Renault Captur fiyat performans testi

B-SUV sınıfında işler hızla büyüyor. Avrupa’da tüm üreticiler bir değil daha fazla modeli bu sınıfa dahil etme peşinde. Türkiye’de de klasik B sınıfı ile C kompakt arasında kalan bu modellere ilgi artıyor. Şimdilik pazar payları yüzde 3 civarında.Peugeot 2008, Jeep Renegade, Nissan Juke, Hyundai Kona, Ford EcoSport, Suzuki Vitara, Opel Crossland X, Kia Stonic, Citroen C4 Cactus gibi modeller bu ligin öne çıkan oyuncuları arasında. Ve tabii Renault Captur; test sürüşü ile bu modelin özellikleri, fiyat performans değerlendirmesi ve yol izlenimlerine geçelim…

Kia Stonic testine de bakabilirsin

Renault Captur ile ilgili kamuflajlı yeni modele yönelik fotoğrafları da sizlerle burada paylaştık. Ama güncel modelin üzerinde fazla bir değişim olmayacağı yönünde bilgiler ağırlık kazanıyor. Güncel model tasarımı ile Renault imzasının kodlarını karşılayan ve satışlara da bunu yansıtan bir otomobil.

Megane sedan testi de var

2013 yılında yola çıkan Renault Captur, Avrupa’da aylık 15 bin yıllık 200 binlerin üzerinde satış performansı gösteriyor. Daralan Türkiye pazarında yıllık satış rakamları binler düzeyinde. Ama 2016 yılını 3 bin 783 satış adedi ile segmentinde 2. tamamlamıştı. Megane sedan, Symbol gibi modellerle Türkiye’de çok satan olmaya devam eden Renault, SUV segmentinde tüm Fransızlar gibi daha da büyüyecek.

Hyundai Kona’yı mı merak ettin

Captur, B-SUV sınıfında Renegade, Vitara gibi arazi hevesinden şehir içinde yüksekte konumlanan sürüş pozisyonuna sahip moda bir otomobil olmayı tercih ediyor. Yaklaşık bir hafta İstanbul ve yakın yerlerde izlenim edinmeye çalıştığımız Captur, geçen yıl makyajlanan model; 3 farklı motor seçeneği ile yola çıkıyor.

Ford EcoSport da fena değil

Touch, Icon ve Outdoor olmak üzere 3 donanım seçeneği var; Kişiselleştirme özellikleri artırılan, donanım, motor şanzıman seçenekleri ile daha geniş bir yelpaze sunmaya çalışan Captur, bir de bu sınıfta trendy olan iki tonlu renk seçenekleri ile de öne çıkıyor. Yani gövde farklı tavan farklı formda alınabiliyor. Tavan için yeni bir Platin Gri seçeneği eklenmiş.

Citroen C4 Cactus testine bir bakalım

Aslında 30’u aşkın renk kombinasyonu, Captur’un gücü. Şu resimlerde gördüğünüz kırmızı siyah kombinasyonu bunlardan biri. Ve etkileyici; genç, güncel bir iş sahibi sürücülerin sıkılmadan kullanabileceği bir otomobil.

Renault’nun, Full-LED ‘Pure Vision’ ön farları Captur’de de göze çarpıyor. Captur’un tamponunun alt kısmında yeni marka kimliğini oluşturan C şekilli LED gündüz farları yer alıyor. Radyatör ızgarası değiştirilerek yeni bir krom şeridin eklenmesiyle markanın SUV ailesinin bir üyesi olduğuna vurgu artırılmış. Hem ön hem arka tamponda yeni alt koruma plakalarına yer verilmiş. Etkili oluyor mu? Evet…

Otomobili B sınıfı Clio’dan ayıran birçok özellik var; yüksek konumu albenisini arttırıyor. Bu iç hacme de yansıyor; Clio ile uzun yol ya da hafta sonu doğaya kaçış planı yapma eğilimi Captur olduğunda daha hızlı karara dönüşüyor. Tabii 3 farklı modda sürüş seçeneği olması ve bunun bir butonla kolayca sağlanması zorlanıldığında gevşek zeminde vs yol alabilme kabiliyetini arttırıyor.

İç hacim demişken bazı ailelerde bagajın bu konuda önceliği de olabiliyor; Captur’un yükleme alanı, kullanışlılığı Clio gibi bir modele göre bariz daha iyi. Hatta Megane HB’den de iyi; 445 litre. Arka koltukların yatırılmasıyla birlikte 1235 litreye ulaşılabiliyor.

