Hyundai Kona sürüş izlenimi; beklentilerin üzerinde

Hyundai Kona 2018 yılında yola çıkan yeni bir B-SUV otomobil. Büyüyen bir sınıfta yepyeni bir modelle yer almaya başlayan Hyundai, Tucson’daki başarıyı buraya taşımak istiyor. Peki Kona bunu sağlayabilecek bir model mi? Birlikte bakalım…

Tucson testine bakmak istersen buraya bir uğra!

Stil, tasarım bu sınıfta önceliklerden biri. Dikkat çekici bir tasarım olması, kendine has stil sahibi olması önemli. Kona bir kopya değil başlı başına özgün bir otomobil.
Başta kardeşi Kia Stonic olmak üzere pazardaki 20 civarındaki modelden ayrışabilecek bir çizgisi var.

Kona yakında dizel motora kavuşacak, bakalım hangi motor geliyor?

Yani tasarımıyla küçük bir Tucson ya da yükseltilmiş bir i20, i30 değil; sadece Kona! İstanbul’da trafikte otoyolda dikkati çeken ilgi gören dahası ortamında kendine yer edinen bir izlenim edindiğimizi söyleyebilirim. Mutlaka rengin de bunda etkisi olmuştur. Gri bir Kona bu kadar dikkat çekici olmayabilirdi!

Kona güvenlik testlerinde!

Kona tasarımı kaslı hatlardan oluşuyor. Önde parçalı far grubunda LED gündüz sürüş farları görsel etkiyi güçlü kılıyor. Özellikle yan silüette şık olduğu kadar gösterişli bir form yakalanmış. Tavan barlarıyla sportif ve maceracı ruh öne çıkıyor.

Rakibi Kia Stonic testine de bakabilirsin

Bu grup otomobillerde sadece tasarım değil matematik çok önemli; hem kompakt hem de işlevsel olabilen modellerin şansı daha fazla. Kona öyle bir model mi? Resmi ölçülere göre 4.165 mm uzunluğa, 1.800 mm genişliğe ve 1.565 mm yüksekliğe (tavan barları dahil) sahip. Kaslı görünüm 18 inçlik jantlarla destekleniyor.

Ya da Ford EcoSport hakkında neler yazdığımıza bir bak!

Yükseltilmiş sürüş ortamı yolda trafikte ve park alanlarında rahatlatıcı bir etki sağlıyor. İç mekanda sürücü alanı yeterince rahat ve kullanışlı. Arkada ve yanlarda bulunan koruma barları, yükseltilmiş arka cam ve öndeki ince far grubu ile uyumlu tasarlanan stoplar güçlü ve etkileyici bir modeli öne çıkarıyor.

Şimdilik 2 motor ve 3 farklı donanım seçeneği var. Biz 1.6 litre T-GDi ve 7 ileri DCT şanzımanla donatılmış olan versiyonu kullandık. Ve Elite Smart paketli olandı. Bu yüzden birçok ekipmanı donanım listesi içinde kullanma şansımız oldu ama fiyatı da ona göre yükselen bir model. Dilerseniz giriş modeli olarak 1 litrelik manuel versiyon da alınabiliyor.

Sürücü koltuğuna oturduğunuzda sizi karşılayan böyle bir kokpit var; renkli detaylar çok güzel bir ayrıntı. Detay ve derinlik kazandırmış. Neredeyse her otomobil için standart hale gelen orta konsol üzeri dokunmatik ekran kullanışlı. Yüksek parlaklık değeri sunuyor, sekiz inç boyutunda; yoğun gün ışığında dahi görünürlüğünden ödün vermeyen ekran, yoldaki uyarı levhalarını ve hız sınırını ekrana yansıtıyor.

