“Kampanyasız almam abi”

 

Alışverişin  her türünde hayatımıza giren “kampanyalar” otomobil alımında da ilk sıraya oturdu. OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) adına GfK’nın Nisan-Ekim 2013’te sıfır otomobil alan  1768 kişiyle yaptığı araştırmaya göre markaların düzenlediği “kampanyalar” satışları en çok tetikleyen faktör oldu. Tüketicilerin  % 28’i kampanyaların alımı etkileyen en önemli unsur olduğunu vurgularken % 14.3’ü mevcut işlerine olan güvenden yine  % 14.3’ü de  gelirlerindeki artıştan dolayı araç aldıklarını beyan ettiler. Otomobili ihtiyaçtan dolayı alanlar ise sadece % 12.1’lik bir çoğunluğu oluşturuyor. 

Kredi oranı 58 oldu

Türkiye geneli 52 yetkili satıcıda yapılan araştırmaya göre otomobil alanların % 58’i kredi kullanıyor. Ayrıca kredi alanların % 45.4’ü aracı aldığı yetkili satıcının önerdiği finans kurumundan bunu gerçekleştiriyor. Alıcıların  % 21’i mevcut  araçlarını takas ederken, takasa girmeyenlerin  % 64.4’ü otosunu galericiye satmakta. Otomobil alanların % 82’si oturduğu evin sahibi konumunda iken % 73’ü evli. Tüketicilerin  % 66’sı oto alımını bir yatırım aracı olarak görmüyor. Satın alanların % 41’i ikinci aracını almış olduklarını belirtirken % 73’ü aracı kendisinin kullanacağını bildirmiş durumda. 

En çok hız endişelendiriyor 

Tüketicinin satın aldığı otomobili gördüğü mecrada ilk sırayı % 26 ile internet alırken ardından % 24 ile tanıdığının  kullandığı araç üçüncü sırada ise % 18 ile trafik geliyor. Tüketicilerin  % 52’si en çok hız sınırını aşanlardan % 49.6’sı ise en fazla kırmızı ışıkta geçenlerden endişeleniyorlar. Tüketicilerin % 63’ü kasko haklarını bilirken % 10.8’i bilmiyor. Ayrıca  % 32’si hız sınırını aşmaktan , % 19.2’si yanlış parktan, % 2’si ise alkollü kullanmaktan  ceza almış  durumda.   

Ilısal : “Fiyat artışı sürecek” 

OYDER Başkanı Şükrü Ilısal sektördeki  kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV’nin artışının 2013’teki 853 bin araç satışını  700 binlere indirmesini öngörüldüğünü belirterek şunları söyledi:

“Bu durumda araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç rakamlarının % 20-30 hatta kura bağlı olarak daha fazla artacağı görülecek. 2014 için  beklentim uygun şartlarda hazırlanmış “Hurda Teşvik” uygulamasının devreye alınması. Bu uygulama aynen Almanya’da, İngiltere’de olduğu gibi bir seferlik değil yıllara yayılmış bir politika olarak benimsenmeli. Eski aracını hurdaya veren tüketicinin yeni araç alımına teşvik edilmesi  gerçekleşmeli.”

 

TÜKETİCİLER OTOMOBİL ALIRKEN

* % 58’si taşıt kredisi kullanıyor

* %21’i aracını takasla alıyor

* Oto alanların %82’si oturduğu evin sahibi

* % 66’sı otoyu  yatırım aracı olarak görmüyor

* % 26,5’i satın alırken internetten bilgi alıyor

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.