Icon ve Outdoor versiyonlarında sabit cam tavan opsiyon listesine eklenmiş. Tabii 4 bin 250 TL liste fiyatı var. Bu özellik sadece aracın iki renkli versiyonlarında satın alınabiliyor. Bu sınıfta otomobili verimli kılan önemli bir opsiyon.

Yine Captur Touch donanım seviyesinde, kullanıcının akıllı telefonunu araçla eşleştirdiğinde kullanılabilen R&Go devreye giriyor. Bu sistem, kullanıcının telefon, multimedya ve araç verileri dahil olmak üzere bilgilere araç ekranından ulaşmasını amaçlıyor. Icon donanım seviyesinde standart olan daha kapsamlı Media Nav Evolution ise navigasyon, Bluetooth telefon sistemi ve geri görüş kamerası ekranına ek olarak sürüş performansını ve yakıt tüketimini optimize edecek Driving Eco2 işlevi barındırıyor.

Captur kokpitinde üç donanım seviyesinde üç farklı multimedya sistemi yer alıyor. Renault R-LINK Evolution adı verilen en yetenekli sistem, 7 inçlik ekrana sahip. R-LINK Evolution, özellikle gerçek zamanlı navigasyon, 3G bağlantı, Bluetooth, medya görüntüleme (fotoğraf, video) ve aracın sürüş destek sistemlerinin yönetimini sağlamayı hedefliyor.

Outdoor versiyonunda standart olan R-Link Evolution, Icon versiyonunda opsiyonel.

Captur’de 90 beygir gücündeki 1.5 dCi dizel motor hem EDC otomatik hem de manuel şanzıman seçenekleriyle alınabiliyor. Motor sesi evet biraz fazla; hani yol uzadıkça azalır mı diyorsunuz ama azalma pek yok; alışıyorsunuz. İnanılmaz düşük bir yakıt tüketimi sağlıyor; 100 km’de ortalama 3.9 litre. Renault dizelini bilenler için yabancı değil!

Stop & Start teknolojisine sahip motor fren ve yavaşlamada enerjiyi geri kazanıyor. Ekrandan bunu veri olarak izlemek de eğlenceli. 4000 d/d’de 90 BG ve 1750 d/d’de 220 Nm tork değerine sahip.

Captur ürün listesinde turboşarjlı 0.9 lt 90 HP TCe (manuel şanzıman) ya da 1.2 litrelik TCe benzinli motor 120 HP (otomatik & manuel) seçenekleri de bulunuyor.

Aracın en üst versiyonu olarak konumlandırılan Outdoor paketinde ekipman seviyesi yüksek tutulmuş. Elektrokrom iç dikiz aynası, LED iç aydınlatma, ışıklı makyaj aynaları, güneş gözlüğü saklama gözü, alüminyum spor pedallar, R-LINK internet bağlantılı entegre navigasyon, Renault Akıllı Telefon Uygulaması, metalik boya, çift renkli dış boya ve tavan rengi yan aynalar, 17″ siyah alümünyum jantlar.

Captur 4.12 metrelik bir otomobil. Ama kompakt bir tasarımla iç mekanda optimum bir alan sağlanmış. Arka koltuk alanlarında bu yansıyor. 2.6 metrelik dingil mesafesi var.

Gelelim Captur fiyat listesine ve bu fiyata alınabilecek Clio ya da Megane alternatiflerine; Aslında bugün kampanyalarla birlikte manuel giriş donanım ve benzinli 90 HP model 105 bin TL fiyatla alınabiliyor. 2018 model için fiyat 91.9 bin TL’ye kadar iniyor. Bu bir fırsat fiyatı.

2019 model dizel için yaklaşık 29 bin TL fazla ödemek gerekiyor; orta donanım Icon dizel otomatik Captur 150.9 bini bulurken 2018 model için de 132.9 bin TL fiyat etiketi var; bu da bir fırsat fiyatı. Benzinli ve dizel otomatik arasında aynı donanımda 15 bin TL civarı bir fark var; değmeyebilir.

Gelelim Clio ya da Megane ile olan kıyaslamaya; dizel otomatik Icon donanımlı bir Clio 131,5 bin TL fiyat etiketine sahip. Yani 2018 aynı şartlardaki Captur ile aynı. Clio’da bir süre sonra yerini 5. nesile bırakacak!

Clio Tourer aynı özelliklerle 134 bin TL fiyat etiketine sahipken, dizel otomatik Icon donanım Megane HB 161.9 bin TL etiketle yola çıkıyor. Yani Captur’den 11 bin TL daha pahalı. Captur modelinin birebir rakipleri Kia Stonic, Hyundai Kona, Ford EcoSport ve Citroen C4 Cactus modellerinin sürüş izlenimlerini ise otoajanda olarak kısa bir süre yayınlamıştık.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.