
Şarjlı hibrit otomobillere vergi indirimi kanunlaştı
Türkiye’de oto üretimini desteklemek için düzenlenen son değişiklik Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı imzasıyla yayınlandı. 18 Temmuz 2024 tarihi itibariyle geçerli kanuna göre Türkiye’de üretim yapacak Çinli BYD‘nin şarjlı hibrit modelinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 80’den yüzde 30’a indi. Bu durumda halen 2.2 milyon TL etikete sahip BYD Seal U DM-i modelinin fiyatının 2 milyon TL’nin altına inmesi durumu doğdu.
BYD Türkiye‘nin yeni kanun sonrası bir süredir fiyat açıklamasının kaldırdığı bu modelinde yeni fiyat açıklaması bekleniyor.
Buna göre Şarj edilebilir hibrit (PHEV) motora sahip yani hem benzinli hem de elektrik motoru olup da elektrik motoru dışarıdan şarj edilen hibrit araçlar fiyatlarına ve motor silindir hacimlerine göre yeni bir ÖTV sınıflandırmasına tabi oldu. Kanundaki düzenleme diğer hibrit motorlu araçları kapsamıyor.
Kanun değişikliğinin etkileyeceği araçların başında 28 ay içinde Türkiye’de üretime başlamak üzere anlaşan Çinli BYD’nin Seal U DM-i modeli başı çekerken, Alfa Romeo, BMW, Kia, DS, Ford, Volvo gibi markaların PHEV olarak kodlanan şarjlı hibrit araçları satılıyor.
Bu tür araçlar 1000 km üzeri menzile sahip olmaları ile oldukça ekonomik yakıt tüketimi vaat ediyorlar. Bu tür araçlarda ekonomik kullanım için evde ve işyerinde şarj ünitesine sahip olmak gerekiyor. Hızlı şarj gibi yöntemler km maliyetini elektrikli araçlarda olduğu gibi artırıyor.
Kanundaki bu düzenleme BYD şirketinin Manisa’da kuracağı 1 milyar dolarlık fabrikanın gerçekleşmesi görüşmeleri üzerine yapıldı.