2014 modellere yüzde 15 zam gelecek

 

Türkiye otomobil pazarının ana gövdesini oluşturan 1.6 litre ve altındaki motorlara sahip otomobillerin fiyatları yapılan ÖTV artışından etkilenecek.

Peki bu artıy ne kadar olacak, veya otomobil fiyatlarına nasıl yansıyacak.

Sektör yöneticileri bunun fiyatlara yüzde 3.5-4 olarak yansıyacağını hesapladılar.

Haziran ayından bu yana eurodaki artışın da fiyatlara tam olarak yansıtılamadığına dikkat çeken yöneticiler, 2014 modellerle birlikte bu artışların fiyatlara mecburen yansıtılacağını dile getirdiler.

Hiç bir firmanın yüzde 15'i bulan bu artışı fiyatlarına yansıtmama lüksüne ve gücüne sahip olamayacağı belirtiliyor.

OTOMOTİVCİ BAKANDAN İLK İMZA

Bu arada ilginç bir gelişmede yeni kabinede yaşandı.

Kabinenin aldığı ilk kararlardan biri olan bu düzenlemede Hyundai ve Mazda bayii de olan yeni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin de imzası bulunuyor.

Otomotivci Bakan'ın ilk işlerinden biri otomotivde ÖTV artışına yönelik düzenlemeyi imzalamak oldu.

2014 PAZAR TAHMİNLERİ REVİZE EDİLECEK

Bu arada 2014 model otomobil fiyatlarının yılın ilk üç ayında yüzde 15'e varan artışlar yaşayacak olması 2014 yılı pazar tahminlerini de değiştirecek.

Fiyatların yüzde 15 civarında artması, faiz oranlarındaki artıyla da birleşince tüketicinin otomobil almak yerine mevcutla yılı geçirmesi bekleniyor.

Bu arada zammın sürecini de markaların ellerindeki stokların miktarı belirleyecek.

2014 YILI İHRACATLA GEÇECEK

Yapılan ÖTV düzenlemesiyle 1 Şubat tarihinde devreye girecek kredi sınırlamaları iç pazarda otomotivi toplamda 700 bin adetlerin altına yönlendirecek gibi görünüyor. Bu durumda Türkiye otomotivi esas olarak ihracatla ayakta duracak. İthalatçı firmalar ekonomik modellerin satışına yönelecek. Siparişlerini azaltacak. Satışlardaki düşüş nedineyle, ÖTV artışından beklenen gelir, satıyşlarda yaşanan 250 bin adetler vqcivarındaki düşüş sonucu ortadan kalkacak ve aksine eksiye geçecek. Fakat ithalatın önü kesilecek. Cari açık bir nebze de olsa kapacak.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.