450 milyon euroluk araç satıyor, 100 milyon euroluk parça alıyor

Geçtiğimiz hafta Avrupa otomotivinin önde gelen isimlerinden biri Türkiye’yi ziyaret etti. Son yıllardaki yükselen çizgisiyle dikkat çeken Skoda’nın satış ve pazarlamadan sorumlu en tepe yöneticisi Alain Favey, şirketin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce‘nin konuğuydu. Favey’in diğer ev sahibi ise markanın Türkiye’deki yeni Genel Müdürü Zafer Başar oldu.

Favey, Türkiye ziyaretlerinin sonunda bir grup gazeteci ile buluştu ve soruları cevapladı. Genel içeriğinin açıklandığı bu toplantı da en dikkat çekici soru-cevaplardan biri Skoda’nın büyüme hesapları içinde Türkiye’nin olup-olmayacağı olmuş.

İsterseniz bu soruyu filmi çok hızlı geriye sararak, yorumlayalım.

Volkswagen gelmedi, Skoda gelir mi?

Volkswagen Grubu’nun Türkiye’de yatırım yapıp yapmayacağı konusunun geçmişi yıllar önceye dayanır. Büyüme döneminde bazı modelleri için yeni üretim üssü arayan Alman şirket, son olarak Polonya’yı tercih ederek, Türkiye’yi pas geçmiştir. ardından üretimde ve satışlarda yaşanan düşüşler sonrasında yeni kapasite ihtiyacı ortaya çıkmamıştı. Alman dev yıllar önce Türkiye’de Caddy üretimini düşündüğünün basına sızmasıyla bu soruların muhatabı olmaya devam etmişti. Türkiye, VW’nin Türkiye’de tesis kurmayacağını artık anladı ama grubun diğer markaları acaba böyle bir yatırım düşünür mü sorusu bir köşede duruyordu. Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen Skoda Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Alain Favey’e de bu soru yöneltildi.

Türkiye’de bir zamanlar 5-6 bin adetlerde olan Skoda satışları için bu yıl 30 bin hatta işler iyi giderse 35 bin adetlerin konuşulması bu soruyu akıllara yeniden getirmişti.

Favey de, cevabı vermiş: “Skoda hızla büyüyor ve yeni kapasite ihtiyacı duyuyor. Öncelikli tercih Çekya’daki merkez üs Mlada Boleslaw fabrikası. Eğer orada tam kapasite yakalanırsa Türkiye’nin de içinde bulunduğu yeni noktalar düşünülebilir ama grubun diğer markalarının Almanya fabrikalarında boş kapasite var. Doğal olarak oraların kullanılması gündeme gelir.”

Favey’in Türkiye’de olduğu günlerde Skoda Yönetim Kurulu Başkanı da yeni modellerine yönelik taleplerin karşılanmasında Almanya’daki boş kapasitesi olan tesislerin kullanılacağını söyledi.

Yani Skoda’dan da Türkiye’ye “greenfield” yani sıfırdan yeni yatırım yok.

Büyüme yönlü yatırım planında Türkiye yok.

Yatırım olmayan ama satışları giderek artan ve Hazine’yi en çok rahatsız eden cari açık konusunda bu güçlenen markanın durumuna bakalım.

Peki Çek markanın satışları hızla artarken, ithalat-ihracat dengesindeki Çek kökenli “gedik” ne alemde?

Türkiye’den 100 milyon euroluk “parça” alıyor

Çek marka, araçlarının üretiminde Türkiye’den yıllık 100 milyon euro civarında yedek parça tedarik ediyor. Bunlar bağlantı elamanlarından hava yastığına, janttan koltuk kumaşına

Skoda Fabia

kadar çeşitleniyor. Şirket bu parçalar için 25 Türk şirketine 100 milyon euro ödeme yapıyor. Yani Türkiye ihracatında Skoda’nın payı bu.

Buna karşın şirket Türkiye’ye 30-35 bin adet araç satıyor. Araç başına 15 bin euro ortalama alsak 450 milyon euroluk bir rakamla da cari dengenin ithalat ayağını besliyor.

Skoda modelleri hem filo hem bireysel kullanıcılarca tercih ediliyor.

8 yılda 6 binden 35 bine çıktı

Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce, 29 senedir Skoda’nın temsilciliğini yürüttüklerine dikkat çekerek, “Bu uzun birliktelikten karşılıklı olarak büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 8 yıl önce göreve başladığımda, 6 binler civarında satışlar elde ediyorduk ve bazı değişikliklere ihtiyacımız vardı. Bugün ise satış ve hizmet kalitesi anlamında markayı hak ettiği yere taşımaya devam ediyoruz. Fabrika, yetkili satıcı, ortağımız ve çalışanlarımız olarak çok iyi ilişkilerimiz var ve başarının anahtarının bu yakın ilişki olduğunu düşünüyorum. Zafer Başar’ın yükselişte olan Skoda markasının bayrağını uzun yıllara dayanan tecrübesi ile daha da ileriye taşıyacağına inancım tam“ dedi.

