Honda NC750 DCT sürüş izlenimi

Honda NC750X DCT iki hafta boyunca konuğumuz oldu.

Dünya çapında 130 bin adetin üzerinde satış rakamına ulaşan NC ailesinin üyelerinden Honda NC750X DCT modelini geçtiğimiz günlerde hem uzun yolda, hem de şehir içi ortamında kullandım.

Honda NC750X DCT uzun yol deneyimi

Üçüncü nesil çift kavramalı şanzımanlı DCT Honda NC750X motosikletimizi önce uzun yolda deneyimledim. Debriyaj manetinin olmayışına ilk kilometrelerde alışamadım ancak otobana çıkana kadar 15-20 km içinde hemen alıştım.

Bundan sonra “Otomatik vites değişimlerine ne ara alıştım, ne ara benden habersiz iş yapmaya başladı motorum?” diyebilirsiniz bu yetenekli aracı kullanırken…

Bu kendi kendine konuşma durumu da 2 günde sona eriyor.   

Honda NC750X motosiklet ile önce İzmit-Balıkesir yolculuğuna çıkmak durumunda kaldım. “750cc hacimli bir motosiklet mi sürüyorum ben” diye bir soru akla gelebiliyor üzerindeyken.

“Gerçekten 750cc mi bu, nasıl yani basıyorum gitmiyor, gazlıyorum 6500 devir geçmiyor, gaz kesiyorum yavaşlamıyor akıp gidiyor. Sanki motosiklet değil otomobil.

Honda NC750X kendi başına bir motosiklet sınıfı bana göre.

Benzer büyüklükteki Suzuki V-Strom DL650 gibi kompresyon yapmıyor, Kawasaki Versys 650 gibi viraja girilmiyor, Yamaha Tenere 660 ile girilen yollara ise girilmiyor.

Honda NC750X tasarımının ve motorunun özellikleriyle ülkemiz için en uygun motosiklet modelleri arasında yer alıyor diyebilirim.

Öncelikle az yakıyor. Yakıt tüketimi olarak DCT şanzımanın normal ve spor sürüş modları bulunuyor.

Normal mod’da 3.2 litre, spor mod’da 4.5 litreyi geçiremedim.

Spor mod kendi içinde 3 kademeye ayrılmış. Yakıt tüketimi denemesi yaparken 3. kademede kullandım ve motosiklet yüklü değildi.

Aydınlatma fena değil. Ancak üzerindeki orijinal sis farları aydınlatmayı tepeden tırnağa değiştiriyor. Tercih edilecek opsiyon listesinin en üstünde sis farları yer almalı. Onlarsız gece yolculuğu düşünülemez.

Honda NC750X DCT ‘nin uzun yol kullanımı oldukça rahat. Gidon genişliği, oturuş pozisyonu, sele rahatlığı olarak iyi. 230 kg lık motosiklet olmasına rağmen dengeli, kullanımı rahat.

Öndeki rüzgarlık sabit. Yükseklik ayarı yok. Rüzgarı yeterince kesiyor.

Üzerinde gelen Dunlop lastikleri değiştirmeden kullanabilirsiniz. Dunlop lastiklerle yol tutuşu iyi buldum. ama bazı başka lastiklerle daha iyi yol tutuş olacağını da düşünüyorum.

ABS zamanında devreye giriyor, ne geç ne erken; frenler güven veriyor.

Otomatik DCT, manuel olarak da kullanılabiliyor

Otomatik DCT (Dual Clutch Transmission) şanzımana alışması çok kolay. Honda NC750X DCT şanzımanlı model aynı zamanda manuel olarak da kullanılabiliyor. Manuel vites değişimleri yine sol el ve butonlar ile yapılıyor. Vites değişimlerini buton ile yapmaya alışması fazla zamanınızı almıyor.

Vites değişim butonlarının konumlamaları ergonomik. Otomatik mod’da olsanız bile manuel vites küçültmeleriyle, motor devri istenilen seviyeye getirilebiliyor.

6500 devirlerde devir kesici devreye giriyor. Göstergede göründüğü gibi 7000-8000 devirlere çıkamıyorsunuz.

Gösterge paneli, tam bir yol bilgisayarı diyebilirim. Üzerinde sürüş ile ilgili her türlü bilgi yer alıyor. Örneğin, otomatik olmasına rağmen hangi viteste olduğumuzu kolayca görebiliyoruz. Devir arttıkça rengi değişen devir göstergesi şık duruyor. Benzin seviye göstergesi depo yapısından dolayı olacak ki biraz tutarsız çalışıyor. 14 litre yakıt alıyor. Yaklaşık 7 litre kaldığında yakıt göstergesinden 1 kademe düşüyor. Sonraki kademeler daha hızlı düşüyor. Honda NC750X DCT ‘nin gösterge paneli gündüz güneşli havalarda bile rahatça görülebilir olması avantajlı.

Honda NC750X DCT yakıt deposu arkada. Top case ve yan çanta harici kuyruk çanta kullanıyorsanız ve kamp malzemelerini arka seleye koyuyorsanız işiniz biraz zor. Her benzin aldığınızda kuyruk çantanızı önce çıkarmak, sonra yeniden takmak durumunda kalıyorsunuz. Kuyruk çantası kullanıcısı olarak depo kapağının sele altında olması dezavantaj oldu.

Şehir içinde scooter tadında

Şehir içi kullanımında Honda NC750X DCT adeta bir scooter tadında. DCT yani otomatik şanzımanlı olması kullanıcı açısından şehir içi trafiğinde büyük avantaj. Kullanım rahatlığı yola odaklanmanızı ve şehir içinde karşınıza aniden çıkacak dikkat gerektiren durumlara daha hızlı tepki vermenize imkan tanıyor.

Ayrıca yüksek torku sayesinde düşük devirlerde de hassas gaz tepkisi ve titreşimsiz bir sürüşe olanak tanıyor.

Şehir içinde kaskınızı ön bagaja koyabiliyorsunuz ayrıca arka sele altında kask kilitlemek için askı yeri var, oraya kaskınızı asabiliyorsunuz. Askı aparatı motosiklet ile birlikte gelen avadanlık torbasının içinde. Double-D bağlantılı kaskımı bu askı aparatı ile motosiklete kilitleyebiliyorum. Şehir için için avantajlı bir özellik.

 

Scooter kullanıyorsanız Honda NC750X DCT motosikleti hiç zorlanmadan ilk seferde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Normal vitesli motosiklet kullanıcıları için DCT teknolojisine alışmak uzun sürmüyor. Kısa sürede alışabiliyorsunuz.

Honda NC750X DCT uzun yol ve şehir içi kullanım rahatlığını çok beğendim. Virajlı yollarda Honda NC750X DCT ile akıcı bir kullanımı rahatlıkla çıkarıyorsunuz.

Türkiye şartları için en uygun motosiklet modellerinden biri.

Ümit Saklı

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.