100 bin kişi eve geçiyor, kriz 8-10 hafta sürebilir, pazar yüzde 20 düşer

Coronavirüs etkisi otomotiv ana sanayii kadar onlara parça üreten tedarik sanayini de vurdu. 460 üyeli TAYSAD (Türkiye otomotiv Tedarikçileri Derneği) Başkanı Alper Kanca, Bloomberg HT kanalına konuştu.

Kanca, krizin ne kadar süreceği yönünde yaptırdıkları anketin sonuçlarını açıkladıktan sonra, haftaya duracak fabrikalar ve krizin otomotiv sektörüne etkileri üzerine görüşlerini açıkladı. Kanca konuşmasında kısa çalışma ödeneği, düşük faizli kredi gibi sanayici beklentilerine de dikkat çekerek, şunları söyledi:

  • “Türkiye’den Dünya otomotiv ana sanayiine üretim yapan 460 üyeli derneği. Yıllık ihracatımız 10 milyar doların üzerinde. Böylesine bir sanayi olarak haftaya 220 çalışanımızın yüzde 40’ı tamamen çalışmayacak. Evlerinde kalacaklar. Kalan yüzde 60 personelin yüzde 65’i de kademeli olarak çalışmayacak. Yani toplam işgücünün yüzde 65’i çalışmayacak.
  • Kriz daha önce ekonomiden vururdu. Bu kriz iki yönlü. Hem ekonomik hem de sağlık ve insan krizi. Evinde oturan çalışanlara da ana maaşı kadar olmasa da bir miktar ödeme Kanca, üyeleri arasında bir çalışma yaptıklarını ve krizin ne kadar süreceğini sorduklarını da anlattı.
  • “Yaptığımız çalışmada üyelerimiz krizin 8-10 hafta süreceğini öngörüyor.BU Türkiye’nin krizi değil. Bu bir müşteri krizi. Avrupa şu anda sağlık krizi yaşıyor. Otomobil satın alım listelerinin en altında belki de. Türkiye’ye has bir kriz değil tabii ama Türkiye’yi çok etkileyecek bir kriz. Kendimizi buna hazırlamalıyız. Avrupa’ya ihracat ocak ve şubat aylarında stabildi. Ama esas olarak mart rakamları ortaya çıkınca gerçek görünecek.”

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, kendi şirketlerinde çalışanlarını iki hafta izne gönderdiklerini de dile getirdi.

220 bin otomotiv tedarik sanayii çalışanının yüzde 65’i home ofise geçiyor.

Kanca, otomotiv sektörünün görünümü değişecek mi, büyük firmalar üretimi durdurdu, ne olacak sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bu yaşananlar bireysel olarak da yaşamımızı çok değiştirecek. Çalışma alışkanlıklarımız değişecek. Şirketlerde toplu haldeki fiziki çalışma ortamları ortadan kalkacak gibi görünüyor.

Türkiye otomotiv tedarik sanayinin önemi artacak mı, bence artacak. Tamam inanılmaz bir lojistik olanaklar vardı. Uçaklarla çok hızlı tedarik sağlanabiliyordu. Ama yaşanalar gösterdiki hepsi kesilebiliyor ve yakınınızdaki tedarikçi en iyi tedarikçi olabiliyor. Bu deneyim Türkiye’nin Avrupa’ya yakınlığının önemini bir kez daha gösteriyor. En yakınınızdaki tedarikçi en iyi tedarikçi oluyor. Türkiye’nin tedarikçiliği sadece otomotivde değil tekstilde ve diğer sektörlerde de önem kazanacak. Çin’de yaşanan gelişmeler bir şeyleri gösterdi.”

Corona krizi otomotiv pazarını nasıl etkileyecek:

Kanca, ocak ve şubat aylarında Avrupa pazarlarında yaşanan stabilitenin mart ayında krizle birlikte hızla aşağı geldiğini ifade ederek, krizin ilk ayını değerlendirdi:

  • “İç pazar küçülmesi net olarak belli değil. Son bir kaç aydır Türkiye’de Avrupa’nın tersine araç talep ediliyor ama bulunmuyordu. Türk tüketici Avrupa’dan kopuk bir şekilde hareket ediyordu. Dünyada yüzde 20 düşüş olması bekleniyor. Son 20-30 yılda böyle bir düşüş yok. Çin’de yüzde 80 düşmüştü otomotiv pazarı. Avrupa’da da böyle olacak. Türkiye’de de böyle olacak. Yaz ortasından sonra otomobil alımı yeniden gündeme gelebilir. Bu da yüzde 20 küçülme demek Türkiye’de de.
  • İtalya ve İspanya’ya ihracat yapan üreticiler için sıkıntı daha büyük olacak.”

Türkiye’de bugün itibariyle TOFAŞ dışında üretimi sürdüren otomotiv şirketi kalmadı. Yan sanayide ise Bosch ve Brisa üretimi sürdürüyor. Brisa’nın da hafta sonu itibariyle üretimi tamamen durduracağı öğrenilenler arasında.

Son olarak Hyundai Assan, üretimi durduracağını açıklamıştı.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.