Citroen C4 Cactus sürüş izlenimi; bol teknoloji, yeterince yol konforu

Citroen C4 Cactus 2018 nasıl bir otomobil? Yenilikleri neler, sınıfında onu rakiplerinden farklı kılacak ne gibi özellikleri var? Fiyatı ve donanım özellikleri nedir? İşte yeni Citroen C4 Cactus sürüş izlenimlerimiz…

2014 yılında C3 bazlı olarak B sınıfı ölçülerinde üretilmeye başlayan Cactus; platform verilerindeki iyileştirmelerle
2018 yılında kapsamlı bir yenilenme ile yola çıktı ve C kompakt sınıfa dahil edildi; pazarda C4 modelinin yerini aldı.

C4 Cactus’ü birkaç gün boyunca kullandık; şehir içinde, Kırklareli’ye giden güzel orman yollarında. Bu konumlandırmanın kısa ya da uzun süreli kullanımlarda iç hacim konusunda çok iddia taşımadığını söyleyebiliriz.

Ancak C4 Cactus, Citroen’in iddialı teknolojileriyle yolda oldukça konforlu; Avrupa’da ilk kez kullanılan Progressive Hydraulic Cushions™ (Kademeli Hidrolik Destekli Süspansiyon Sistemi) var örneğin! Yüksek yoğunluklu sünger katkılı Advanced Comfort koltuklar da öyle. Bunlara yeniden dönebiliriz…

Tasarım Fransızların en önemli silahlarından biri doğru; ama kararında. Yeni C4 Cactus, eski modelin kapı bumperları başta olmak üzere katalogda güzel, yolda ciddiyete eksi yazan unsurlarından arındırılmış. Citroen klasiği iki katlı farlar, kontrast ve derinlik katan parlak çerçevelerle süslenmiş.

Bir diğer Citroën dokunuşu ise sis farlarını süsleyen çerçeveler. Ön tamponda yer alan havalandırma ızgarası ise krom çizgiyle daha da vurgulu hale gelmiş. Logo çizgileriyle birbirine bağlanan ince LED gündüz farları da dikkat çekici.

Otomobilin arka tasarımı yine zerafeti sürdüren çizgilerle devam ediyor. Bu çizgiler otomobilin C sınıfı dinamik hatchback ve sanatçı ruhlu bir crossover beklentilerini harmanlamasını sağlıyor.

Yanlarda bulunan Airbumplar, önde ve arkada yer alan koyu tampon altları (özellikle tamir maliyeti açısından çok önemli), yükseltilen süspansiyonlar, ölçülü geniş cam yüzeyler C4 Cactus’ün crossover yönünü öne taşırken;

Gövde rengindeki yeni bagaj kapsına uzanarak canlılık ve genişlik algısı katan 3D efektli LED stop grubu, eğimli ve rüzgarlıklı arka cam, bagaj kapağındaki akışkan kıvrımlar dinamik model vurgusunu yükseltiyor.

Süspansiyon konusundaki uzmanlığıyla bilinen Citroën, yeni Progressive Hydraulic Cushions™ teknolojisiyle sarsıntısız süspansiyon konforunu bir adım ileri taşımayı hedeflemiş; başarılı da olmuş…

Yeni süspansiyon sisteminin çalışma prensibi her iki yönden (birisi çekme diğeri de sıkıştırma için) destek sağlayan iki hidrolik baskı yatağına dayanıyor. Bu sayede süspansiyon, sürüşe göre iki aşamada çalışıyor. Böylece aracın bozuk yolda kayarcasına ilerlemesini sağlayarak “uçan halı” etkisi sağlıyor. Bunu kullanırken de net olarak hissedebiliyorsunuz.

Yeni C4 Cactus’te bahsedilmesi gereken özelliklerden biri de yolcuların oturma konforunu iyileştiren yüksek yoğunluklu sünger katkısı. Uzun zaman kullanıldığında bile koltuklarda çökme veya yıpranma oluşmasını engelliyormuş!

Evet görüntü olarak yalın duruyor olabilir ama 15 mm daha kalınlaştırılmışlar. Arka koltuk oturma alanı da bir Japon kadar sade ve kullanışlı; ancak geniş bir diz mesafesi için iddialı değil.

Fransızların şıklık yarışı iç mekanda Louis Vuitton tarzı valiz öğeleriyle öne çıkıyor. Örneğin kapı kolu yerine kayış tutamaklar, aşağı değil yukarı doğru açılan valiz desenli torpido bunlar arasında.

Sürüş izlenimi, kokpit ve motor verilerine geçmeden 358 litrelik bagaj hacminin kullanışlı; 60/40 oranında yatırılabilen arka koltuklar sayesinde 1170 litreye kadar çıkarılabildiğini belirtelim.

Citroen uzun yıllardır kokpit dijitalleşmesi konusunda farkındalık peşinde olan bir marka. C4 Cactus kokpiti bu birikimin ürünü olarak köşeli iki dijital ekranın yoğunluğu altında; ancak yeni nesil otomobillerde daha yumuşak ekranlara dönüş var.

Orta konsoldaki ekranda klima, araç bilgileri, bağlı telefon ekranı, bağlı navigasyon, müzik kaynakları gibi tüm donanımlara ulaşılabiliyor. Klima için (açma kapama tuşu hariç) manuel butonlar yok. Sadece ses için manuel bir tuş yer alıyor

Yeni C4 Cactus, 4.17 metre uzunluğa, 1.71 metre genişliğe ve 1.48 metre yüksekliğe sahip. Dingil mesafesi de 2.60 metre. Bu verilerin yolda sağladığı etki; verimli bir C sınıfına geçiş otomobili hissi oluyor. Fazlalıkları olmayan sportif biri gibi. Sadece 1070 kg örneğin…

PSA’nın başarılı 1,2 litrelik PureTech benzinli motoru birçok açıdan verimli. 110 beygir gücündeki motorla 0’dan 100 km/saat hıza 10,9 saniyede ulaşılıyor, son hız olarak da 188 km/saat görülebiliyor.

EAT 6 kodlu otomatik şanzıman özellikle tüketim konusunda etkili. Ortalama 5,3 litrelik yakıt tüketimi 119 gr/km CO2 emisyonu sınırlar içerisinde.

Yeni C4 Cactus Haziran ayında pazara 110 bin TL’den başlayan fiyatlarla sunulmuş; indirimlerle beraber hala başlangıç modelini 111 bin TL’ye alabiliyorsunuz. Bizim teste aldığımız Shine versiyon ise 118 bin TL.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.