Egzoz modifiyesine trafik cezası ne zaman ve nasıl kesilebilir?

Otomobil sahiplerinin bir kısmı araçlarının görünümlerini, seslerini kişiselleştirmek isterler. Artık otomotiv firmalarının da yoğun olarak el attığı bu alanda yapılan uygulamalar yol güvenliği ve karayolları kanunlarıyla sınırlanır. Örneğin cam filmi kaplatmak, egzoz ile “oynamak”, difüzörler, spoilerler ile kanatlanmak, motor gücünü etkileyecek yazılımları elektronik bene atmak kanunlarla sınırlanır.

Peki böylesi durumlarda suç herede başlıyor ve ceza nasıl “kesiliyor”?

Tabii Türkiye’de ve pek çok ülkede kanunlar polislerin öğrendiği ve uyguladığı şekilde geçirlidir. İnatçı bir kaç “suçlu”nun hakkını araması cam filmi ve hatalı park konularında olduğu gibi bu polis inatçılığı/kararlılığı cephesinde gedikler açabiliyor.

Peki biz ne yapmalıyız? Otomobil ve veya motosiklet sahipleri olarak örneğin egzoz taktırmışsak polis ceza yazabilir mi? Bu “suçun” aslı astarı ne, cezası ne?

Ceza alabilirsiniz…

Çevre Kanunu Desibel önemli diyor

Otomobillerimize veya motosikletlerimize taktırdığımız veyahut “doğuştan gürültülü” diye tanımlayabileceğimiz süper spor otomobiller, racingler trafik polisleri tarafından trafikten men ediliyor ve cezalar yazılıyor.
Gün geçmiyor ki sosyal medyada yine bir egzoz cezası haberi karşımıza çıkıyor.
“Yüksek ses sebebi ve abart egzoz bulumasından dolayı” ceza işlemleri yapılıyor.

Başta memur beyler ve kullanıcıların bilmesi gereken önemli noktalar var. 

Abart egzoz diye bir şey yoktur, kelime benzerliğinden dolayı (abart – abartı) kendi kendine varolan saçma bir düşüncedir abart egzoz konusu.

ABARTH NEDİR: Fiat markasının performans geliştirme ve zamanında rallilerde fırtınalar estirmiş ralli takımının adıdır. Hiç bir otomobil kullanıcısı abart egzoz sebebi ile ceza alamaz. Bu konuyu memur beylere birilerinin anlatması lazım.

Kanunlarda, kurallarda konuyla ilgili biz kullanıcılar ile ilgili hüküm ise şu şekildedir:
Aracınızın jant ebatını dahi büyütemez veya egzozu daha sesli hale getiremezsiniz ! (TURİNG böyle diyor)
Yani bu alanda kıpırdamak zor…
Gelelim egzoz takmış kullanıcının ne yapması gerektiğine.
Aslında yapacak fazla bir şey yok. Polis sizi durdurup, “abart egzoz” nedeniyle ceza yazacağını söylediğinde sözlü olarak yapacağınız itirazdan öte bir şey yok.
Egzozunuzun orijinal olduğuna güveniyorsanız, resmen belgeleyip, itiraz edebilirsiniz.
Emniyet Müdürlüğü için görev yapan trafik polisleri Trafik Kanunu 30/1-b maddesine göre ceza uyguluyorlar.
Resmi Gazete’de 20 Ekim 2008 tarihli “Motorlu Araçların Dış Gürültü Emisyonları ve Egzoz Sistemleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği” üzerinde yapılan değişiklik çerçevesinde yolcu taşıma amacıyla tasarlanan ve sürücü koltuğu dahil 9’dan fazla koltuğu bulunmayan araçların egzoz ses gürültü seviyesinin 74 dbA seviyesine kadar yönetmeliğe uygun bulunuyor.
Siz de egzoz sesinizin 74 dbA’dan daha düşük olduğunu iddia ediyorsanız, bunu ölçtürüp, belgeleyip, varsa cezanızı iptal ettirebilirsiniz.
Bu konuda mahkeme örnekleri mevcut.
TRAFİK KANUNU 30/1-b maddesi ne diyor:
“Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecededuman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak cezayı gerektirir.”
1 yorum
  1. Minico diyor

    Anladimsa rus olayim

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.