Castrol motor yağı ile Türkiye’de atağa kalktı

120 yıldır birçok alanda madeni yağ ürünleri sunan Castrol, Türkiye pazarında elde ettiği büyüme ile çok dereceli motor yağı pazar payını yükseltti. Küresel ölçekte otomotiv sektörünü etkileyen pandemiye rağmen rekor araç satışlarına imza atılan Türkiye’nin madeni yağ sektöründe de gelişme yaşandı.

Otomotiv sektörüne paralel olarak ilerleyen madeni yağ sektörü, yüzde 9’luk bir büyüme gösterdi. Pazar payını 2021 yılının ilk 6 ayında yüzde 3 yükselterek yüzde 31’e çıkaran Castrol Türkiye, Çin’den sonra en fazla büyüyen üretim üssü oldu.

Pandemi başlangıcıyla, kapının önünde kullanılmamaya başlayan ikinci el araç fiyatları yükselişe geçerken; otomotiv firmaları da sıfır otomobillerin tedarikinde sorun yaşamaya başlayınca, araç alım-satım zorlu bir süreç haline geldi.

Yatırım aracı olarak görülen otomobillerin daha değerli hale geldiği bu süreç boyunca; aracını satmayı düşünenler geri adam atarak mevcut araçlarına sıkıca sarıldılar. Tarihi satış rekorların kırıldığı dönemde fabrikadan castrol motor yağı ile çıkan sıfır araçların yanı sıra, bakımlarını yaptırmaya yönelen ikinci el araç sahipleri de Castrol Türkiye’nin pazar payını artırmasında rol oynadı.

Motor Yağı Azalıyor, E-Sıvı Çoğalıyor

Elektrikli otomobil pazarı henüz yeni yeni büyürken, çoğunlukla kullanılan otomobiller halen içten yanmalı motorlara sahip. Bu da Castrol motor yağı ve otomobillerin ilişkisini arka plana atılamayacak kadar büyük bir konu haline getiriyor. Kuruluşundan itibaren madeni yağ üreten Castrol ise dünyadaki bu dönüşüme yeni ürünlerle yanıt verecek.

Araç üreticileriyle işbirliği yaparak elektrikli araçlar için geliştirilen e-sıvılar ve e-gresler, Castrol’ün elektrikli otomobil dünyasındaki kozu olacak. Castrol-ON adı altında üretilen soğutma sıvısı ve diğer ürünler; aşırı ısınan pilleri soğutacak, batarya eskidikçe kısalan menzil ve şarj süresi ömrünü uzatacak şekilde tasarlanıyor.

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal; “bp Enerji Görünümü Raporu’na göre 2050 yılında tüm dünyada satılan araçların yüzde 80-85’i elektrikli araçlardan oluşacak. Yine aynı raporda içten yanmalı motorlara sahip araç sayısının 2040 yılına kadar artmaya devam edeceği de öngörülüyor. Diğer yandan elektrikli araçlara olan talep de hızlı bir şekilde artacak. Elektrikli araçların artması, e-sıvılara olan ihtiyacı artıracak. Bunun sonucunda da soğutma sıvıları hacim olarak artışa geçecek” diyerek bu dönüşüme hazırlandıklarını söyledi.

Ford e-transit

Castrol İş Modellerini Genişletiyor

Dijital mobilite çözümleriyle markayı bir sıvı markasının ötesine taşımak isteyen Castrol, bakım ve üretim hizmetlerine dahil oluyor. Elektrikli araçlara dönüşümde de ihtiyaç olan sıvı teknolojilerini ve bu araçların sorunlarını çözecek öneriler için uzun yıllardır yüksek bütçeli yatırımlar yapıyor.

Castrol ve Ford Otosan ile birlikte işbirliğiyle Türkiye’de üretilen elektrikli Ford e-Transit modeli 2022 yılının ikinci yarısında satışa sunulması planlanıyor. İş modelleri ve iş ortaklıklarını geliştirmek isteyen Castrol, Volkswagen Grubu ile birlikte elektrikli otomobil platformu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’nin yeniliğe açık ve yüzde yüz elektrikli olan yerli otomobil TOGG’un birlikte geliştirilmesi için de görüşmeler devam ediyor.

Castrol, motor yağı, endüstriyel yağ ve işbirliklerinin yanı sıra; aracın bakıma ihtiyacı olduğu andan servisten geri alındığı ana kadar tüm ihtiyaçlarını giderecek bir ekosistem oluşturmak istiyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.