
ABD üç numarası Pelosi, Tayvan’da çip krizi için TSMC ile buluştu
Tayvan medyası, Tayvanlı bir politikacıya atıfta bulunarak; Pelosi’nin çip krizini tartışmak için TSMC CEO’su Mark Liu ile ayrı bir görüşme yaptığını da yazdı.
TSMC sözcüsü Nina Kao, Liu’nun öğle yemeğine katıldığını ancak Pelosi ile özel olarak görüşmediğini söyledi. Açıklamayı yapan politikacının ofisinden ise konuyla ilgili ikinci bir yanıt verilmedi.
Bu görüşme trafiğinin, çip üreticilerini Amerika Birleşik Devletleri’nde fabrika kurmaya teşvik etmek için 52 milyar dolarlık sübvansiyon sağlayan Chips and Science Act’ın Kongre’den geçmesinden birkaç gün sonra gelmesi de dikkat çekti.
TSMC’nin Arizona’da inşa ettiği üretim tesislerine fon sağlamak için, bu sübvansiyonların bir kısmını değerlendirmesi bekleniyor.
TSMC, dünyanın en büyük çip üreticisi ve Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı ülkeler için hayati bir tedarikçidir. Semiconductor Industry Association’a göre, birlikte dünyanın en yüksek teknolojili yongalarının yüzde 90’ından fazlasını üreten Tayvan’ın en büyük yonga üreticisi.
- Amerika Birleşik Devletleri, F-35 savaş uçaklarında, Javelin füzelerinde ve diğer askeri teçhizatta TSMC tarafından üretilen çipleri kullanıyor.
- Bu arada Pelosi’nin Tayvan ziyaretine tavır alan Çin, Tayvan’a yönelik çip üretiminde kullanılan temel madde olan kum satışını durdurduğunu açıkladı.
Çip krizi devam edecek, oto fiyatları artacak mı?
Bu gelişmelere bakıldığında otomotivinde üretimin önündeki en büyük engellerden olan çip yokluğunun 2023 sonrasına da sarkabileceği tahmin ediliyor. En azından çip fiyatları daha da artacak ve bu da otomobil fiyatlarını artıracak.