İran ile olan ticari faaliyetine son verdi

Dünyanın en büyük lüks segment ve ağır vasıta araç üreticisi olan Daimler, ABD’nin ekonomik yaptırımları nedeniyle İran ile olan tüm faaliyetlerini ikinci bir emre kadar tamamen durdurduğunu açıkladı. Mercedes, daha önce İran ile sınırlı düzeyde faaliyet gösteriyordu.

Daimler birkaç saat önce de yerel şirketlerle olan ortaklık üzerinden yürüyen ve Mercedes kamyonlarına dönük üretim ve satış genişlemesini durdurduğunu belirtmişti.

Almanya merkezli şirket, 2016 yılında İran’daki ortaklarıyla Mercedes kamyon üreteceğini ve Fuso araçlarını satışını yapacağını duyurmuştu.

Şirket sözcüsü, AFP’ye verdiği demeçte, “İran’da zaten sınırlı olan faaliyetlerimizi, uygulanan yaptırımlar uyarınca askıya aldık. Mercedes-Benz kamyonlarının üretim ve satışını devam ettirmiyoruz. Mercedes marka binek araçların da satışı yeniden başlamayacak.” dedi. Sözcü ayrıca, Daimler’in başta nükleer anlaşmanın geleceği olmak üzere siyasi gelişmeleri yakından izlediğini de sözlerine ekledi.

Renault İran’dan çıkıyor, yeni rota Afrika

Son 15 senedir İran’da üretim yapan Renault ortağı Nissan’ın ABD pazarında etkin bir marka olması sebebiyle İran’dan çıkıyor.

Renault’nun COO’su Thierry Bollore İran’daki fabrikadaki üretimin durdurulmasının sinyallerini vererek, “Yeni iş imkanlarına bakıyoruz, özellikle Afrika’da” diyor.

2016 yılında ambargonun kaldırılmasıyla birlikte İran’ın batı ile yaptığı ticaretin boyutu 10 milyar dolara ulaşmıştı.

Citroen ve Peugeot otomobillerinin üreticisi PSA, 100 uçak için sipariş alan Airbus ve Alman Siemens’in de İran’daki yatırımlarını geri çekmek ve mevcut anlaşmaları iptal etmek için düğmeye bastığı belirtiliyor.

Renault’nun ABD ile doğrudan bir bağlantısı yok. Yeni dünyada üretim yapmıyor. Fakat Renault’nun ortağı olduğu Nissan ABD pazarında etkin bir firma. Bu yüzden Renault’nun İran’daki üretimini geri çekeceği ifade ediliyor.

Reanult 2003 yılından beri İran’da otomobil üretiyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.