Bir başka rota, bir başka Yunanistan – 2

Kavala bu bölgedeki en sevdiğim kentlerden birisi. Kavala’da kurabiyeden fazlası var. Kent girişinde Nea Karvali’de Niğde’den gelen mübadillerin işlettiği Kavala Kurabiyesi ve börekçilere uğramak isteyebilirsiniz. Ne Karvali ayrıca Tassos feribotlarının iskelesinin olduğu yer… İster Nea Karvali girişinden isterse ana girişten girin Kavala muhtemelen en seveceğiniz sahil kentlerinden birisi olacak.
Kent merkezinde sevgili Alex ve Marinos’un sahibi olduğu Marmelo’dan Kavala kurabiyesi ve demlenmiş çay bulma şansınız var. Merkezdeki küçük Marmello’nun yukarısındaki kilisenin yanında Gorgones&Magkes, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın müze evine çıkarken soldaki Araliki önerebileceğim yerler arasında…
Ancak tabi marinada her biri çok lezzetli turistik pek çok yer var… Tabi sevgili Spiros’un işlettiği muhteşem balık lokantası Kapilio sadece burada yaşayanların bildiği özel yerlerden birisi…
Kavala’nın hemen dışındaki Batis Beach yaz aylarında Kavala’daki en iyi plajlardan biri; içerisinde harika bir mutfağı ve akşam için kayaların üzerinden Batis Koyu’na bakan hoş bir barı var… Bu yoldan devam edince Palio ve Nea Iraklitsa gibi iki harika yer daha bulacaksınız. Buralar Kavala’nın tatil noktaları.
Butik oteller, kiralık odalar, evler hep bu bölgede yoğunlaşıyor. Kış aylarında Kavala ama yaz aylarında buralar tercih edilebilir. Kavala’da 180 ve 18 gibi iki cafe var, mimarı sevgili Marinos ve ödüllü dekorasyonları ile kent merkezindeki bu cafe barların tadını çıkartabilirsiniz…
Kavala sonrasında hedefimiz neresi? Selanik ise Langada gölünün yanından ve Halkidiki yarımadasının kuzeyinden geçen yan yolu ya da otoyolu kullanabilirsiniz. Eğer rotamız Halkidiki ise Stavros yol ayrımından (Selanik’e yaklaşık 135 km kala) girerek yolumuzu yaklaşık 130 km kısaltıyoruz ve harika ağaçların, doğanın arasından bir yol izleyerek doğrudan Polygiros üzerinden Nea Moudania ‘ya (Yeni Mudanya) çıkıyoruz. Yol üzerinde olmasa da buradaki Arni gibi küçük kentleri görmek için kaybolmaya değer.
Halkidiki, üç koldan oluşan dev bir yarımada… İlk kol Athos dağının olduğu kol, burası belirli bir bölgeye kadar turistik bölge . Quranapoli, Ammoluani adası gibi harika yerler ziyaret edilmeyi hal ediyor. İkinci kol Sithonia yerleşimin az ama doğanın harika olduğu bölge… Eğer sakin ve doğayla içiçe bir tatil istiyorsanız burayı mutlaka gezmelisiniz. Her noktası ayrı güzel…
Halkidiki’nin en güneydeki kolu olan Kassandra Yunanistan’ın Bodrum Yarımadası desek yeridir. Herbiri birbirinden şirin yerleşim yerleri ve tatil tercihleri barındırıyor. En yüksek yatak kapasitesi yine burada. Nea Moudania’dan başlayan Kassandra’nın güneyi açık denize baktığı için burada daha dalgalı ama muhteşem bir deniz ile daha mütevazı oteller sizi bekliyor. Zeytin ağaçlarının gölgesinde, çimenlerin üzerinde güneşlenmek fena fikir olmasa gerek.
Kassandra’nın Kuzeyinde, Nea Fokea (Yeni Foça) ,Afytos, Kallithea (Maltepe), Pefkohori, Hanioti, Kriopigi, Polychorono, Lutra, Nea Skioni gibi pek çok yerleşim yeri var. Her birinde muhteşem fotoğraflar, lezzetler sizi bekliyor. Burada sadece birkaç not yazabileceğim… Yeni yoldan gelince çıkılan ilk yer olan Kallithea, Maltepe’den giden mübadillerin çokluklar yerleşik olduğu bir yer, Zeus tapınağı kalıntıları olan Kallithea bölgenin alış veriş merkezi gibi bir yer, her gittiğimde daha da büyüyor ve gelişiyor.
Ammon Zeus tapınağına (ve Ammon Zeus oteli de var) inmeden soldaki Briki Cafe günün her saati için keyifli bir buluşma noktası… Kallithea’ya 10 km kadar uzaklıktaki Afytos belki de Halkidiki’deki en güzel yerlerden birisi… Taş evleriyle Assos, Şirince arası bir güzelliğe sahip. Plajına ulaşmak için biraz yol kat etmek gerekebilir ama EAT7 gibi, Tuna Fish Restaurant, Hotel Rigas gibi yerleri not etmenizi öneririm. Hotel Rigas’ın yanındaki yamaçta yer alan taş yol boyunca çok başarılı balık lokantaları var.
Afytos’un sempatik belediye başkanı sevgili Leonidas’ın oteli ve köy içindeki lokantasını da özel olarak işaret etmem lazım… Bu arada bölgede devletin Tcipuro üretimi için izin verdiği dönemlerde giderseniz ve şansınız varsa Kazani mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Nea Fokea, yani Yeni Foça çok güzel yerlerden birisi. Köydeki mağara kilisede (Apostle Paul) 50 metrelik bir dar mağaradan geçmeniz gerekiyor ama köyüm simgesi haline gelen Bizans kulesi ve minik kilise sizi açık alanda ferahlatıyor. Yemek için Ta Kymata ve Manos deniz kenarında her mevsim yemek yiyebileceğiniz yerler arasında…
Kriopigi ve Hanioti çoklukla yazlık evlerin bulunduğu yerler. Pefkohori Kassandara’nın en büyük turizm kenti. Özellikle Petros’un 12 ay özveriyle işlettiği Bakalis damak tadı düşkünleri için iyi bir tercih. Ancak yaz aylarında yer bulmakta sorun yaşayabilirsiniz. Bakalis’te en iyi balığı da makarnayı da eti de bulabilirsiniz.
Petros’un işlettiği Art Butik otel de deniz kıyısında ve restorana 300 metre uzaklıkta… Pefkohori’de sevgili dostum Yannis Laspas yatırımlarını günden güne geliştiriyor. Yalla Beach buradaki en başarılı plaj diyebilirim.
Kent dışında da Lefki Ammos (Beyaz Kum) öneririm. Yannis burada çok özel bir de mutfak kurdu, gerçekten çok özel ve başarılı bir mutfak. Yalla Beach’de az odalı bir oteli var… Asıl otel ise sahile biraz mesafeli olsa da havuzu ve harika odalarıyla Flegra Palas… Biraz daha mütevazı bütçelerle kalmak isteyenler için de seçenekler mevcut.
Loutra, çok özel suyu olan bir kaplıcasıyla biliniyor. Sıcak değil ama kükürt kokusuyla şifalıyım diyen bir kaplıca… Buraya gelirseniz kaplıcanın hemen yanındaki tavernada kayaların üzerinde yine harika mezeler ve yemekleri ihmal etmemenizi öneririm.
Güzergah o kadar zengin ki, her gidişimde yeni bir şey keşfediyorum ve bu bana büyük keyif veriyor. Bir başka yazıda da Selanik, Volos gibi yerlere değineceğim.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.