2019 yılının en uzun menzilli elektrikli otomobiller listesi

Elektrikli otomobiller hızla olmasa da hayatımıza giriyor. Türkiye daha yolun başında. Ama zaman hızla geçiyor. Dünün çocukları bir anda büyüyor. Elektrikli otomobiller için de geçerli bu.

Önemli olan bugüne bakmak değil, geleceği görmek. Gelecek için de bilgi çok önemli. Biz de geleceğin otomobilleri olarak değerlendirilen elektrikli otomobillerin menzillerini ele alıyoruz. Elektrikli otomobiller söz konusu olduğunda, menzilden daha önemli bir şey yok.

Peki bugünkü teknolojiyle tek şarjda en iyi menzili vaat eden elektrikli otomobilleri hangileri?

AutoGuide, 2019 yılı itibariyle en yüksek menzili sunan ilk 10 elektrikli otomobili listeledi. Liste yalnızca 2019 yılında yeni satın alınabilecek araçları içeriyor. Bu nedenle üretimden çıkmış elektrikli araçlar veya diğer değişkenler menzil dışıdır, hatırlatalım.

Günümüzde çok fazla elektrikli araç seçeneği yok. Daha çok fişsiz hibrit çağı başladı. Fakat bu önümüzdeki yıllarda değişecek diyebiliriz. Renault, Nissan, Tesla, Mercedes, BMW, Jaguar gibi ilk elektrikli modelleri sunan markaların yanına bir yıl içinde Honda, Volkswagen, Peugeot, Citroen, Opel gibi güçlü oyuncular katılacak. Biz gelelim 2019 en iyi menzil listesine:

AUDI E-TRON: 95 kWh lityum-iyon aküsü ve maksimum 204 mil menzile sahip çift elektrikli motorları ile listemizde 10. sırada. Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre araç 74 MPGe değerine karşılık geliyor.

NISSAN LEAF PLUS: Dokuzuncu sırada 2019 Nissan Leaf Plus yer alıyor. Standart bir Leaf serisine göre ekstra menzilli bir versyon olarak hizmet veren Leaf Plus, 62 kWh lityum-iyon akü paketine ve biraz daha güçlü bir elektrik motoruna sahip. Tek şarjla tahmini 226 mil menzile sahip ve EPA tarafından 108 MPGe olarak derecelendiriliyor.

JAGUAR I-PACE: Lüks markanın bu SUV modeli (benzinli Jaguar E-Pace ile karıştırılmamalı), çift motorlu bir elektrikli tahrik sistemine ve maksimum 234 millik elektrikli sürüş menzili sağlayan 90 kWh lityum-iyon akü paketine sahip. EPA, aracın verimliliğini 76 MPGe’de değerlendiriyor.

CHEVROLET BOLT EV: General Motors’un garip şekilli elektrikli otomobili, tek elektrik motoruna ve 238 mil menzil sağlayan 60 kWh pil takımına sahip. Araç 109 MPGe değerinde. Bu değer akü ve elektrik motorunun fazla enerji harcamadığı anlamına geliyor masıdır. Araç hareket halindeyken ve fren yaparken enerji geri kazanımıyla iyi iş çıkarıyor.

KIA NIRO EV: Hyundai ve Kia hızla elektrikli araç alanında dikkate alınması gereken güçler haline geliyor. Niro EV, 649 kWh lityum-iyon bataryası ve 239 millik menziliyle dikkat çekmenin son örneklerini veriyor. EPA, Niro EV’yi 112 MPGe olarak değerlendiriyor.

KIA SOUL EV: Markanın diğer elektrikli aracı Niro EV ile aynı aküye (64 kWh lityum-iyon) ve tek elektrik motoruna sahip. Ancak 114 MPGe değerlendirmesiyle biraz daha verimli. Bu iki aracın gerçek dünyası neredeyse aynı olsa da, 243 mil Niro EV’den biraz daha fazla sürüş menzili sağlıyor.

Koreli markanın elektrikli modellerinden biri de Soul olacak

HYUNDAI KONA EV: Bir başka Koreli listede. Soul EV ve Niro EV’de bulunan 64 kWh pil ve tek elektrikli motora sahip. Fakat daha iyi aerodinamik özellikler sunuyor. Bu da Kona EV’nin tek bir şarjla yaklaşık 258 mil menzil çıkarmasına yardımcı oluyor.

TESLA MODEL X LONG RANGE: Tesla’nın bu listenin ilk üçünü işgal edeceğini biliyordun, değil mi? Elektrikli otomobil markası 100 kWh büyük lityum-iyon akü paketi ve ikiz elektrikli motorları sayesinde tek bir şarjla 295 mil yol alabiliyor. Bunu fantazi Model X SUV ile sunuyor. EPA verimliliğini bir miktar zayıf 87 MPGe olarak değerlendiriyor. Model X’in patatesi andıran gövdesi, hayal kırıklığı yaratan notun nedeni.

TESLA MODEL 3 LONG RANGE: Uzun menzilli Tesla Model 3, 75 kWh lityum-iyon aküye ve 310 km civarınad menzil vaat eden elektrik motora sahip. EPA, Model 3’ün verimliliğini çok etkileyici bir 130 MPG notuyla değerlendiriyor. Kendisini ikinci sırada bulsa da, Model 3 bu listede bir elektrikli otomobiller için en iyi verimliliğe sahip.

TESLA MODEL S LONG RANGE: Aradan onca yıl geçmesine rağmen Tesla Model S, en etkileyici elektrikli otomobil olmaya devam ediyor. Sedanın uzun menzilli versiyonu, 100 kWh pil ve ikiz elektrikli motorları sayesinde tek şarjla 335 mil civarında yol alabiliyor. EPA, verimliliğini 102 MPGe olarak değerlendiriyor. Bu noktada herhangi biri elektrikli otomobiller konusunda Tesla’yı “yiyebilir mi”?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.