Günlük mücadele ülkesiyiz

Türkiye’yi, kamyon ve otobüs üretiminde dünyadaki sayılı üslerinden biri haline getirmiş olan Mercedes, şirkette kaptanlığı 46 yaşında 3 çocuklu bir Alman kadın isme emanet etti.
25 yıllık Mercedesçi Britta Seeger, Türkiye’ye son üç yıllarını geçirdikleri Güney Kore’den geldi. Daha önce 10 yıl Daimler Grubu’nun Global Servis ve Parça Direktörlüğü görevlerini de yürütmüş olan Seeger, şimdiden Türkiye’ye alışmış.

Bunu da geçtiğimiz günlerde yaklaşık 4 aydır görevde olduğu Türkiye’de gazetecilerle buluştuğu kahvaltıda gösterdi.

Türkiye’de her gün günlük mücadele vereceksiniz. Hergünü yeniden kuracaksınız”

Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirdikleri yatırımlar 885 milyon euroyu bulan Mercedes için Türkiye, ağır ticari araç merkezlerinden biri olmaya devam edecek.

Seeger, Türkiye’de lüks otomobil üretiminin düşünülmediğini belirtirken, AR-GE ve IT Merkezi konusunda yeni yatırımlar planladıklarını ve büyüyeceklerini dile getirdi.

Seeger “şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Türkiye şu anda olduğu gibi gelecekte de Daimler dünyasında çok önemli rol oynamayı sürdürecek.”

Seeger’in başına geçtiği Mercedes Benz Türk şirketi, otomotiv sektörünün en yüksek Kurumlar Vergisi ödeyen şirketi. İSO (İstanbul Sanayi Odası En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde 12. sırada, Aksaray ve Hoşdere’deki iki fabrikasında otobüs ve kamyon üretiyor.

MERCEDES’TE TÜRK MALI PARÇA KULLANIMI 1 MİLYAR EUROYU GEÇTİ

Alman otomotiv devi Türkiye’de lüks otomobil üretimi planlamıyor ama tamamlanmış otobüs ve kamyon ihracatının yanı sıra Türkiye’den yedek parça da temin ediyor. Örneğin 2014 yılında Daimler Türkiye’den aldığı parçalar toplamı 700 milyon euroya ulaşmış. Mercedes Benz Türk bu rakama ek olarak iç pazara yönelik araçlarında kullanılmak üzere 320 milyon euroluk parça satın almış.

AVRUPA’DA 6., DÜNYADA 14.

Henüz yılsonu rakamları kesinleşmese de Mercedes marka otomobil satışlarının 30 bin adetlerde çıkaca hesabı yaptıklarını ve 2016 yılında da bu trendi koracaklarını öngördüklerini söyleyen Seeger, bu satışlarla Avrupa ülkeleri içinde Türkiye’nin altıncı, dünyada ise 14. Mercedes pazarı olduğunu açıkladı.

Türkiye’de 1.6 litre motor hacmi sayesinde C ve E serilerinde güçlü bir pazarları oluştuğuna dikkat çeken Seeger, hedefleri arasında en uygun motor seçenekleriyle daha da büyümek olduğuna değindi.

AR-GE’DE DÜNYA ÖLÇEĞİNE ÇIKACAK

Seeger’e yatırımlarını büyütmeyi planladıklarını açıkladığı Türkiye’deki Ar-Ge yatırımına dair detayları da sordum.

– Türkiye’de Ar-Ge’yi öncelikli yatırım büyüme alanı olarak açıkladınız. Burada ana araç geliştirmeyi mi anlamalıyız? Araçların belirli parçalarını mı geliştireceksiniz? Türkiye’de üreteceğiniz araçların Ar-Ge’sini mi yapacaksınız?

Seeger sorumu şöyle yanıtladı:

“Aslında her ikisini de yapıyoruz. Bir yandan üretimini yaptığımız araçların geliştirilmesi için yatırımlar yapıyoruz. Ar-Ge’de farklı bölümlerde uluslararası bir ağ içerisinde entegre bir şekilde çalışma yürütülüyor. O yüzden de otobüs ve kamyon Ar-Ge çalışmalarını diğer merkezlerle birlikte yapıyoruz. Bir de dayanıklılık testlerini Türkiye’de yapıyoruz. Aynı zamanda başka hangi Ar-Ge fonksiyonlarını Türkiye’ye taşıyabileceğimizi araştırmaya devam ediyoruz.”

2014 yılında 30 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştirilen MBT Ar-Ge merkezi, Daimler’in dünyadaki en önemli Ar-Ge merkezleri arasında yer alıyor.

Türkiye’de Mercedes-Benz markasıyla üretilen otobüs ve kamyonların belirli bölümleri sadece Mercedes-Benz Türk Ar-Ge birimlerinin sorumluluğunda geliştiriliyor. Ar-Ge bölümünde 348 kişi görev yapıyor.

2009 yılından bu yana otobüs ve kamyonda 60 proje tamamlandı. Halihazırda devam eden projelerin sayısı da 60.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.