Subaru Forester hybrid test sürüşü; 440 bin TL eder mi?

Tarihi 1997 yılına kadar uzanan ve bugüne kadar 4 milyona yakın müşteriye ulaşan Subaru Forester kısa bir süre önce yeni yüzüyle Avrupa ile aynı dönemde Türkiye’de satışa sunuldu. Bu yenilenme basit bir makyaj operasyonu değil; platform dahil yepyeni bir modelden bahsediyoruz. Beşinci nesil yeni Subaru Forester dizel motoru geride bırakıp artık sadece hibrit motorla yoluna devam ediyor. Bu kaçınılmaz olan geleceğe hazırlık sayılabilir. Otoajanda.com olarak yeni Subaru Forester ile birkaç gün geçirdik, test sürüşü gerçekleştirdik; artıları ve eksileriyle bakalım yeni Forester nasıl bir SUV oldu, neler değişti, bu fiyata alınır mı?

Forester, Subaru markası için iki temel marka değerinden biri; diğeri ralli günlerinde oluşan İmpreza fenomeni… Ancak öncü sayılabilecekleri ilk dönemin Forester modelleri pek bir sıradan, fazlasıyla Japon sadeliğinde ama hala alınabilecek kadar sağlam, yumuşak kullanıma sahip, uzun ömürlü idi. Ne var ki bir önceki Forester döneminde rakip sayısı eskisi ile kıyaslanmayacak kadar çok oldu. Boxer motor, simetrik dörtçeker gibi teknolojilerin mucidi Subaru, rekabeti nasıl sürdürecek? İşte bunun cevaplarından biri yeni Forester…

Yeni Forester’ı anlatmaya dış görünüşteki değişimlerden başlayalım. Boyutları birkaç santim uzayan aracın artık bu sınıfın sınır değerlerine yaklaştığını söyleyebiliriz; rakamlara boğmayalım ama uzunluğu 4 metre 63 santimeye ulaşan; dingil mesafesi artan ve dolayısıyla dış görünüşteki büyüme hissi kadar iç mekana da yansıyan bir değişim var. Dış tasarımda genel görünümün Forester geleneğinin devamı mahiyetinde olan köşeli hatları korumaya devam ediyor.

Subaru Forester Ön tasarımda daha iddialı bir Forester var; motor kaputunu taşıyan burun yapısı daha yüksek. Farlar bumerang şeklindeki LED ışıklandırmayı da içine alacak şekilde çokgen bir yapıda. Altta yer alan sis farlarını olduğu kısım ise kromajı ve çoklu desenleri ile fazlasıyla karmaşık. Izgara tasarımı kesinlikle daha kimlikli duruyor. Burada bir mola verelim; bu modelin rakipleri kimler?

Yeni Forester bir tarafta CR-V, RAV4 hatta X-Trail gibi diğer Japonlar ama bir yanda da GLC, X3, Q3, XC40 gibi premium modellerin ortasında konumlandırılmış. 2 litrelik bir motorla üstelik hibrit teknoloji ile geliyor olması fiyat fayda denkleminde bir miktar marka efektinden faydalanma ihtiyacı hissettiriyor. Dönelim tekrar tasarıma…

Japon marka Yeni Forester üzerinde çalışırken son yılların kaçınılmaz tasarım yaklaşımlarından fazlasıyla etkilenmiş. Arka stopların parçalı dizaynı biraz Volvo, az biraz Peugeot modellerini çağrıştırırken; iki stop arasında kalan koyu kalın tasarım da birçok markada öne çıkan yeni premium yaklaşımı hatırlatıyor. Büyük spoyler koyu cam kenarları ile birlikte Forester kimliğine yakışıyor.

Her ne kadar donanımlar otomobillerin iç mekanındaki etkiyi belirlese de Subaru yeni Forester 3 donanımda da iyi bir mekan sağlayacak ekipman listesine sahip. Subaru’da ilk kez kullanılan Yüz Tanıma Teknolojisi kesinlikle dikkate değer bir teknoloji. Örneğin siz koltuğa oturduğunuzda sizi tanıyarak daha önce belirlediğiniz klima, yol bilgileri, iletişim tercihleri, müzik gibi birçok ayarları otomatik olarak devreye alıyor. Sürüş esnasında sürücüyü olası tehlikelere karşı uyaran Sürücü Dikkat Uyarısı da bu kapsamda. Bu şekilde 5 farklı sürücü tanımlamak mümkün!

