2021 ilk yarı sonuçları; 99 SUV modelinin satış rakamları

2021 yılı Ocak-Haziran döneminde (62.348 adedi Haziran ayında olmak üzere) toplam 310.325 otomobil yola çıktı. Türkiye hala sedan ülkesi ama SUV modeller arayı hızla kapatma yolunda. 6 ayda gerçekleşen binek otomobil satışlarının yüzde 41,3’ü sedan, yüzde 34,1’i SUV ve yüzde 22,6’sı HB otomobillerden oluştu. SUV sınıfta hangi model ne kadar satıldı, çok satan SUV modelleri hangileri oldu? Önce fiyatları da etkileyen sınıf değerlendirmelerine göz atalım… Satış performansı artmaya devam eden SUV modellerde ağırlık 30 model ve yüzde 60’a varan satış rakamı ile C-SUV modellerde. 20 model bulunan B-SUV modeller yüzde 29 ile ardından gelirken D-SUV sınıfında 15 model, E ve F SUV sınıfında ise 34 model yer alıyor.

İlk olarak giriş sınıfı olarak bilinen ve fiyatları yaklaşık olarak 200-350 TL arasında bulunan modellerde satış rakamlarını inceleyelim. Peugeot 2008 satışlarda sınıf lideri konumda; HB plus gibi duran modeller de var, tam olarak bağımsız SUV ya da crossover olanlar da…

Türkiye’de en çok tercih edilen ve bu sınıfın yaygınlaşmasında etkili olan C-SUV modellerde rekabet çok çetin. Pazara yeni giren Bursalı Egea Cross, kısa süre içerisinde lider Duster’ın ensesine ulaştı. Bazı modellerin boyutları ile bazılarının da fiyatları ile sınıfın üst sınırlarını zorladığını da hatırlatalım.

2000’li yılların başında 4×4’ler henüz SUV’lara evrilmeye başladığında sahnede olan modeller artık 500 bin TL üzerine ulaşan fiyatları ile gözde olmaktan çoktan çıktılar. Vergi mezuatlarındaki sık değişimlerle birlikte satış rakamları azaldı, temsil edilen model sayısı da. Lider Mercedes GLB premium olmasıyla, ikinci sıradaki Kodiaq boyutları ile, üçüncü sırada bulunan XC 40 ise teknolojik geçiş özellikleri ile tercih nedeni ..

Türkiye’de fiyatlar yükselse de E sınıfı SUV modelleri tercih edilme önceliğini koruyor. Sedan modellerden kaçışın dikkat çekici düzeyde olduğu sınıflardan biri olduğu kesin. Fiyatların 1 milyon TL’den başlayıp milyon dolarlara ulaştığı bu modellerde Volvo, Range Rover öncü konumda. Elektrikli Mercedes EQC, BMW X3’ün ardından ilk 5 içerisinde.

Lüksün en iyi temsil edildiği sınıflardan biri olan F sınıfı süper lüks SUV modellerinde denge alt üst olmuş durumda. 3-4 yıldır ABD orjinli modellerde son durumda yüzde 60 olarak kalan ek vergi, yüksek ÖTV bir dönemin efsaneleri BMW X5, Mercedes GLS, Mercedes GLE, Jeep Grand Cherooke, Audi Q7 gibi modelleri çok geri plana attı. Avrupa orjinli Volvo XC90 burada açık ara lider oldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.