Koronavirüs otomotive nasıl dokunacak

Ticaret savaşları, Brexit, büyük pazarlardaki ekonomik belirsizlikler, Avrupa Birliği’nin CO2 emisyonları konusunda uyulmasını şart koştuğu yeni normlar…

Bütün bu başlıkların 2020 yılında global otomotiv endüstrisini kıskaca alması bekleniyordu. Ancak geride kalan 1.5-2 ayda bütün bu konular beklenmeyen bir gelişmeyle biraz arka planda kaldı. Hiç beklenmeyen bir şey daha oldu ve koronavirüs tüm dünya ekonomileriyle birlikte global otomotiv endüstrisini de tek başına tehdit eder hale geldi.

Moody’s’e göre 2020 yılında dünya genelinde otomotiv pazarı yüzde 2.5 oranında küçülecek. Ancak daha ilk aylık verilere bakınca bu düşüşün çok daha fazla olması sürpriz olmayacak. Şubat ayında otomotivde dünyanın dört bir yanından gelen öncü veriler sektör açısından ‘alarm’ verilebilecek düzeyde…

Dünyanın en büyük pazarı Çin’de ocak ayı satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21 düşüşle 1.6 milyon adet olmuştu. Koronavirüs’ün başlangıç noktası olan ülkede satışların şubat ayında yüzde 80 ile rekor düzeyde düşüş gösterdiği belirtiliyor.

Türk otomotiv ihracatı açısından dikkatle izlenmesi gereken Avrupa pazarından gelen sinyaller de pek iç açıcı değil.

Avrupa otomotiv pazarının lokomotif ülkesi Almanya’da satışlar ocak ayındaki yüzde 7.3’lük düşüşün ardından şubat ayında da yüzde 10.8 geriledi. İki aylık düşüş yüzde 9 olurken, özellikle siparişlerdeki yüzde 19’luk düşüş dikkat çekti. Almanya’da şubat ayındaki satış adedi 239 bin, iki aylık toplam satış adedi de 486 bin adet oldu.

Fransa’da satışlar şubat ayında yüzde 2.7 düşüşle yaklaşık 168 bin adet oldu. İki aylık toplamda ise gerileme yüzde 7.7’yi buldu ve 302 bin adet olarak gerçekleşti.

Ocak ayında yüzde 1.8 ile sürpriz bir yükseliş yaşayan Rusya’da şubat ayında satışlar yüzde 2.2 gerilemeyle 119 bin adet oldu.

Japonya pazarı henüz şubat ayı sonuçlarını açıklamadı ancak satışlar ocak ayında yüzde 12 düşmüştü. Japonya’daki düşüşün şubat ayında da devam etmesi bekleniyor.

Marka bazında Hyunda’nin global satışları 2010 yılından bu yana ilk kez düştü. Güney Koreli şirketin şubat ayı satışları yüzde 13 düşüşle 275 bin adet oldu. Hyundai’nin iştiraki Kia’nın satışları da yüzde 5 geriledi. Hyundai’nin Güney Kore içindeki satışları da şubat ayında yüzde 26 geriledi. Hyundai’nin şubat ayı sonuçlarını açıklayan ilk global marka olduğunu da belirtelim. Diğer global markaların da önümüzdeki günlerde şubat bilançolarını açıklamaları bekleniyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.