Çip krizi 2022’ye kadar sürecek, zarar 110 milyar dolar

Türkiye otomotiv üretimini ve ihracatını da etkileyen çip tedarik sorununun bitişi ile ilgili 2022 yılı hesapları yapılmaya başladı. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün 6 aylık sektör değerlendirmesinde; iyimser senaryoda 2021 yılı sonuna kadar otomotivi tehdit etmeye devam edecek çip tedarik sorununun; kötümser senaryo olarak 2022 yılı 2. çeyreğe kadar devam edebileceğini belirtti. Haydar Yenigün, krizin dünyaya maliyetinin 110 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Çip krizi nedeniyle istenilen otomobilin bulunması sorun oluşturmaya devam edebilir.

Çip krizinin başlangıçta “bugün yarın geçer, rahata kavuşuruz önümüzdeki aylarda” şeklinde karşılandığını belirten Haydar Yenigün; “Uluslararası raporlara bakarak söylüyorum; bu yıl, şu ana kadar mikroçip krizinden ötürü 4,94 milyon adet araç üretilmedi. Bu rakamın yıl sonuna kadar 6,1 milyon adede ulaşması tahmin ediliyor. Çip krizi için dünya otomotiv endüstrisine maliyeti 110 milyar dolar. Ve 2022’ye kadar devam etmesi söz konusu.  Çünkü temel neden hammadde tedariki.” dedi.

Hammadde fiyatlarındaki artış devam edecek

Otomotiv üretimini etkileyen ikinci faktör olan hammadde maliyetlerinin de bu süreçte iki katına ulaştığını ifade eden OSD Başkanı; “Örneğin sadece sac girdisi 670 dolardan 1150 – 1200 dolara çıktı. Bir çok hammadde için durum benzer. Normalde bunun fiyatlara yansıması lazımdı. Ama yansıtamazsınız, hiçbir marka yansıtamaz. Hiçbir müşteri kabul etmez. Geçen sene pandemi başladığında oluşan fabrika çalışma maliyetlerini de fiyata yansıtamadık. Tabi sorun süreklilik arzetmeye başlarsa o zaman yansır. Beklentimiz bu yılın sonu gibi hammadde fiyatlarının artık platoya oturup ondan sonra yavaş yavaş eski günlerine dönmesi.” açıklamasını yaptı.  volkswagen fabrika

AB’deki toparlanma sürüyor

Haydar Yenigün 2021 yılı verilerinin beklentilerin üzerinde iyi gittiğini dile getirerek; “Ancak, olumlu tablodaki artışları dikkate alırken baz etkisini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Üretimin yüzde 23,3 artıyor olması tabi ki her bakımdan çok önemli ama büyüklük olarak geçen yılı da dikkate almamız lazım. İhracatımız adet veya tutar olarak; kapasite kullanım oranımız, üretimimiz hepsi yükseliyor. Beni en çok sevindiren de kg başına ihracat değerimiz. Ana sanayinin katkılarıyla şu anda yüzde 6 civarında artmış durumda. Endüstrinin tamamı yüksek teknolojiye yöneliyor, bu da bu artışın devam edeceğini gösteriyor.

En önemli pazarımız olan AB otomotiv pazarında tüm göstergelerin yeşil olduğunu görüyoruz. Avrupa’daki otomotiv ekonomisinin toparlanma trendi teşvikler nedeniyle iyi gidiyor. Avrupa’ya ihracat yapan otomobil üreticilerimiz açısından çok olumlu bir tablo var. Umarım böyle de devam edecek. Ancak genel olarak beklentimiz; 2017 yılındaki adetleri üretip, bugünkü araç değerinden ihracat yapmak.” dedi.

OSD Başkanı Haydar Yenigün, iç pazar beklentisinin 900 bin-1 milyon olarak konuşulmaya başladığını kaydetti.

Trump dönemi vergilerinden kurtulmamız lazım

Haydar Yenigün, ABD eski Başkanı Trump döneminden kalma çeşitli gündemler olduğunu belirterek şunları kaydetti; “Trump döneminde, Avrupa ile Amerika’nın çekişmesi sonucunda ortaya çıkan ilave vergiler ve soruşturmalar var. Burada bizim memleketimizde de bir soruşturma var. Bu tabii ki diğer ülkelerin aldığı önlemlere karşı devletin aldığı bir, esasında bir karşı atak. Bunu anlayabiliyorum. İtiraz da etmiyorum. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde bu kadar büyük maliyetlerle uğraşırken Avrupa’daki rekabetçiliğimize uygun olmayan bir durum olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu soruşturmanın bir an önce kaldırılmasını, hatta şu anda uygulanan vergilerin, yani ilave verginin de kaldırılması gerektiğine inanıyorum.”

OSD Başkanı Haydar Yenigün, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un OSD Yönetim Kurulu toplantısına katılarak ticaretle ilgili konularda destek olacakları mesajı verdiğini kaydetti.

Otomotiv üretimi ve ihracatını önümüzdeki dönemde etkileyecek olan Avrupa’nın liderliğini yaptığı Yeşil Mutabakat kapsamında ‘sınırda karbon düzenleme mekanizması’ diye tarif edilen düzenlemelerin çok yoğun bir gündem oluşturduğunu ifade eden OSD Başkanı Haydar Yenigün; “Karbon borsası, karbon değeri, şu anda Türkiye’de daha hâlâ belirlenmemiş durumda. Avrupa’ya yapacağımız satışlarda ana firmaların yapmaları gereken, karbon sıfır, karbonsuz üretim yapmak için yapmamız gerekenler; tedarik sanayiinin, lojistik sanayiinin bu konuda yapması gerekenler gibi korkunç büyüklükte bir iş yükü var önümüzde. Bu iş yükü öyle bir şey ki, ‘bunu yapmayayım’ da diyemezsiniz. Yapmadığınız anda dünyaya, Avrupa’ya araç satamazsınız veya parça satamazsınız.” diye konuştu.

Haydar Yenigün; aşılanma konusunda otomotiv sanayiinin yüzde 71 ortalamaya ulaştığı bilgisini verdi, bazı şirketlerde bu oranın yüzde 90’ların üzerine çıktığını kaydetti.

OSD olarak bu yıl başlatılan online Otomotiv Yaz Kampı’na 53 bin öğrencinin başvurduğunu belirten Haydar Yenigün; proje kapsamında şirketlerin CEO’larının öğrencilerle buluşarak, onlarla uzun bir buluşma sağlandığını dile getirdi. 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.