Otobandaki kıvılcım makinesi: Ascona Coupe Berlina Turbo 350 hp

Bu haftaki ilginç otomobiller köşemizin konuğu bir Opel Ascona Coupe Turbo. 1982 model bir Ascona ve hala çok canlı. Bu otomobil sitemize konuk olmayı haketti!
Her şey gece yarısı otobanda egzozundan kırmızı alevler çıkararak yanımızdan geçen kırmızı ve markasını anlayamadığımız bu arabayı takibe almamızla başladı. 230 hp gücündeki Subaru Impreza Turbo ile “basmama” rağmen, bu markası dahi belli olmayan “motorlu taşıtı” yakalayamadım.
Neyse bu kadar “basınca” depo boşalıyor da benzinciye uğramak gerekiyor. Yetişemediğim aracın benzin istasyonuna girmesiyle ancak burada yakalayabilmemiz üzerine bir canavar ile karşılaştık.
1980’li yılların tasarımına sahip coupe yapılı bir sedan olan bu arabaya yaklaştıkça aslında çok tanıdık bir yüzle karşılaşmak üzere olduğumu anlamakta gecikmedim. Otoajanda.com olarak restorasyon süreci devam eden 1986 model Opel Ascona‘nın daha farklı bir versiyonuydu. En büyük fark ise eksik olan kapılarıydı yani bu kırmızı Ascona coupe idi.
Ascona’yı incelerken bir kaç dakika sonra aracın sahibi göründü. Modifiye garajlarından tanıdığımız İsmail Portakal karşımızdaydı. Kendisinin bir Ascona sahibi olduğunu duymuş ama bu kadar güçlü, hızlı ve Coupe olduğunu bilmiyorduk.
İlk iş 1982 model bu ihtiyar delikanlının nasıl böyle hızlı olabildiğini sorduk ve motor kaputu açıldı. Üzerinde çalıştığımız 1986 Opel Ascona’nın motoruna benzeyen tanıdık bir motor beklerken oldukça şaşırtıcı başka bir motor ile karşılaştık.
Motor ve Ascona’nın hikayesi için biraz geriye, 1982 yılına gitmek gerekiyor.
Bodrum’da yaşayan eski bir ralli pilotu 1982 yılında gümrükten satın aldığı Opel Ascona C Coupe ülkemizde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan bir versiyondur. Bahsi geçen ralli pilotu Ascona’nın üzerindeki 1600 cc motoru çıkartarak yine Opel markasına ait 2000 cc 136 hp Ecotec motoru yerleştirir.
Bir süre bu motoru kullanıldıktan sonra 136 hp yetersiz gelir ve yine Opel markasının performans adı olan GSI motorlarından Kadett GSI motoru takılır. 2000 cc 156 hp güç üreten ve Astra GSI, Vectra GT modellerinde kullanılan çift egzantrikli DOHC makina ile Ascona daha da hızlanır.
Ascona’nın bu uzun hikayesi benzin istasyonunda son bulmayacaktı elbette; çay içip, garaj muhabbeti yapabileceğimiz en yakın yere giderek, sorularımızın cevaplarını almaya başladık.
21 yıl, yani 1982 yılından 2003 yılına kadar aktif olarak trafikte dolaşan Ascona, 2003 yılında kaderine terk edilir. Bodrum’da korunaksız olarak sokağa bırakılan Ascona, 12 yıl hareketsiz kaldığı için ileri seviyede çürür. 2015 yılında aracın varlığından haberdar olan İsmail Portakal uzun uğraşlar sonucu satın alır ve yeniden doğuş sürecini başlatır.
Ascona Bodrum’dan İzmir’e getirilir. Motorun ne durumda olduğunu anlamak için genel bir bakım yapılır. Yağ, su buji ve diğer gerekli parçalar değiştirilerek motora marş yapılır ve ilk seferde sorunsuz olarak çalışır. İleri seviyedeki çürükler yüzünden kapıları dahi açılmayan aracın içine girmek için camlar kullanılır. Araç trafiğe yeniden çıkarılır. Test turları başlar.
Motor ve aracın tamamı sökülerek tüm pas ve korozyon kaporta ustaları tarafından giderilir. Aracın yeniden birleştirilmesine geçilir. Lakin sanayide işler hızlı yürümez. Bu durumdan şikayetçi olan ve kendisi otomotiv kökenli olan Portakal, kendi garajını kurmaya karar verir.
Araya usta sorunları ve kendi garajını açma meseleleri girince kaporta ve boya işlemleri bir seneden fazla sürer.
Kaporta boya atölyesinden çıkan Ascona için sıradaki işlem motor modifikasyonu olur. 230 hp Impreza Turbo ile otobanda yetişemediğimiz Ascona’nın sırları yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.
2000 cc 156 hp atmosferik motora turbo adaptasyonu ile aşırı beslemeye çevirilir. Araç turbolanır. Artık o Impreza Turbo’nun da yetişemediği 350 hp’lik bir kıvılcım makinesidir.
Asconanın kaportası ve ince detayları bitinceye kadar  turbo projesi akıllardan geçmezken  bir anda haram beygir şeytanları İsmail Portakalın omuzunda belirirler.  GSI makinası sökülerek tamamı turbo beslemeye uygun olan forged malzemeler ile yeniden doldurulmaya başlanır. Motor için parça listesinin bir kısmı şu şekildedir. 
Asconanın iç trimleri bir Kadett GSI’dan alınmış ve kondisyona oldukça iyi durumda.
Motorun nerdeyse tamamı İsmail Portakal tarafından yapılmış. Bunu ispatlar nitelikte tüm yapım aşaması fotoğraflanmış ve işte Ascona Coupe üzerindeki turbo makinanın imalat aşamasından fotoğraflar. Bütün parçalar dağınık ve toplanmış olarak 2 farklı kare.
Egzoz sistemi ve motorun Ascona’ya takılması
ACL RACE yataklar ve montajı
Üst kapak ve motorun araca eklenmiş hali.
Motor kaputunda yer alan Subaru Impreza’ya ait scoop görselliğin ötesinde aşırı beslemeli motoru soğutmak için yapılmış. 1982 model Ascona’nın tüm bu süreci için yaklaşık 68 bin lira harcanmış.
Özel günlerde veya gecelerde İzmir otoyolu 1982 Opel Ascona Turbo’nun kıvılcımlarıyla aydınlanıyor. Darısı bizim Ascona’nın başına…
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.