Yenisi geliyor

Bir otomobilin yol tutuşunda araç kadar lastiğin de önemli olduğu artık tartışılmaz bir gerçek. Bu nedenle kış lastiği satışları Türkiye’de de gidere artıyor. Lastik şirketlerinin uluslararası başarısı Türkiye’ye de yansımaya başladı.

Geçtiğimiz hafta Alman lastik devi Continental, 2017 model olarak piyasaya süreceği TS 860 kodlu yeni kış lastiğinin tanıtımı Finlandiya’nın Kuzey Kutbuna 150 km mesafedeki Levi şehrinde donmuş bir göl üzerinde test sürüşleriyle gerçekleştirdi.

İşte yeni kış lastiğinin marifetleri

Porsche Cayman GTS, Audi RS3 gibi sportif araçların yanı sıra BMW 1 eski ve yeni modelleri ve Buggy tarzı araçlar da ıslak zemin, buz ve karlı yol tutuşu iyileştirilen, fren mesafesi kısaltılan TS 860 denendi.

Değişik diş derinlikleri ile 0-40 hızlanmaları ve kazık frenleme ile duruş mesafesi testleri yapıldı ve yeni lastiğin karlı zeminde eksi 10 derece sıcaklıktaki performansı ortaya kondu.

Eski model BMW 1 Coupe ile de test edilen lastikler, ekinci el araçlarda da aynı başarıyı gösterebildi.

Bu jenerik ile üç günlük Finlandiya Levi etkinliğini anlatmak mümkün değil tabii ki. Bu heyecanlı ve soğuk deneyimin içinde lastiğin üretim detayları, mühendisliği, malzemeleri, formülü, lastikler arası farkların hesaplanması gibi “kapalı ortam” dersleri de vardı.

Bu derslerde hatırladıkki dünya çapında emniyet kemerlerinin kullanımı 1973 yılında gerçekleşmiş.

1978 yılında otomobillerde ABS kullanımı başlarken, 1982 yılında araçlarda ilk airbaglerin görev alması gerçekleşmiş.

1985 yılında ön yolcu havayastıkları araçların önemli bir donanımı olarak kendilerine torpidonun üzerindeki alanda yer bulmuşlar.

1995/1996 yıllarında ESC (Elektronik Stabilite Kontrol Sistemi), EBA (Elektrikli Frens Yardımcı Sistemi) ve Euro NCAP Güvenlik kaydırmazlık testleri devreye girmiş.

1998 yılında ACC kullanımı başlamış. (ACC: Active Cruise Control)

2001 yılında ilk şerit takip sistemi (LDW) devreye giriyor.

Otomobillerdeki güvenlik sürecine paralel olarak lastiklerde de üretim süreci, üretim malzemeleri ve sırt desenleri gelişiyor.

Continental mühendisleri 1952 yılında MS14 adlı tek model kış lastiklerini geliştiriyor. 1977 yılına kadarçtek modelli kış lastikleridönemini sürdüren şirket, o yıllardan sonra kış lastiği teknolojisinde gaza basıyor.

Şirket patinaja düşmeden bugünlere gelirken, artık Kuzey Kutup ülkelerinden orta ve batı Avrupa pazarlarına özel kış lastiklerin kadar bir çok çeşide sahip.

Bisikletler için bile “Çivili” kış lastiği üreten şirket, ürün geliştirmede gaza basmanın avantajıyla hızlı yol almaya başlıyor.

Bu sayede kış ortamında kazalara dur diyen, özel kış lastikleri ortaya çıkıyor. Yolculuklar 1-1,5 tonluk araçların tolamda 12 cm’lik alanda yola dokundukları ciddiyetine paralel daha güvenli hale gelmeye başlıyor.

Unutmayalım, hangi aracı kullanırsa kullanalım, bu yüzlerce kilogram ağırlığındaki aracımız yere sadece 4 cm’lik 4 alanda topam 12. cm’lik bir bölümle dokunuyor.

Hayati önemdeki bu dokunuş için +7 C’nin altında kullandığımız lastiklere dikkat edelim.

Lastiğimizin diş derinliğini ölçelim, ölçtürelim. “Kabak lastikle” yol alıp, gerek kendi gerek aracımızdaki sevdiklerimizin canını riske atmayalım.

Halil Okşit / Finlandiya

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.