2018’de rekor peşinde

Skoda Satış ve Pazarlamadan Sorulu Yönetim Kurulu Üyesi Alain Favey, Türkiye’nin kapasitesinin farkında olduklarını belirterek “Bu yıl Türkiye pazarındaki satış hedefimiz 30 bin. Ancak 35 bine ulaşabilecek potansiyel olduğunun da farkındayız. Toplam pazarın ne kadar olacağını henüz tam olarak tahmin edemiyoruz. Ancak 30 bin adet ile Skoda, Türkiye’de yüzde 4 civarında pazar payına sahip olacaktır. Bu da Türkiye’de Skoda için bir rekor demektir“ şeklinde açıklama verdi.

Türkiye’nin tecrübesinin farkındayız ama

Favey, Skoda’nın kapasite sorunu nedeniyle yeni fabrika kurma planları hakkında ise çözümü grup içerisindeki diğer fabrikaların kapasitelerini değerlendirerek çözmeyi planladıklarını söyledi. Favey “Uzun vadede yeni fabrika kararı alınırsa bu Türkiye’de de olabilir. Türkiye, bu gelişmelerde konu dışında kalmıyor. Türkiye’nin araç üretimi konusundaki kapasitesi ve tecrübesinin farkındayız. Ülkenizde yıllık yaklaşık 2 milyon araç üretiliyor. Üretim tecrübesinden biz de tedarikçiler ile çalışarak yararlanıyoruz. Türkiye’den 25 tedarikçi ile çalışıyoruz ve yıllık yaklaşık 100 milyon Euro hacminde tedarik sağlıyoruz“ açıklamasında bulundu.

Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar

Yeni genel müdür Zafer Başar’dan ilk açıklama

Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar ise Skoda’nın gelişerek değişen bir marka olduğunu ifade ederek, “Skoda hem global anlamda hem de Türkiye’de zaten çok iyi yönetilen bir marka. İşin içine girdiğim zaman doğru yönetilen ve müşterinin sistemin ortasında bulunduğu bir marka olduğunu gördüm. Bu tempoyla ve bu çizgiyle devam edeceğiz. Skoda olarak ilk 2 aya iyi başladık. Beklentilerin üzerinde talep edilen bir markaya dönüştük. bu talebi istikrarlı bir hale getirmek için çalışacağız. Müşteriden bayiye, bayiden markaya, markadan da globale giden bu süreçleri doğru aktaran bir köprü kuracağız. Hedefimiz gerçek bir “müşteri devrimi” yaratmak“ dedi.

Skoda Karoq’un bagaj kapağına sanal pedal koydu.

Skoda’nın yeni hedef kitlesi

Otomobil sahibi olacak kadınlarda büyük potansiyel gören Skoda Türkiye, yeni hedef kitleyi de buna göre belirlemiş.

Başar, 2018’de kadına önem veren ve öne çıkartan iletişim formları oluşturacaklarını belirterek şöyle devam etti;

Günlük yaşamın içinde özellikle kadın Skoda müşterilerinin hayatlarını kolaylaştıracak, diğer markalardan farklı bir takım çözümler üzerinde çalışıyoruz. Bunların ne olduğunu yakın bir gelecekte paylaşacağız. Müşterilerimiz arasında bir ayrım yapmamakla birlikte özellikle kadın müşterilerimize biraz daha yardımcı olacağız. Farklı kitlelere ulaşıp kadınların kafasındaki Skoda imajını belli bir noktaya getireceğiz.“

“Pazardaki istikrar sürecektir“

Otomobil pazarını da değerlendiren Başar “ 2018 yılı, ilk 2 ayda gösterdiği ilerleme ve ekonomik göstergeler doğrultusunda yıl geneline yayılabilir. Türkiye pazarının bu tempoda gideceğini düşünüyorum. Yaşanan dalgalanmalar, dalgalı kura ve onun etkilerine rağmen tekrar belli bir seviyeye oturacağına inanıyoruz. Skoda’nın genç ürün gamı, imajımıza ve satışlarımıza olumlu katkı sağlıyor ve Skoda olarak 2018 yılını 35 bin seviyesinde bir satışla kapatmayı öngörüyoruz“ şeklinde konuştu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.