Satışları “filo” büyütmedi

TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2015 yılı 1. yarıyıl sonu sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı. Türkiye yeni otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %45,2 oranında arttığı (Kaynak: ODD) 2015 yılının ilk yarısında operasyonel kiralama sektörü Türkiye’de satılan yeni otomobillerin %14,6’sı olan yaklaşık 47 bin 930 adet yeni aracı filosuna kattı. 2014 yılının ilk yarısı sonuna göre %16,6’lık bir büyüme kaydeden sektörün parkındaki araç sayısı yaklaşık 250 bin 95 adet oldu. Sektörün 2014 yılı sonuna göre büyüme oranı ise %5,5.

Sektör 15 milyar TL’ye dayandı

2015 yılının ilk yarısında yapmış olduğu yaklaşık 3 milyar 168 milyon TL’lik yeni araç yatırımı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 15,1 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye operasyonel kiralama sektörünün gelişimi ile ilgili görüşlerini paylaşan TOKKDER yönetim kurulu başkanı F. Türkay Oktay “Türkiye ekonomik büyüme için dış kaynağa ihtiyaç duyan bir ülke. Bu nedenle, ülke olarak kısıtlı kaynaklarımızı verimli kullanmak durumundayız. İşte tam bu noktada, operasyonel kiralama yöntemi her boyutta işletmeye kaynaklarını etkin kullanma ve verimli çalışma olanağı sağlamakta. Operasyonel kiralama yönteminin yarattığı finansal ve operasyonel avantajların çok uluslu ve büyük yerel şirketlerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından da keşfedilmesiyle sektör bu hızlı büyüme grafiğini yakaladı demek yanlış olmaz. Elbette birçok sektör oyuncusunun büyük şehirler dışında da ülkemiz coğrafyasındaki tüm işletmelere ulaşmaya çalışması da bu büyümede önemli rol oynamakta.” dedi.

Renault tercihte önde

Araştırma sonucunda ulaşılan sektörün müşteri sayısı ve müşteri başına düşen araç sayısı verileri TOKKDER yönetim kurulu başkanı’nın ifadesini destekler nitelikte. 2015 yılının ilk yarısı sonunda, sektörün müşteri sayısı 2014 yılının aynı dönemine göre %28,1 oranında artarak 37.396’ya ulaştı. 2014 yılının ilk yarısı sonunda sektörün müşteri başına düşen araç sayısı 6,8 iken 2015 yılının ilk yarısı sonunda bu rakam 6,3’e düştü. Bu dönemde Renault %28’lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, %17,8 ile VW, %12,8 ile Ford, %10,1 ile Fiat takipçisi oldular.

Ağustosta kur fırlayınca

Geçtiğimiz hafta kurlarda yaşanan yükseliş ağustos ayında parekende piyasasında çalkantılar yaşatmakta. Euro kurunu ağustosta 2.7 -2.9 TL’lerde sabitleyen bazı markalar bu nafta içinde zam yapmaya hazırlanıyor. Öte yandan TL bazında da önümüzdeki günlerde araçlara zam yapılması gündeme geliyor. Bunun kokusunu alan tüketiciler alımlarını öne çekmeye başladılar. Özellikle premium segmentte satışlar “bu fiyattan bulamam” endişesiyle biraz hareketlenmiş durumda. Sanıyorum sektör hem siyasi hem de ekonomik gelişmelerle yine heyecanlı bir 2015 geçirecek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.