Lüks değil ama lükse yakın duran marka

 

Dünyanın ve otomotivin mütevazi markaları da var. Bu markalar, uluslararası alanda temsil edilmenin yanı sıra bulundukları ülkelerde iddialı üretim ve satış hedeflerinden çok, uzmanlıklarına güveniyorlar.

‘Nisch” olarak tanımlanan bu alanlanda uzmanlaşan “yapılar”, başarıyı veya ekonominin başarıyı ifade eden uç noktası “kâr”ı yakalıyorlar.

Dünyada bir yanda 10 milyon adetlik üretimlere koşan Toyota, GM, VW, Ford gibi büyük çaplı üreticiler var. Bunlara karşın örneğin spor otomobil konusunda uzmanlaşan markalar var ve bunların yıllık üretim adetleri sadece bir kaç bin adetlerde.

Bir de bunların dışında ne ultra süper spor milyon dolarlık otomobil üreticisi, ne de 20 bin dolarlık çok satan “volüm” araçların üreticisi olmayan, orta karar, “mütevazi” markalar var.

 

2014 ÜRETİMİ 720 BİN ADET OLACAK

İşte 2014 yılı üretimi 720 bin adeti bulacak olan Japon Subaru da bunlardan biri.

Yılda 1 milyon adeti bulmayan üretiminin tamamını Japonya’da gerçekleştiren ama bunun yüzde 50’sini Amerika Birleşik Devletleri’nde satan bu markanın uzmanlığı ise performanslı SUV'lar. Bu mütevazi Japon marka, en çok sattığı Forester modelinde dahi 2.0 litrelik benzinli motor seçenekleri sunuyor. Küçük hacimli dizel motorlar, vergi avantajlı küçük otomobiller onu ilgilendirmiyor. O, sağlamlık, güvenlik, sürüş konforu, her türlü arazide kullanılabilme, evindeki konforu aracına taşıma gibi “nisch” iddialara sahip. 

Subaru’nun bu özelliklere sahip en küçük aracı XV adını taşıyor. 1.6 litrelik benzinli motora sahip bu araç, markanın Türkiye operasyonunun başındaki Genel Müdür Halil Karagülle’nin tanımlamasıyla tam bir “crossover”. Kavşak yani SUV, hatcback ve stationwagon özelliklerini üzerinde barındırıyor. Tabii tam anlamıyla değil, ama “ eser” miktarın da ötesinde.

Dünyada mütevazi olan Japon marka, Türkiye’de de mütevazi. Uzun yıllardır Bayraktar Grubu’nun otomotiv şirketleri arasında yer alıyor. Bu yıl mayıs ayında satışa sunduğu iki yeni modelinin de etkisiyle yeniden dört haneli satış rakamlarına ulaşamaya hazır. 11 aylık satışları 1000 adetin çok az altında kalan markanın genel müdürü Halil Karagülle ile aralık ayında İstanbul’u bir kaç gün esir alan karlı günlerde buluştuk.

 Karagülle, “Tam da Subaru havası” diyerek, pencereden yağan karla karışık yağmuru işaret ederek, söyleşimizin kapısını açtı. Halbuki, hava böyle olmasa, biz otomobillerin geleceğini, elektrikli araçları vs konuşacaktık. Gelecek trendlerinde Subaru’nun neler yaptığını ele alacaktık. Bunun üzerine konuşmamızın devamını yeni Forester Turbo’nun içinde getirdik. Direksiyona aldığımız Genel Müdür Karagülle ile hoş bir kış sohbeti gerçekleştirdik.

Subaru nasıl bir markadır? Varlığını hangi modellerden temellendiriyor? Yoluna nasıl devam edecek?

– Yılda 720 bin adetlerde üretim yapan bir markayız. Biz SUV (Sportif Utility Vehicle) uzmanıyız. Yani Sportif etkinlik araçları, 4×4 araç larda uzmanız. Geleceğimizi de buna odakladık. Geçmiyten gelen performans kimliğimizi kaybetmeden, SUV segmentindeki en g üçlü markalardan biri olmaya da edvam edeceğiz. Uzmanlığımız simetrik dört çeker, boxer motorlar, güvenlik, sağlamlık gibi konular. Yönümüzü SUV alanında uzmanlaşma olarak belirledik. Bİz otomobil üretmeyeceğiz.

– Siz lüks otomobil satıcısı mısınız? Lüks marka mısınız?

– Hayır. Biz lüks otomobil markası değiliz ama oraya yakın duruyoruz, parası olanların aldığı araçlar satıyoruz. En ucuz aracımız 66.900 TL’den başlıyor. Forester modelimiz 96 bin lira ile 121 bin lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. 135 bin liralık Outback modelimiz otomobil teknoloöjilerinin pek çoğunu kullanıcının emrine amade kılıyor. 

-İmpreza gibi isim yapmış bir modeliniz var. Üretimden çekecek mi onu Subaru?

– Bir tek İmpreza kalacak. Çünkü WRC alanıda çok öneml izimler onunla kürsülere çıktı. Performans algımızı onunla oluşturduk ve ABD’de halen güçlü bir talebi var. Ama biz bu aracı Türkiye’de satmıyoruz.

– Neden?

Çünkü C segmentindeki bu aracı satışa çıkardığımızda karşımıza Forester fiyatı çıkıyor. Oysa C segmentinde rekabet için 40 bn liralık rakamlara inmek gerekiyor ki bunu bizim yapabilme durumumuz yok. Subaru müşterisi de bu rakamlara çıktığında SUV talep ediyor. İmpreza’nın Türkiye’de büyüme şansı olamıyor.

– 2013 yılı sizin açınızdan nasıl geçti/geçiyor?

– Aslında pek üzerine basmıyoruz ama 2012 yılına göre pazarın üzerinde büyüyen markalardan biri olduk. Hatta belki de en büyüğü olduk. 11 aylık bazda yüzde 104 satışlarımız arttı. Bunda mayıs ayında satmaya başladığımız yeni Forester ile Outback’in etkisi büyük. Yeniden 4 haneli satış rakamlarına çıktık. En çok satan modelimiz XV. 

– 2014 yılında pazarı nasıl görüyorsunuz? Siz bu pazarın içinde neler yapacaksınız? 

– İki seçimli bir yıl olacak 2014. Bunun piyasaları beslemesi sözkonusu ama buna karın BDDK’nın kredileri kısıtlayan kararları pazarın 800-860 bin adetler arasında gezineceği izlenimi veriyor. Kredi kullanımına getirilecek sınırlamalar bizim müşterilerimizi fazla etkilemez. Tabii bizim müşterimiz de krediyle araç alıyor ama, bunu daha kârlı görürse kullanıyor. Dolayısıyla kredi kullanımındaki daralmalar müşterimizi etkileyeci boyutta olmaz.

-Hazirandan bu yana kurlar yerinden oynadı. Euroda artıy yüzde 18 civarında. Ve artık bu fiyatlara da yansıyor. Sizin için durum nedir? Siz “Yen” ci olarak ne durumdasınız?

– Bizim Yen'deki artışımız euro ve dolar boyutunda değil. Yüzde 11 civarında arttı Yen. Biz bunu fiyatlarımıza yansıtamadık. Ancak yüzde 2 civarı arttı fiyatlarımız. Tabii bu yansımak zorunda ama bu zaman içinde olacak. Biraz da geri gelir kur değerleri diye bekliyoruz. Fazla değersiz hale geldi TL. 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.