Böyle bir SUV aldıysanız arka koltuklara da ihtiyacınız var demektir. Subaru bunu dikkate alarak artı iki USB girişi, orta kol dayama, üst donanımda bağımsız klima gibi özellikleri ihmal etmemiş. Ama daha önemli olan arka koltukların geniş oturma alanları, sağdan sola kolayca geçebilecek bir zemin ve arka koltuklara iniş binişte sağlanan ferah kapı giriş zemini Forester açısından başarılı noktalardan.

17 ya da 18 (en üst-resimdeki) inçlik jant seçeneği donanıma göre tercih edilebiliyor. Ancak elektrikli araçlara geçiş tasarımı jantlarda da kendini gösteriyor. Bu 18 inçlik jant rüzgar direnci en az olacak şekilde tasarlanmış. Ancak Forester için anlatılması gerekenler bunlardan çok daha fazlası; çünkü Subaru bu modelle birlikte teknoloji buketini kokpitin arkasında toplayan markalardan biri.

Akıllı sürüş sistemi, yokuş iniş kontrolü, aktif tork yönlendirme, çekiş kontrol sistemi gibi teknolojiler yeni Forester için hem arazide hem de otoyolda başarılı sonuçlar sağlıyor. Zor bir zemine girerken ya da yolda ani manevralar oluştururken bu güveni yaşatan hem modelin başarılı geçmişi hem de güncel teknolojileri oluyor.

Önceki Forester’a göre uzunluğu ve dingil mesafesi 3 cm, genişliği ise 2 cm büyüyen yeni model yerden 22 cm yükseklikle arazide maceraya çıkabilme özgüveni de sağlıyor. Peki ne kadar müşteri bu otomobili bırakın zor yolları, gerçekten basit arazi ortamında kullanabiliyor?

Tekrar hatırlatalım; Subaru simetric AWD denilen dörtçekerde en az quattro kadar etkileyici bir teknolojinin çok uzun yıllardır sahibi. Yeni Forester ek teknoloji destekleri ile birlikte simetrik dörtçekerle yoluna devam ediyor. Yeni geliştirilen EyeSight güvenlik sistemi çarpışma önleyici frenleme, gaz kontrolü, adaptif hız kontrolü; hareket uyarısı, şerit ihlal uyarısı, dengeli sürüş uyarısı, şeritte kalma asistanı gibi özelliklerle yolda da iyi olmayı vaadediyor. 

Subaru Forester artık sadece hibrit motorla yola devam edecek. Yeni Forester Simetrik AWD 4 çeker sistemini bu motorla kombine ediyor. Yeni Forester, motor, şanzıman ve çekiş sistemi ile frenlerin kontrolünü ele alıp kaygan yüzeylerde ve dik eğimlerde en iyi çekişi sağlayan X-Mode sistemini standart ekipman yaptı. Farklı zeminlerde kolayca gidebilme kabiliyetini bir üst seviyeye çıkartan Kar/Toprak ve Derin Kar/Çamur modları sunan iki kademeli X-Mode versiyonu da yeni özellikler arasında.

Forester 8 inç ekrana sahip bilgi ve eğlence sistemi çok kullanışlı; Apple CarPlay ve Android AutoTM ile uyumlu olarak çalışan sistem manuel ve dokunmatik uyumluluğunda başarılı. Kamera görüntüleri ise arka veya yanları tamamlayıcı olarak iki ayrı ekranda destek sağlayacak şekilde tasarlanmış. Aracın yolcu tarafını görüntülemek için Sağ Yan Görüş Kamerası sistemi mevcut. Sürücünün kör noktasında kalan alanlar Gelişmiş Bilgi Ekranında görüntüleniyor. Üstte bulunan ekran hibrit motor çalışma animasyonunu da takip etmeye yarıyor.

e-boxer efsane boxer motor için yeni bir dönemin adı; elektrikli boxer motor. Boxer motor bu logoda da ifade edildiği gibi yatay piston mimarisiyle minimum motor sarsıntısı konusunda iddialı bir teknoloji. Şimdi 12,3 kWh gücünde elektrik motoru desteği ile yakıt tüketimi verilerini daha aşağı çekmeye odaklanıyor. Ortalama hızlarda 100 km’de 8.1 litre benzin tüketimi sağlanıyor; toplam güç 150 beygir gücü. Son hız 188 km/saat, 0-100 km hızlanma ise 11.8 saniye sürüyor. 

