
DSG şanzıman sorunu nasıl çözülür
Otomatik şanzımanlar çift kavrama teknolojisi ile daha verimli ve güçlü hale geldi. Otomotiv gruplarına göre DCT, EDC, Powershift gibi farklı isimlerle ele alınan bu teknoloji; bir süredir otomatik şanzımanın daha çok yollara çıkmasının anahtarlarından biri oldu. Volkswagen Grubu markalarının kullandığı sisteme ise DSG şanzıman deniliyor. Bu yazıda DSG sorunu, DSG mekatronik tamiri, DSG şanzıman tamiri gibi özetle DSG tamir fiyatları hakkında bilgiler bulacaksınız. Tabi ki yaşanmış gerçek bir sorunla beraber. Gelin birinci ağızdan dinleyelim…

“2013 Kasım ayında bayiden yeni bir VW Golf 1.2 TSi DSG satın aldım, trafiğe çıktım. 6 yılda yaklaşık yüzde 35-65 şehirdışı-şehiriçi kullanımım oldu; tüm bakımları eksiksiz zamanında yaptırdım; ancak kadranı 99 bin km‘yi gösterirken bir cafenin yanında beni yarı yolda bırakıverdi. Bir Pazar günü ve akşam üzeri.
Kısa bir süre önce cafenin önüne sakin bir şekilde gelen otomobil şimdi gitmek için yerinden kımıldamıyordu. Bir saatte neler olmuştu. Motor normal çalışmasına rağmen otomatik şanzımanı kontrol eden vites kolunu P’den D’ye veya R’ye aldığımda; gaza bassam bile motor devri 2 bini bile geçmezken P ya da N’de normale dönüyordu. İlk vites kolu hareketinde ‘yumurta kabuğu kırılması‘ sesine benzer bir ses duydum.

Call Center ile kısa bir görüşme gerçekleştirdim (servisin bunu normal garanti ya da iyi niyet garantisi ile; tamir etmeyeceği öğrenildikten sonra); internette biraz araştırma yaptım ve motor kaputunu kaldırıp motor koruma alanına dökülen bir litre kadar yağı görünce; DSG sorunu için yerinde çözüm olmayacağını anlayıp; kasko hizmetinden çekici çağırdım ve aracı sanayide bulunan güvenilir bir özel servise aldırdım.

Burada Gökhan ustanın dikkatli incelemesi sonrası DSG mekatronik kısımda patlama olduğu ve dolayısıyla birkaç metal parçanın yenilenmesi gerektiği ortaya çıktı. Yaklaşık bir gün ve biraz bütçe isteyen bir DSG sorunu mekatronik sorunu! Bir de çatlama denilen bir vaka var ona birazdan değinelim. Yazılım kısmında bir sıkıntı olmaması 2 çözüm ortaya koyuyor;
- zarar gören parçaların sıfır parçalarla değiştirilmesi
- tüm mekatronik kısmın değiştirilmesi
DSG sorunu nasıl oluyor?
Burada karar ağırlıklı olarak bütçeye bağlı oluyor; elektronik kısımda genelde bir zarar oluşmadığı için yenilenecek parçalar üst resimde görüldüğü gibi; yaklaşık işçilikle birlikte 2500-3500 TL civarında bir maliyet oluşturuyor.

İkinci şıkta ise çıkma DSG mekatronik tabir edilen fiyatı yaklaşık 3500 TL civarında olan bir çözüm; ya da internetten bulabileceğiniz 6000-7000 TL civarında sıfır orjinal DSG mekatronik takılması mümkün. Dediğimiz gibi yazılımda ve donanımsal kısımda sorun olmaması önemli; bir avantaj ama içi rahat etmek isteyenler için son şık daha iyi duruyor.

Gelelim mekatronik çatlamasına; basınca bağlı olarak yaklaşık 1 litre yağ saklayan bu kutuda metal yarılması oluşuyor. Yağ patlamada olduğu gibi birden boşalmadığı için araç da olduğu yerde çakılıp kalmıyor. Tıpkı kavrama sorunlarında olduğu gibi temposu düşmesine rağmen bir süre yol alabiliyor.
Sonuçta VW Yetkili Servislerinin genel garanti kapsamından çıkan otomobillerin; bu tür (7 yıla kadar garanti kapsamında olan bir parça) arızalarına dostça yaklaşmadığı malum. Hatta belki başka bir yazı konusu ama trafik kazalarında bile hasar ödemeyi kasko değil trafik sigortası ile yapacaksanız; sizi yetkili servise almamak için elinden geleni yapıyorlar (bu da yaşanmış bir durum)
DSG sorunu olarak öne çıkan bir de kavrama kaybı sorunu da bulunuyor. Tıpkı mekatronik gibi kullanıcıya km ya da yaşa bağlı olmaksızın yine sizi yarı yolda bırakabilecek bir sorun; yaklaşık 5-6 bin TL ile yenilenebiliyor. Bunun dışında DSG mekanik kısımlarla ilgili özellikle şanzıman kutusu konusunda sorun servislere sık yansımıyor”
Bu konunun sesli olarak ve daha uzun anlatımına aşağıdaki radyo linkinden de kolayca ulaşabilirsiniz…
Otoajanda.com olarak otomotivde 20 yılın üzerindeki deneyimleriyle Halil Okşit ve Memduh Taşlıcalı Radyo Gedik’te otoajanda programını hazırlıyor. İki deneyimli isim her perşembe (bugün) 17:00-18:00 arasında canlı yayında haftanın otomotiv ajandasına ‘ses’ veriyor. Programı podcast olarak dilediğiniz zaman da dinleyebilirsiniz
- Koç ailesi TOFAŞ yönetim kurulundan ayrılıyor
- SON DAKİKA: TOFAŞ, Opel, Peugeot, Citroen distribütörü oldu
- Elektrikli şikayetleri başladı; kimisi menzilden kimisi servisten
- Otomotivin 2028 planı: 50 milyarlık ihracat ve Avrupa üçüncülüğü
- 2025 ilk çeyrekte otomotiv üretimi ve ihracat düşüşte
- Küresel EV satışları geçen yıla göre yüzde 50 arttı
- Gümrük savaşlarından en fazla D segmenti yara alacak
- Lüksün zirvesi RR: Rakibi mücevherler ve yatlar
- Castrol’de üst yönetici değişimi
- Ducati Panigale V4 Lamborghini işbirliği