Dünyada 2019 endişesi

2019 yılında otomotiv sektörü sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de kaygan zeminde yol alacak gibi görünüyor…

Gelecek yıl ile ilgili henüz net bir beklenti ortaya koyabilmek için erken. Ancak sektörün üzerinde kara bulutların biriktiği de aşikar.

Kara bulutları birikmesine neden olan unsurlar listesi de oldukça uzun. Avrupa ile ABD arasında ticaret savaşının devam edeceği beklentisi, artı Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı, diğer ülkeler arasında olası ticaret ve gümrük vergilerindeki anlaşmazlıklar, artan faizler, yakıt fiyatları, özel anlaşmasız bir Brexit’in etkileri, henüz bir türlü uzlaşılamayan, Avrupa’da CO2 emisyonlarının ne kadar düşürüleceği konusu vs…

Daha da uzatılabilecek bu liste, gelecek yıl sektörün kan kaybedeceği beklenti ve öngörülerine neden oluyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’den sonra en fazla araç satılan ülke olan ABD’de satışların azalabileceğini öngörüsünü paylaşmıştı. Ancak yine de Moody’s, hem bu yıl hem gelecek yıl dünya genelinde hafif araç satışlarında artış öngörüyor. Moody’in öngörüsü satışların bu yıl yüzde 1.5, gelecek yıl yüzde 1.9 seviyesinde artış kaydetmesi.

Üretimin yüzde 4 gerileyebilir

Geçen hafta içinde de RBC Capital Markets’in bir raporunda ise küresel otomotiv endüstrisinin 2009’dan beri ilk kez küçüleceği görüşlerine yer verildi. Rapora göre, dünya genelinde hafif araç üretimi 2018’in üçüncü çeyreğinde yüzde 2.9 düştü. Üretimin dördüncü çeyrekte yüzde 4 gerilemesi bekleniyor. Raporda, bunun 2009 yılından bu yana peş peşe iki çeyrekte gelen ilk sektörel daralma olacağına dikkat çekiliyor. 2018 yılında dünya otomotiv üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 0.6 daralma ile 94.6 milyona gerilemesi bekleniyor. 2019 beklentisi ise üretimin yüzde 0.4 daralması yönünde.

2019 yılının üretim ve satışlar açısından zor geçeceğinin işaretleri de bir süredir dünyanın en büyük pazarlarından geliyor.

Yıllık bazda en fazla araç satılan ülke unvanına sahip olan Çin’de otomobil satışları art arta beş aydır düşerken, ülkede satışlar kasım ayında yüzde 13.9 gibi ciddi bir oranda geriledi ve son 6 yılın en büyük oranlı düşüşünü kaydetti. 11 aylık satış 21 milyon 19 bin ve kayıp yüzde 2.78 düzeyinde. Bu gerileme trendi devam ederse Çin pazarı yaklaşık 25 yıldan sonra ilk kez eksi yazmış olacak.

İkinci en büyük pazar ABD’de ise satışlar kasım ayında yüzde 1 gerileme ile 1 milyon 385 bin olarak gerçekleşti. 11 aylık dönemde ise 15 milyon 731 bin satış ve geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 0.3 artış söz konusu.

Türkiye’nin otomotivde en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’da Kasım ayında satışlar yüzde 8.1 gibi dikkat çekici bir oranda gerileyerek 1 milyon 158 bine düştü. 11 aylık bilanço ise 14 milyon 585 bin adetlik satış ve sadece yüzde 0.6 artış.

Şu anda Türk otomotivinin en sağlam sacayaklarından biri olan ihracat açısından dikkatle izlenmesi gereken bir durum…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.