Cam kafese kapatıp, egzoz solutmuşlar

Otomotiv sanayi yen bir skandalın içine düştü. Üç yıl önce dizel emisyon değerlerini düşük gösteren yazılımın etkilerini milyarlarca euroluk maliyetleri üstlenerek unutturmaya çalışan Volkswagen Grubu, şimdi yeni deneylerinde canlı hayvan kullanmakla itham ediliyor. Dizel skandalından sonra Otomotivde maymun skandalı . İşin içinde insanlar da var. Denek olarak insanlar da kullanılmış.

Dernek kimlerin paravanı?

Bugüne kadar adı pek duyulmamış bir derneğin, insanların yanı sıra solunum yolu rahatsızlığına ve kansere neden olabilecek dizel egzoz gazlarını canlı maymun denekler üzerinde test edilmesine yol açan araştırmalar yaptığı ortaya çıktı. İşin ilginci bu derneğin üç ana sponsorunun Volkswagen Grup, Daimler ve BMW olduğu anlaşıldı. Suçlamalar burada başlıyor: Alman otomotiv devleri araştırmalarında canlı hayvanları denek olarak mı kullanıyorlar?

Alman Stuttgarter Zeitung tarafından Pazartesi günü yayınlanan haberde, 2007 yılında üç otomobil üreticisi tarafından kurulan ve pek su yüzüne çıkmayan bir yapının, Aachen Üniversitesi tarafından kullanılan bir klinikte, 25 kişinin dizel egzos gazlarını teneffüs ettiğini bildirdi.

Avrupa Birliği Ulaştırma Sektörü Çevre ve Sağlık Araştırmaları Grubu ya da kapanan EUGT kısaltmasındaki derneğin The New York Times gazetesinin daha önce yayınladığı bir raporda da maymunlarla yaptığı testleri de gerçekleştirdiğinin altı çizildi.

Daimler, “Dehşete düştük” dedi

Pek fazla bilinmeyen derneğin sponsorlarından bir olan Daimler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Araştırmaların ve uygulamanın derecesine göre dehşete düşüyoruz” dedi. Tv, gazete, dergi ve internet sitesi gibi basın kuruluşlarına e-posta ile gönderilen açıklamada bu tür deneyleri en ağır şekilde kınadıkları görüşüne yer verildi.

Dizel otomobil satışları Avrupa’da geriliyor.

Dizelin imajı tamamen yıkılıyor

Maymunlar üzerinde deney yapılması, dizel araçların imajını zayıflatan bir başka bomba olarak da değerlendiriliyor. Bu teknoloji, Alman otomobil üreticileri için, talebin yavaş yavaş dizel modeller için ana pazar olan Avrupa’da kaybolmasına rağmen, lokomotif özelliği devam ediyor.

Son yasal düzenlemeler, Avrupa kentlerinde dizel araçların giderek yasaklanması ve otomobil şirketlerinin işlerinin zorlaşmasına neden oluyor. Ya bu araçlar Türkiye gibi emisyon değerlerinin, “performans, güç ve az yakıt tüketimi” talebine yenildiği pazarlar için üretilmeye ve kar getirmeye devam edecek. Ya da 2020 yılına kadar dizel motor üretimi artık ortadan kalkacak.

Test otomobili “dizel skandalına konu özelliğe sahipti

The New York Times haberinde hayvanlarla yapılan testlerde kullanılan VW Beetle modelinin emisyon testlerini aldatmaya yönelik yazılıma sahip olduğuna da dikkat çekti.

Volkswagen, bazı yöneticilerinin bu yanlış davranışı ve yargı eksikliği nedeniyle özür diledi.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.