“Ağır” geliyor

 

Anadolu Grubu, Japon Isuzu  Motors ve Itochu ortaklığında kurulan Anadolu Isuzu Otomotiv (AIOS) Şekerpınar’ı markanın Avrupa’daki “ticari üssü” yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda pick-up Isuzu D-Max’ın üretimine başlayan Anadolu Isuzu, hafif kamyon, kamyonet,  otobüsün ardından şimdi de 16 tonluk Isuzu marka ağır kamyonu üretecek.

Bu yıl sonunda 16 tonu pazara sunacak şirket 2015’te 21 tonluk versiyonu üretip 2016’da toplam imalatını 10 binli rakamlara çıkaracak.

Şekerpınar’da 18 milyon TL’lik yatırımla yeni Ar-Ge merkezini de kuracak firma  2014 7 bin araç üretip 900 adetini ihraç edecek.

 

F serisi gelecek

Türkiye’de  bu yıl yaklaşık 28 bin adet satış beklenen ağır kamyon pazarına Isuzu F serisinin girişiyle bu sınıfta halen üretim yapan yerli marka sayısı Ford ve Mercedes’ten sonra 3’e çıkacak.

AIOS Genel Müdürü Tuğrul Arıkan özellikle küçük otobüs grubu ihracatında AB ve K.Afrika ülkelerinde iddialı olduklarını hatırlatarak pick up ve  kamyonda da önümüzdeki dönemde devreye gireceklerini açıkladı.

2014’te ihalelerin azalması ile otobüs segmentinde % 69’ luk bir daralma yaşandığına dikkat çeken Arıkan, “Türkiye’ deki otobüs segmentini ağırlıklı olarak 12 m ve üzeri otobüsler domine etmekte.  12 m segmentine nisanda Citiport lansmanıyla adım attık. Önümüzdeki günlerde  seri üretimine başlıyoruz” dedi.

 

Elektriklide tek finalist 

Kazananın hükümet tarafınan 100 milyon TL teşvikle ödüllendirileceği TÜBİTAK destekli elektrikli araç projesinde tek finale kalan firma oldukları duyumunu aldıklarını söyleyen Arıkan ,”TÜBİTAK bize haziran sonuna kadar  projemizi birkaç noktada daha da geliştirme konusunda  zaman verdi. Projeyi yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi. Projenin hayata geçirilme aşamasının da önemli olduğun vurgulayan Arıkan satış ve pazarlama için fizibilite raporları aşaması olacağını da bildirdi. Anadolu Isuzu yüzde 100 elektrik ile çalışan bir midibüs üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 

 

Yerli olmanın avantajı 

Bu yıl yaklaşık 14 bin adet satış öngörülen pick-up sınıfında Isuzu % 20’nin üzerinde pay hedefliyor.

Yerli olmanın avantajıyla bu yıl 3 bin D-Max pick up satmayı hedefleyen marka  önümüzdeki aylarda otomatik versiyonu da Türkiye’de üretecek.

Türkiye, D-Max’in üretildiği ülkeler arasında dünyada 7’inci, Avrupa’da ise ilk ülke oldu. Avrupa satış adetleri sıralamasında ise Türkiye; 2013 yılı ve 2014 yılı ilk dört ayında İngiltere’ den sonra 2’inci sırada geliyor. D-Max 163 beygir güç üreten çift turbolu 2.5 litrelik dizel motora sahip. Aracın 4×4 versiyonu 3,5 ton çekme kapasitesiyle dikkat çekiyor.

 

 

 

 

Lastikçilerde yeni çatı

Lastik üreticileri ve ithalatçıları Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pireli bir araya gelerek LASİD’i  kurdular.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği’nin başkanlığını Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Genel Sekreterliğini de  Bahadır Ünsal yürütecek.

Bahadır Ünsal derneğin üzerinde duracağı konuların bazılarının;‘kalite’, ‘güvenlik’, ‘kış lastiği’ ve ‘kaplama’olduğuna dikkat çekti. Derneğin, lastik satış rakamlarını da araç distribütörleri gibi kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. 

 

 

 

 

Satıştan kiralamaya geçti

 

GM, Hyundai, Tata gibi markalarda üst düzey yöneticilik yapan  sektörün deneyimli  isimlerinden Kurthan Tarakçıoğlu araç kiralama sektörüne adım attı. Tarakçıoğlu’nun kurduğu otoredi sitesi kiralık araç arayanlara cazip fırsatlar sunacak.

"Kiralamak Güzeldir" konseptiyle  Türkiye'nin her yerinden tüketicilere online araç kiralama hizmeti verecek  elektronik ticaret platformu olmayı hedefleyen sitede  10 bine yakın kiralık araç yer alıyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.