Dünya kupasında izlediğimiz ülkelerde hangi markalar önde?

Dünya Kupası bütün heyecanıyla devam ediyor. Rusya’da nefis goller, sürpriz sonuçlar, rekorlar ve ilkler kadar katılan ülkeler de gündem olmaya devam ediyor. 32 ülkenin yer aldığı 2018 Dünya kupasında bu hafta grup maçları sona erecek. Cumartesi gününden itibaren geri kalan 16 takım dört gün boyunca çeyrek finallere kalmak için mücadele edecekler. Peki Kupa’ya katılan 32 ülkede en fazla satan model/modeller hangileri. Bölgelere göre marka ve ürün tipleri nasıl belirgin hale geliyor? Ülkelerin ekonomik yapıları satış rakamlarını nasıl etkiliyor? İşte Dünya Kupası 2018 otomobilleri analizi…
world cup russia 2018 wallpaper-2018
Grup maçlarını A Grubu lideri tamamlayan Uruguay’da en çok tercih edilen otomobil modeli Türkiye’de olmayan Chevrolet markasına ait Onix oldu. 2017 yılında Uruguay’da toplam otomobil satışı 44 bin 833 adetti. Grubun ikinci sırasında yer alan ev sahibi Rusya’da geçen yıl 1 milyon 393 bin otomobil satıldı. En fazla tercih edilen ilk 3 model ise Kia Rio, Lada Granta ve Lada Vesta oldu.
A Grubu üçüncüsü Suudi Arabistan’da geçen yıl 438 bin otomobil satılırken en fazla tercih edilen model Toyota Camry oldu. Grup sonuncusu Mısır’da pazar büyüklüğü sadece 133 bin adet. İlk sırayı pikap modeli olan Chevrolet TFR alıyor.
B Grubu lideri İspanya 1 milyon 235 binlik satış rakamları ile Türkiye’nin peşinde olduğu en büyük Avrupa pazarlarından biri. İlk 3 sırada Seat Leon, Seat Ibiza ve Renault Megane bulunuyor. Grup ikincisi Portekiz’in yıllık otomobil satışı 222 bin, en çok tercih edilen modeli ise Renault Clio.
Grup üçüncüsü İran’da yeni otomobil pazarı 1 milyon 592 bin olurken en çok satılan model yerel Saipa markasına ait Pride modeli. Fas, 2017 yılında 155 bin yeni otomobilin alıcı bulduğu bir Kuzey Afrika ülkesi. Çok satan model de bu ülkede fabrikası bulunan Dacia’ya ait Logan.
C Grubunda bugünki maç öncesi lider Fransa; 2 milyon 110 bine yakın otomobil geçen yıl yollara çıkarken ilk 3 sırada Fransız modeller Renault Clio, Peugeot 208 ve Peugeot 3008 var. Danimarka ikinci sırada; 221 binin üzreinde otomobil satılan ülkede ilk sırada Peugeot 208 bulunuyor.
C Grubu’ndan Avustralya’da pazar oldukça büyük; geçen yıl 915 bin otomobil alıcı bulurken ilk sırada geniş arazili ülkeye uygun olarak Toyota Hilux pikap bulunuyor. Latin Amerika ülkesi Peru’da 142 bine yakın otomobil satılırken liste başında Toyota Yaris yer alıyor.
Toyota Hilux
D Grubu’nda eksik birer maça rağmen Hırvatistan’ın liderliği garanti gibi; küçük ülkede 50 bin 766 adet otomobil satıldı, ilk sırada Skoda Octavia yer aldı. Nijerya’da 2017 yılında sadece 4 bin 51 yeni otomobilin yola çıktığını ve ilk sırada Ford Ranger bulunduğunu şaşırarak söylemek durumundayız.
Skoda Octavia
İzlanda’da geçen yıl 21 binden biraz fazla otomobil satıldı. En çok tercih edilen model Toyota Yaris oldu. Arjantin’de ise 663 bine yakın otomobil yola çıkarken ilk sırayı VW Golf aldı.
E Grubu’ndan Brezilya’da 1 milyon 844 bin yeni otomobil geçen yıl satın alındı; en fazla tercih B sınıfı otomobil Chevrolet Onix’den yana oldu. İsviçre’de ise 314 bin yeni otomobil satışına mukabil liste başı Skoda Octavia Combi.
Sırbistan 25 bin 583 adet yeni otomobile geçen yıl evsahibi oldu, tercihte ilk sırada Fiat 500L yer aldı. Orta Amerika ülkesi Kosta Rika’da ise 43 bin 518 adet yeni otomobil satıldı; Hyundai Accent top seller.
Fiat 500L güncellendi
F Grubu’nda liste başı Meksika’nın pazar büyüklüğü 1 milyon 17 bine ulaştı; En çok Nissan Versa modeli satıldı. Almanya ise Dünya Kupasının en büyük otomobil ülkesi oldu; 3 milyon 442 bin yeni otomobil satışı içerisinde liste başında Alman modeller VW Golf, VW Passat ve VW Tiguan var.
F Grubu’nda otomobil pazarı büyük ülkeler var; İsveç’de geçen yıl 379 bin otomobil satılırken ilk sırada ülke markası Volvo’nun XC 60 modeli bulunuyor. Güney Kore ise 1 milyon 495 binlik pazarla kupada ilk sıralarda; en çok tercih edilen modeller Hyundai Grandeur, Hyundai Porter ve Hyundai Avante.

G Grubu’nda bir üst turu garantileyen İngiltere’de 2017 yılı otomobil satış adedi 2 milyon 539 bin olurken Ford Fiesta ilk sırada yer aldı. Belçika’da ise 546 binin üzerinde otomobil satıldı; VW Golf ilk sırayı Fransızlara kaptırmadı.
Düşmesi kesinleşen iki takımdan Tunus 36 bine yakın pazar büyüklüğü ile ilk sırayı Isuzu D-Max’e ayırdı. 40 binlik pazara sahip Panama’da ise Kia Rio ilk sırada yer aldı.
Isuzu-D-Max-2018
H Grubu’nda lider durumdaki Japonya 4 milyon 391 bin adetlik otomobil satış rakamı ile Dünya Kupası’nın en büyük ülkesi. Satış lideri Toyota Prius. Senegal 4 bin 13 adetle dünyanın en küçük pazarlarından biri; Toyota Hilux ilk sırada.

Kolombiya 205 bin adetlik pazar büyüklüğüne sahip bir ülke, tercih Chevrolet Spark‘tan yana. Düşmesi kesinleşen Polonya’da 485 bin adetlik bir pazar sözkonusu ve liste başında Toyota Yaris yer alıyor.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.