Honda CR-V 1.6 dizel otomatik silahını çekiyor

Honda, 2008 kriziyle kan kaybetmeye başladığı Avrupa pazarlarında yeniden yükselme planlarında sona geliyor. Geçen yıl Civic ve CR-V modelleri için geliştirdiği 100 km’de 3.4 lt gibi çok düşük bir yakıt tüketimine imza atan 1.6 lt hacimli yeni teknoloji earthdream adlı dizel motoruyla oldukça yol aldı.

Japon marka 2015 yılı ile irlikte bu motorun gücünü 160 hp’ye yükseltirken, bir de otomatik vites seçeneğini ekliyor.

İşte Avrupa’da başarının formulü. Geç oldu ama güç olmadı. Önümüzdeki yılın nisan ayı sonunda yeni dizel motorlu ve otomatik vitesli CR-V Türkiye yollarına da çıkacak. 

Yeni yılın ilk ayının son haftasında CR-V dizel otomatik test sürüşleri uluslararası ölçekte başlayacak.

Ama bunun öncesinde biz 1.6 dizel manuel CR-V’yi yeniden test sürüşüne aldık.

 

Honda-CR-V-1.6-dizel-test-surusu

 

Öncelikle 2014 yılının nisan ayında Türkiye’de satıya çıkan 1.6 Dizel CR-V’nin satışları 3 bin adeti buldu. CR-V müterilerinin en çok hangi donanım seçeneğine ilgi gösterdiklerine yönelik sorumuza Honda Türkiye yöneticileri satışların yarıdan fazlasının Elegance adlı en üst donanım seçeneğinden olduğunu söylediler.

Honda’nın Civic Sedan gibi Türkiye4de üretip, en çok satan modeli yaptığı otomobillerinde de üst donanımlarda teknoloji yoğun ekipmanlar dikkat çekiyor.

 

CR-V’nin en üst donanım paketi Elegance da da bu ekipmanlar görülüyor.

 

Honda-CR-V-2014-1.6-Dizel-surus-izlenimi

 

Honda’nın kendini kanıtlamış SUV modeli CR-V’nin baz modeli Dream. orta seviyede ise Premium paketi yer alıyor. orta seviye donanım paketinde baz ekipmanlara ek olarak

 

– Far Sensörü 

– Ön-Arka Park Sensörü 

– Geri Görüş Kamerası 

– Elektrikli ve uzaktan kumandayla kapanabilen yan aynalar 

– Yağmur Sensörü 

– Kararan Dikiz Aynası 

– Arka Havalandırma 

– Bluetooth HFT Hands Free Telefon 

– Deri direksiyon 

– Deri vites topuzu 

– Uzaktan kumandalı cam açma-kapama 

– Alarm gibi belli başlı ekipmanlar bulunuyor.

 

En üst Elegance donanım paketinde ise 

Premium seviye ekipmanların üzerine 

– Bi-Xenon Farlar 

– Aktif Dönüş Aydınlatması 

– Karartılmış Arka Camlar 

– Ön Far Yıkama 

– Isıtmalı ön koltuklar 

– Premium audio + Subwoofer 

– Alkantara-Deri döşemeler 

– İç ortam aydınlatması 

sistemleri ekleniyor.

 

Araçta görev yapan 120 PS’lik 1.6 lt dizel motor çok başarılı. 300 nm tork sürücü hariç 1536 kg ağırlığındaki aracı çok başarıyla taşıyor. Dizel CR-V’nin ivmelenmesi de etkileyici.

Aracın donanımları yeterli. 

 

Yeni nesil araçlarda kullanılmaya başlanan bazı teknolojilerin yer almadığı CR-V’nin bazı izlenimleriyse düşük not alıyor.

 

Örneğin araç, virajlarda yavaş girilse dahi ıslak zeminle karşılaştığında arkadan kaymaya çok müsait. Her ne kadar Araç Denge Kontrol Sistemi (VCA) devreye girse de toparlamak direksiyona sıkı yapışmaya ihtiyaç duyurtuyor.

