Mercedes Ben Türkiye’nin kuruluşu Otomarsan ile nasıl başladı

Mercedes-Benz Türk, 50. yıllık Türkiye macerasının başladığı yer olan Davutpaşa Fabrikası’nda kutladı. 1967 yılında Otomarsan ismiyle İstanbul’da kurulan Mercedes-Benz Türk, 50. kuruluş yıldönümünü hikâyesinin başladığı Davutpaşa Fabrikası’nda Daimler AG Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla kutlamalara başladı.

Davutpaşa’daki eski fabrika binasında kurduğu özel dekor ile katılımcıları 1967 yılına götüren Mercedes-Benz Türk; yarım asır önce ilk otobüsünü banttan indirdiği üretim holünde şirketin dünden bugüne yolculuğunu anlatan küçük bir müze de oluşturdu.

50 yıl önce, zamanın parasıyla 26,5 milyon lira sermayeyle; 92 çalışanla başlayan Mercedes’in Türkiye üretim macerası; bugün 6.300’ü Mercedes Benz Türk ana firmasında 4.200’ü ise bayilerde olmak üzere 10 binin üzerinde çalışanla devam ediyor.

50 yıllık Türkiye yolculuğunda 1 milyar euroluk yatırım yapan şirketin yıllık ihracat tutarı da 1 milyar euroya ulaştı. Hedefte 2 milyar dolarlık yeni ihracat rakamı var. Otomarsan adıyla başlayan Mercedes’in Türkiye’deki üretim yolculuğu sürecinde 40 bin otobüs ve 37 bin kamyon ihraç edildi.

Tarihten bir sayfa: Türkiye’de üretilen ilk Mercedes kamyon, yıl 1986.

Hoşdere’ye taşınma 1995 yılında başladı

Mercedes-Benz Türk üretim tesislerinin 1995 yılından itibaren aşama aşama Hoşdere’ye taşınması; ve 2007 yılında Davutpaşa Fabrikası’nın tamamen boşaltılmasıyla; Mengerler Mercedes-Benz Türk yetkili bayii olarak hizmet vermeye devam eden eski otobüs fabrikası; kuruluş yıldönümü kutlamaları nedeniyle film setlerini andıran bir tasarımla özel olarak dekore edildi.

Mercedes Benz’in Türkiye’deki 50. yıl kutlamalarına Alman şirketin üst yönetimi de geldi. O 302 otobüslerinin üretim sayısı 15  bini geçti.

Manavından bakkalına, kahvehaneden gazete bayine kadar eski İstanbul sokaklarının canlandırıldığı giriş bölümünde konuklar; Mercedes-Benz Türk’ün kurulduğu 50 yıl öncesinin Türkiye’sine doğru yolculuğa çıkarıldı.

Mercedes 0 302 ya da halk dilindeki adıyla “Gülenyüz”

Davutpaşa’da eski imalat holleri arasında oluşturulan sokaklarda Türkiye’de üretilen ilk otobüse; yıllardır Türkiye’nin yükünü taşıyan Mercedes-Benz’in ilk modellerinden kırmızı bir kamyona; klasik araç olmuş minibüsüne ve efsaneleşmiş otomobillere yer verildi. Otomarsan Mercedes Benz Türk tarafından yarım asır önce üretilen ilk otobüsün banttan indirildiği üretim holü küçük bir müzeye dönüştürülmüştü.

Otomarsan Mercedes Davutpaşa Fabrikası’nın 1967 yılındaki görünümü

Otobüs üretimini yerinde göstermeyi amaçlayan müzede, şirketin 50 yıldır aralıksız olarak devam ettiği üretim tarihinden kesitler sunan fotoğraflar ve eski fabrika binasında kullanılan ekipmanlar sergilendi.

Türkiye’de ilk Mercedes’ler bu fabrikada 2007 yılına kadar üretildi.

Otomarsan günde yarım otobüs üretiyordu

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün ’ün ev sahipliğinde düzenlenen törene Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi, Kamyon ve Otobüs Grubu Başkanı Martin Daum, geçen yıl Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Satış Grubu Başkanlığı görevine atanan Mercedes-Benz Türk’ün bir önceki ve ilk kadın Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, Daimler Otobüs Grubu ve EvoBus Başkanı Hartmut Schick, Mercedes-Benz Kamyon Grubu Başkanı Stefan Buchner, Mercedes-Benz Kamyon Grubu Pazarlama ve Satış Direktörü Till Oberwörder, Daimler Otobüsleri Üretim Direktörü Dr. Marcus Nicolai, Mannheim Otobüs Üretim Merkezi Direktörü Dr. Martin Walz ve Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçları Avrupa ve Uluslararası Filo Satış Direktörü Steffen Lucas ile çok sayıda konuk katıldı.

Daum, Seeger ve Süer Sülün

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Bu tesis, 17.500 metrekare alan üzerine kurulu, 8.600 metrekaresi kapalı alandan oluşan; tek vardiyada yılda 300 adet otobüs üretim kapasitesine sahip; 1967 yılındaki ismiyle Otomarsan olan ilk üretim tesisidir. O tarihte Otomarsan bu tesiste 293 kişi ile günde yarım otobüs üretiyordu. Bugün Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 3.500 çalışanımız ile günde 16 otobüs ve Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 1.800 çalışanımız ile günde 58 kamyon üretiyoruz.”

İlk Mercedes otobüs ihracatı hangi ülkeye yapıldı:

Sülün, Türkiye’de üretilen Mercedes kamyon ve otobüslerin dünyadaki rolü hakkında da bilgi verdi:

“İlk otobüsümüzü 1970 yılında 1 adet olarak Mısır’a ihraç ettik. 1971 yılında Irak’a iki otobüs ihraç edildi. İnandırmak zor oldu o Mercedes’lerin Türkiye’de üretildiğine insanları. İç Anadolu’daki Aksaray Kamyon Fabrikamız ve İstanbul’daki Hoşdere Otobüs Fabrikamızda ürettiğimiz otobüs ve kamyonlar, bugün dünyanın dört bir yanında 70’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bugün Türkiye’de her üç kamyondan ikisini ve her iki otobüsten birini Mercedes-Benz Türk olarak biz üretiyoruz. 1 milyar Avro’yu aşkın yatırımımızla Türkiye’nin en büyük yabancı sermayeli şirketlerinden biriyiz. 1984 yılından bu yana Mercedes otomobillerini ve 1996 yılından bu yana da Mercedes Sprinter gibi hafif ticari araçların satışını yapıyoruz Türkiye’de”

Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi, Kamyon ve Otobüs Grubu Başkanı Martin Daum da törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Mercedes-Benz Türk, bugün üretim, AR-GE ve IT ağı ile Almanya’daki merkez fonksiyonlarımız içinde çok önemli bir yere sahip. Şirket, kuruluşundan bugüne dünyaya örnek oldu. Bu sebeple 50 yıl boyunca Türkiye’deki üretim tesislerine yaptığımız yatırımlar arttı, hatta Türkiye organizasyonumuza ilave sorumluluklar verildi. Türkiye’de 1968 yılında otobüs üretimine, 1986 yılında ise kamyon üretimine başladık. 2016 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’na yeni bir yatırım başlattık ve son olarak ikinci AR-GE Merkezimizin temelini attık. Mercedes-Benz Türk’e ve Türkiye’ye güveniyoruz, yatırımlarımızı sürdüreceğiz”.

 

Otomarsan bahçesinde Topkapı Otogarı kuruldu

 

Kırmızı Mercedes

 

Kırmızı Mercedes otobüsün içi
Kırmızı Mercedes’te yolcu koltukları
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.