyatı 292 bin TL’den, i3s (184 HP) fiyatı 311 bin TL’den başlıyor. Testteki model 377 bin TL fiyat listesine ulaşabiliyor. 30-40 bin TL farkla 5 serisi sedan giriş modeline ulaşılabiliyor.

19- Enerji tüketimi az olması için lastikler de normal modellerden daha ince tutuluyor. Yani gereksiz sürtünmeden kurtulma eğilimi var. BMW i3’te böyle. Tabi ki, bunu tasarımda dezavantaj olarak algılayanlar da olacaktır.

20- Alırken pahalı gibi görünen elektrikli otomobiller batarya maliyetlerine bağlı olarak zaman içerisinde daha alınabilir fiyatlara gelecek. Ancak, çok ince maliyet hesapları yapmadan otomobil alabilenler için BMW i3 sıradışı, çevreci, etkileyici, sürücüsüyle barışık bir otomobil!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.