Bir ayrıcalık olarak yol güvenliği sağlayan göz hizası göstergesi (head-up ekranı) aracın ekran görüntüsü ve sürüş bilgilerini direkt olarak sürücünün görüş hattına yansıtıyor. Önemli bir teknoloji; şehirler arası yolda daha gerekli buluyorum ve şehir içerisinde kapatmayı tercih ediyorum. Göstergeler bazı markalarda başlayan dijital akımdan şimdilik etkilenmemiş; klasik ve kullanışlı.


Arka koltuklar önemli; ailenin geri kalanı için yeterli alan var mı? Evet var; şık detaylar koltuk kenarlarında, emniyet kemerlerinde varlığını sürüdürüyor. Koltuklar sertliği ve kullanılan malzemesi ile iyi sınıfta.

Bluetooth teknoljisini giriş sınıfı modellerde bile uzun bir süredir kullanan Hyundai, Kona’yı akıllı telefonlar ve diğer elektronik cihazlar için bağlantı özellikleriyle donatmış. İsteğe bağlı sekiz inçlik bilgi-eğlence sistemi, Apple CarPlay ve Android Auto ile destekleniyor. Display Audio ile akıllı telefonların içeriği Apple CarPlay ve Android Auto aracılığıyla sistemin ekranına aktarabiliyor.

Bu özellik sayesinde telefonun dahili navigasyon özellikleri kullanılıyor, telefon görüşmeleri ekrandan kontrollü olarak yapılabiliyor. Ayrıca kablosuz şarj özelliği destekleyen akıllı telefonlar için pratik bir kullanım imkanı. Klima butonları dijital klasik ve koyu renkli son derece kullanışlı. Hemen vites kolunun solunda bulunan buton dörtçeker sistemi devreye almaya yarıyor.

Hemen solda bulunan buton ise verimli bir şekilde çalışan 3 ayrı kullanım modunu kontrol ediyor. Vites kolunun çevresi de dış renk detaylarından nasibini almış; iyi de olmuş. Bir de böyle detay bir kadraj yaptığınızda koltuk kenarları ile olan uyum B-SUV sınıfı bir model için iyi bir ayrıntı.

İç mekanı verimli kılan ölçülerden biri 2600 mm dingil mesafesi olurken; 361 litrelik bagaj hacmi de oldukça etkileyici. Üstelik pratik bir kullanımı var.

Arka koltuk kafalıklarında da renk detayları öne çıkıyor. Bagaj üzerinde bir örtü bulunmadığı için doğrudan ulaşma kolaylığı da bulunuyor.

Bizim kullandığımız 1.6 litre motorlu otomobil maksimum 205 km/saat hıza ulaşabiliyor. 177 PS gücünde 265 Nm tork sağlıyor. 0’dan 100 km/saat hıza ise 7.9 saniyede ulaşıyor. Bu değerler sınıfın ortalamalarının üzerinde.

Şehir içi yakıt tüketimi 8.4 lt/100 km, şehir dışı yakıt tüketimi 6.2 lt/100 km, birleşik yakıt tüketimi de 7.1 lt/100km. İstanbul trafiği dahil şehir içi kullanımda bu rakamları yakalamak mümkün. Kona’da elektronik dört tekerlekten çekiş sistemi bulunuyor. 7 DCT otomatik şanzımanla kombine edilen sistem başarılı bir kullanım sergiliyor.

Kona giriş seviyesi 1.0 litre 120 beygirlik T-GDI motor, 6 ileri manuel ve 4×2 çekiş sistemiyle başlıyor. Sadece Style donanım seviyesiyle satışa sunulan bu aracın fiyatı tüm indirimlerle 105 bin TL, (geçtiğimiz mayıs sayında 99.900 TL. idi)

177 beygir gücündeki 1.6 litrelik T-GDI yeni motor seçeneği 7 ileri otomatik DCT şanzıman ve 4×4 çekiş sistemi ile birlikte sunuluyor. Elite donanım seviyesi 136 bin TL’lik bir etiketine Elite Smart ise 145 bin TL’ye satılıyor. Kona’da sunulan çift renk kombinasyonu (siyah tavan rengi) için de 1.037 TL opsiyon bedeli var.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.