Uluğ Aktunç: İşte bunlar hep dijital medya…

Medya yatırımları hep ilgi çekici olmuştur. Gerek dünyada, gerek ülkemizde, gerek sektör sektör araştırıldığında ortaya çıkan gerçekler zaman zaman şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkartır. Özellikle pazarlama, aktivite alanları gri kalmayıp ölçülebilirliği arttıkça sosyal bir bilim olarak daha çok kabul görüyor. İletişimin her türlüsü bir akıllı telefon içine sığdığından bu yana görece yeni bir ürün olan tabletlerin de pabucu dama atılmaya başlandı. Bu alanda oldukça hızlı gelişen uygulamalar, özellikle reklam alabilen sosyal medya uygulamaları, oyunlar, trendin dijital medyaya doğru hızlı bir kayma yapmasına neden oldu.

Medya Yatırımları 2015 – 2016 Karşılaştırmalı (Türkiye)

Kaynak: IAB Türkiye

Bu tablodan da görüldüğü üzere sinema, TV, dijital medya ve radyo reklam yatırımlarında artış sürüyor. 2017 yılı sonuçları henüz yayınlanmadı ancak dijital reklam yatırımlarının 2017 yılında da artış eğiliminde olduğu ifade ediliyor. (Kaynak: IAB Türkiye)

Akıllı telefonlarla herkese erişim sağlandı

Bu kapsamda son kullanıcıyı (end user) hedefleyen otomotiv firmaları da dijital medyayı es geçmiyor doğal olarak. Bundan 10 yıl önce masa başında, tower bilgisayarlarda geçirilen sınırlı zaman önce laptoplarla her yere, sonra tabletlere ve en sonunda da akıllı telefonlarla uzun sürelere evrildi. Bu sebeple neredeyse herkese erişim sağlandı. Ocak 2017 itibarıyla ülkemizde yaşayan 80 milyonluk nüfusun 49 milyonu internete erişebiliyor, 48 milyonu sosyal medyayı kullanıyor ve 69 milyon adet de akıllı telefonu var. Bu akıllı telefon sahiplerinin yüzde 62’si her yarım saatte bir telefonlarını açıyor. Yine bu kullanıcıların yüzde 33’ü 1-3 saat, yüzde 20’si 6 saat vaktini bu telefonlarda geçiriyor.

Konu otomotiv sektörüne geldiğinde, örneğin bilgisayarı, tableti ya da akıllı telefonu açıp bir otomobil aradığınızda, bunu kaydeden arama motoru bir daha hangi siteyi açarsanız açın sizin ilginizi bildiğinden size otomobil reklamları göstermeye başlıyor. Ana firmalar akıllı telefonlar için uygulamalarını çıkartıp sürekli geliştirmelere tabi tutarken, yetkili satıcılar, servisler, yedek parçacılar da kendi uygulamalarını geliştiriyor. B2B ve B2C uygulamalar yazdırıyorlar. İşin reklam boyutu zaten sınırsız, siz yeni bir otomobil lansmanını eskiden sadece yazılı basın, sonraları e posta ve benzeri yerlerden öğrenirken şimdi akıllı telefonunuzdan kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Pazarlama insanları hedef kitle spesifik ürünleri sosyal medyada aktif kişilerin eğilimlerine bakarak daha doğru kullanıcılarla buluşturabiliyor. Sizin oynadığınız bir oyun, telefonunuza yüklediğiniz bir uygulama, yaşama alışkanlıklarınızla ilgili çok önemli bilgileri ortaya koyuyor ve bu kişiselleştirilmiş pazarlamanın da yolunu açıyor.

Tabii bu gelişim baş döndürücü hızla ilerliyor ve limit yok, dijitale eğilim hızlanarak artacak. Ben bunu elektrikli/hybrid otomobillere benzetiyorum. Bu araçlar mega trend evet ama konvansiyonel otomobiller de ölmüş değil henüz. Aynı bunun gibi, geleneksel medyada özellikle gazete ve dergilerin kullanımı azalmakta, bu da bu dijitalleşmiş ortamda çok doğal, ama henüz bitmediler, onlar da erişim sağlamaya devam ediyorlar. Ama kendilerine yapılan pazarlama yatırımlarının ölçümleme sorunları olsa da hemen de ortadan kalkmayacaklar. Burada pazarlama bilimine düşen, doğru medya karışımını sağlayarak markaları iletişim trendlerinin gerisinde bırakmamak, doğru tüketicilere de sıkmadan mesajlarını iletebilmenin yolunu kurgulamak…

Uluğ AKTUNÇ

1972 İstanbul doğumlu, 1996 Bilkent Uluslararası İlişkiler mezunu. Tofaş, Otoyol Iveco, Temsa, Karsan’da kurumsal iletişim alanında uzun yıllar çalıştı. Onlarca ürün lansmanı, yurt içi ve yurt dışı fuarlar gerçekleştirdi. Otomotivde binekten ticari araçlara tüm ürün gruplarında tanıtım aktiviteleri planladı.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.