Japon dedektif

Otomobil satışlarındaki rekabet müşteri odaklı ilerlemesinde yeni zirveleri zorluyor.

Firmalar, otomobil almak isteyenleri, bunu aklından geçirenleri yakalamak, ikna etmek ve onları “otomobillendirmek” için kampanyalardan, pikniklere, reklamlardan bültenlere pek çok yöntemden yararlanıyorlar.

Yeni yöntemler ise pazarlama ekiplerinin mesailerinden önemli saatler alıyor.

Bu yıl ilk 6 aydaki rüzgarın da etkisiyle 1 milyoluk tarihi zirve ile kapanırken, akılda başarı hikayeleri kalıyor.

7 OCAKTA GLADYATÖRLE KARNELER VERİLİYOR

Yılın son günlerindeki öngörülere göre aralık ayında 150 bin adetin üzerinde çıkması beklenen toplam otomotiv satışlarının son ve kesin rakamları ODD tarafından 7 Ocak perşembe günü Four Seasons Hotel İstanbul at Bosphorus’da düzenlenecek 6. Gladyatörler ödül töreniyle açıklanacak.

Türkiye otomotiv tarihinde pek çok rekoru getirecek 2015 sonuçları için firmaların bütün bir yıllık çalışmaları ve çabaları netleşiyor.

HEDEFİ BÜYÜTTÜ, İZLEMEYİ RUTİNE BAĞLADI

1 milyonluk tarihi sınırda dolaşan Türkiye otomotiv pazarının 2015 yılını başarıyla kapatacak firmalarından biri de Nissan Türkiye oldu.

Bu yılı 26 bin adetlik satışla Türkiye’de bugüne kadarki en yüksek satış rakamıyla tamamlamaya hazırlanan Nissan Türkiye’nin bu rekorunun arkasında ise ayda ortalama 10 bin kişi ile telefon trafiği, showroomlara gelen tüm ziyaretçilerin kibarca “izlenmesi”, iletişim bilgilerinin alınması ve tüm bu bilgilerin günde iki kez raporlanmasını birleştiren devasa bir çalışma bulunuyor.

Nissan’ın Türkiye’de uygulamakta olduğu program bir dedektif gibi çalışıyor. Sistem, tüm Nissan müşterileriyle Nissan müşteri adaylarının verilerini işliyor. Sistemin nasıl işlediğini Genel Müdür Sinan Özkök anlattı.

DEDEKTİF NISSAN GÖREV BAŞINDA

Nissan Türkiye bayilerine gelen araç alan ya da almayan tüm ziyaretçilerin bilgilerini toplayan bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, “Müşteri takibimiz yeni bir çalışma değil. Artık çok üst noktaya çıkarabildik. Benim cep telefonuma günde iki kez tüm Türkiye’deki müşteri takip bilgileri geliyor. Araç sattıklarımızı memnuniyetlerini ölçmek için arıyoruz. Showroomlarımıza gelip, araç almadan bakıp-geri dönen ziyaretçilere ulaşıp, onları neden memnun edemediğimizi anlamaya çalışıyoruz. Yıl içindeki bayi etkinliklerimize davet ediyor, kampanyalarımızdan haberdar ediyoruz. Onları yeniden bayilerimize davet ediyoruz. Şikayetlerini giderip, Nissan modellerinden birini seçmelerine destek veriyoruz. Bayiye kadar gelen müşteri hazır müşteri demektir. Çok önemlidir, onları tutmamız lazım. E-posta, SMS ve telefon görüşmeleriyle yürüttüğümüz bu çalışmalar sonucu da bir çok veri elde ediyoruz. Örneğin Qashqai modelimizi inceleyip, almaktan vazgeçen ziyaretçilerimizin D segmentine yani orta sınıf bir araç alımına yöneldiklerini söyleyebiliriz. Bu da bize Renault Kadjar ile bir pazar rekabeti içine girmediğimizi de gösteriyor.

Özkök’ün Nissan’ı adeta dedektif gibi satış odaklı showrooma gelen müşterinin peşinde. Her ziyaretçi bir müşteri adayı olarak, Nissan programları tarafından izleniyor ve satış yapılması için gerek firmanın gerekse araçların her yönü aktarılıyor. Bunun sonucunda da firma Türkiye’de tarihi rekor satışa imza atıyor. Hedefindeki “Türkiye’de en büyük Japon otomotiv firması olma” yolunda önemli adımlarından birini bu yol atmış olacak. Bu çalışmaların devamının geleceğini, “Çiçeği burnunda Genel Müdür” Sinan Özkök’le yaptığımız konuşmadan anlıyoruz. Özkök, 2016 yeniliklerini anlatırken kompakt HB segmentindeki yeni temsilcileri Pulsar modelinin de Türkiye’de satışa çıkacağı müjdesini vererek tamamlıyor. Nissan’ın bir diğer yeniliğinin de pick up segmentine yeni Navara ile geri dönecek olması olduğunu hatırlatalım.

Nissan Pulsar, Renault Megane ile aynı platformu paylaşıyor ve Avrupa pazarı için İspanya’daki Renault-Nissan tesislerinde üretiliyor.

Nissan Pulsar kokpiti, yeni teknolojileri iç mekanda kendine özgü çizgilerle yansıtıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.