Tasarımı kadar iç mekan kalitesiyle de marka kitlesine uygun bir Forester hazırlamaya odaklanmış Subaru; kokpitte kullanılan malzemeler son derece iyi düzeyde. Örneğin sunroof bile en büyük olanından. Yeni Forester, teknoloji uygulamaları konusunda da iyi durumda; geri manevra sırasında oluşabilecek çarpışmaları önlemek ya da çarpışmanın kaçınılmaz olduğu; durumlarda şiddetini azaltmak için Arka Çarpışma Önleyici Frenleme Sistemi bulunuyor.

Subaru yeni Forester donanım konusunda çok cömert; e-Xtra, e-Xtreme, e-Xclusive donanımlarda sunroof, tavan rayları, tüm LED aydınlatma grubu, krom kaplı tüm alanlar, EyeSight Güvenlik Sistemi; başta olmak üzere pekçok ekipman standart. Yani e-Xtra versiyon da yeterince tatminkar duruyor. 

Yeni Forester’da ön yolcular için sunulan ısıtmalı koltuk donanımına ek olarak direksiyon simidi ısıtması; arka yolcular için koltuk ısıtması ve arka havalandırma konfor özellikleri üst donanımı almak için üretilebilecek bahanelerden birkaçı. Tüm versiyonlarda ön ve arka koltuktaki yolcular için toplam 4 adet USB girişi standart, bu önemli artık biliyorsunuz! 4.2 inçlik gösterge ekranı veri hızı ve görünürlük çözünürlük konusunda iyi durumda.

Subaru yeni Forester’da direksiyonun solunda bulunan bazı tuşlar güvenliğin ne derece önde tutulduğunu göstermesi bakımından önemli; bunlardan biri olan Arka Araç Tespit Sistemi arkadan ve 2 yandan gelen araçları tespit ederek uyarıyor. Kör Nokta Uyarısı, Şerit Değiştirme Asistanı ve Arka Çarpışma Önleyici Frenleme fonksiyonları görüş kabiliyetini iyileştirmek ve sık görülen kaza sebeplerinin önüne geçmek için birlikte destek sağlıyor.

Bagaj giriş alanı ve kullanım detayları ile ‘haydi iyi bir hafta sonu geçirelim’ çağrısı yapıyor. 509 litrelik bagaj hacmi düz zemin sayesinde verimli kullanılabilecek düzeyde; kayak takımları, deniz ekipmanları, evcil hayvan taşıma gibi işler için arka koltuk diziliminden de faydalanmak gerekiyor. Bagaj zemininin altında arka aksın üzerinde 13.5 kW bataryaların saklama alanı da yer alıyor. Elektrikli motor ise önde şanzımanın bitiminde.

Son olarak fiyatları söylemeden Yeni Forester’ın geçen yıl Japonya Yeni Araç Değerlendirme Programı (JNCAP) çarpışma güvenliği değerlendirme testlerinde; 96,5 ile puanı elde ederek Grand Prix Ödülü’nü kazandığını da belirtelim. Bunda yüksek güvenlik ekipmanları kadar yeni platformda şekil alan karoserin başarısı da etkili olmuş.

Subaru Yeni Forester, Türkiye pazarında, e-Xtra, e-Xtreme ve e-Xclusive olmak üzere üç ayrı donanım seviyesiyle satışa çıktı. Yeni Subaru Forester 2.0i e-BOXER başlangıç paketi olan e-Xtra versiyonu fiyatı 440 bin TL; e-Xtreme versiyonu fiyatı 452 bin TL, en üst paket olan e-Xclusive versiyonu fiyatı ise 472 bin TL.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.