 

 

Özellikle direksiyonu sıkı tutmayan veya kadın sürücüler için tehlike oluşturabilir.

 

Bu tehlike savrulmaya yol açacak boyutta olup da can güvenliğini tehlikeye düşürmez ama viraja giriş hızına bağlı olarak tehlikeli sonuçlar yaşanabilir. Yakındaki araçla temas olabilir.

CR-V direksiyonunu sıkı tutarak, elektronik sistemlerle bu tehlike savuşturulabilir. Aracın yüksek yapısı ve ağırlık merkezinin yukarıda kalmasıyla oluştuğunu düşündüğüm bu pozisyon, CR-V için not kırmama neden oldu.

 

İkinci önemli eksikliği ise bagaj kapama düğmesinin olmaması. İri SUV’un yüksek açılan kapısı, 1.80 mt boyundaki benim gibi biri için de sorun. Yüksek açılan kapıyı sert kapatma zorunluluğu nedeniyle de çıkan ses, tok bir ses değil. Daha çok plakalık şıkırtısı diyebileceğimiz bir ses çıkıyor.

Rakiplerinde ki bu seviyede BMW, Audi, Mercedes’in giriş seviyesi SUV’larını da bu kategoride saymak gerekiyor, Land Rover gibi bu alanın uzman üreticileri bu tür sorunların üstesinden gelmişler.

 

 

Honda-CRV-Dizel-otomatik-1600-test-2014

 

 

Aslında hepsi bu. Honda teknolojisinin ayakları yere basan, bir zamanlar Türkiye’nin en çok satılan SUV aracı 97 bin 200 liradan başlayan fiyatlarını dizel motor seçeneğinde 109.200 liraya kadar yükseltiyor. Bu sınıfta bir araç için rekabetçi bir fiyat.

Yakıt tüketiminin önemli olduğu günümüz koşullarında 100 km için ortalama 4.5 litrelik tüketim değeri, şehir içinde resmi 4.8 lt verisinin biraz daha üzerine çıkıyor. Ama altınızda 1.5 tonluk bir araç olduğunu unutmayın.

 

Bagaj alanı yeterli olan aracın en çok hoşuma giden yanlarından biri ise “Değiş tonton” tarzı arka koltukları oldu.

Şu anda 14 yaşına yaklaşan kızımın küçüklüğünde çok aradığım bu özellik, şimdi küçük çocukları olanlar için önemli bir avantaj.

Bebeğin ahtapot tarzı arabasını, eşyalarını rahatlıkla alabilecek boyuttaki bagaja çok rahat entegre olabilen arka koltuk alanları, çok pratik şekilde değiştirilebiliyor. Bu sayede bagaj alana hafif ticari araçlarla rekabet edecek ölçeye çıkıyor. Tam 1146 litreye ulaşan yük taşıma alanı, bisiklet dahi alabiliyor.

Bu bölümü rahatlıkla köpeğinizi taşımak için de kullanabilirsiniz. Bu haliyle yol dışı parkurlara çıkmayı seven “yaban hayat” tutkunları, avcılık yapanlar da CR-V alternatifini düşünebilir.

 

6 ileri manuel şanzımanla kombine 1.6 lt dizel motor tamamen Honda mühendisliğinin ürünü. Uçak, robot, çim biçme makinesi gibi değişik ürünleri de bulunan Honda’nın, motor teknolojisinde oldukça ileri noktalarda olduğunu da görüyoruz. CR-V’de kullanılan motorun 160 hp’ye çıkarak, yola devam edecek olması da bu gücün bir göstergesi olacak. Bir zamanlar 2.2 litre dizel ünitelerle sağlanamayan gücün, 1.6 lt’lerde elde edilebilmesi de etkileyici.

Zaten Honda, 2015 ‘den itibaren daha küçük hacimli motorlarını da devreye alacağı yeni modeller geliştirdiğini duyurdu.

Bu modeller için henüz resmi lansman tarihleri yok ama 2015 yılı sonunda gerçekleşeceği yönündeki tahminler öne çıkıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Honda-CR-V-Dizel-Otomatik-ne-zaman-geliyor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.