Doğuş Oto satıldı mı? VW, Şahenk’e ne için izin vermedi?

Son dönemde üzerinde en fazla spekülasyon yapılan holdinglerden biri de Doğuş Grubu. Aslında Türkiye’nin en önemli ve köklü gruplarından olan Doğuş için bunlar yeni değil. Kurucu Ayhan Şahenk’in ölümünden sonra işleri üstlenen Ferit Şahenk, 2001 krizi ile karşılaşmıştı. “Patronluğunun” daha ilk aylarında “Yurtdışına kaçacak,”, “Doğuş’u sattı, satacak” türü haberlerle karşılaşması için çok beklemesi gerekmemişti.

2000’li yılların ilk dönemiydi. 2001 krizi ortalığı kasıp, kavurmuştu. Binlerce beyaz yakalı işsiz kalmıştı. “Türkiye Beyaz Bayrağı çekti” diyen şirket yöneticileriyle karşılaşıyorduk. Faizler gecelik bazda yüzde 6000’i görmüştü.

Yeni patronluk günlerinde böyle bir resmin ortasında gemiyi yüzdürmek kolay değildi. Grubun en önemli kozları Garanti Bankası, Doğuş İnşaat gibi şirketlerle gayrimenkullerdi.

O dönemde çalıştığım Hürriyet Grubu’ndaki Ekonomist Dergisi için halen Yayın Yönetmenliğini başarıyla sürdüren Talat Yeşiloğlu ile birlikte Maslak’taki holding merkezine röportaja gitmiştik.

İlk bölümde otomotiv şirketlerinin marka genel müdürleriyle konuştuk. İkinci bölümde ise Şahenk yanında sadece kurmaylarından Erman Yardelen’i alarak, dar masa röportaja devam etmiştik.

Çok kızgındı. “Türkiye’yi terkedecek” kulislerine ve bunları yazanlara karşı eleştirilerini dile getiriyordu. Elindeki işlerin geleceği olduğunu anlattı. Bunları kimlerin yaydığını bildiğini ve mutlaka hesap soracağını söyledi. Gerçekten alınmıştı yazılanlara.

O tarihlerde otomotiv şirketi bugünkü büyüklüğünün uzağındaydı.

Garanti Bankası, çok başarılı bir grup şirketiydi.

İnşaat şirketinin Rusya, Libya, Arabistan ve Orta Doğu projeleri iyi gidiyordu.

Otomotiv giderek yükselmişti hatta Türkiye’de Suzuki distribütörlüğü için de neredeyse el sıkışılmıştı.

Aradan zaman geçti, ırmaktan çok sular aktı.

İnşaat bitti, otomotiv geriliyor, Garanti Bankası satıldı…

Röportajımızda Şahenk, Intesa’yı reddettiklerini açıklamıştı.

15 yıl sona Şahenk ve Doğuş yine tartışılıyor

Şimdi Şahenk yeniden 2001 krizi sonrasındaki ilk patronluk yıllarını yaşıyor olsa gerek.

Varlık değerleri çok değişmiş. Bankacılıktan ve inşaattan adeta çıkmış. Onun yerine yeme-içme ve eğlence sektöründe büyüme hedefine ve yatırımlarına sahip.

Otomotiv devam ediyor. Yıllarca Türkiye’de ithal otomobil temsilcisi olmasına rağmen en başarılı sonuçların alınmasına imza atan ekip hemen hemen aynı. Sadece Aclan Acar, medyanın başına geçti, ekibin ikinci ismi Ali Bilaloğlu ekibin diğerleriyle yoluna devam ediyor.

Artan kurlar ve kurlardaki artışı fiyatlara yansıtmama konusunda Alman desteği yok.

Bu gidişat karşısında kulisler yine boş durmuyor. Aynı 15 yıl önce olduğu gibi.

Şahenk, gazetecileri toplayıp, yeniden yapılanma dahil tüm gelişmeleri paylaştı.

Bu kez sadece otomotiv kısmına değineceğim.

VW izin verse başka marka da satacak

Şahenk, otomotivde işlerinin iyi olduğunu ve hatta “Almanlar izin verse başka markaları da satabilecek çok başarılı bir satış ağımız var” iddiasını dile getiriyor. İşin içini  en iyi o biliyor. Yeni Doğuş Oto bayileri açtığına göre orada işler iyi demek ki..

Ticaretin borç ve alacak yönetimi kısmını bilenler, Doğuş’un durumuna şaşırmıyorlar. Şirketler, borçlarla büyür, koşullarla beslenir. Doğuş’un yatırımları vb eleştirilebilir. Şahenk’in  iktidara çok yakın görüntü verip, tarafsızlık çizgisinden taktığı iddia edilebilir. Hepsi kendi tercihi.

Bugün borçlarını ve/veya vadelerini yeniden yapılandırmasında acaba “alınamayan kamu hakedişlerinin” payı yok mudur?

Yurtdışı satın almalar için çıkan tutardan kesilen “komisyonlar” yok mudur?

Bakalım bu durum nasıl sonuçlanacak? Şahenk, Doğuş gemisini yüzdürmek için neleri elinde tutacak, neleri çıkaracak?

Doğuş Oto’larda VW Grup markaları haricinde başka marka otomobil satamayan holding, bunları satabilir mi? Hepsi konuşulanlar arasında.

Konuyla ilgili Hürriyet’ten Jale Özgentürk‘ün yazısını aktarıyorum:

“Yeniden yapılandırma değil, vadelendirme

Bir süredir borçları için bankalarla masada olan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yeniden yapılandırma değil yeniden vadelendirmeyi konuştuklarını belirtti. Şahenk, “2 yıl faiz, 4 yıl anapara ve faiz ödemeli bir plan yaptık. 2.3 milyar Euro borca 3.6 milyar Euro teminat verdik. Yakın zamanda imzalanmasını bekliyoruz” dedi.

DOĞUŞ Grubu’nun 14 yıldır desteklediği Uluslararası Müzik Festivali için Bodrum’dayız. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestra ve şef Rengim Gökmen’in yönetiminde tenor Murat Karahan ve Avustralyalı genç soprano Lauren Fagan konserinin ardından muhteşem bir Fazıl Say konseri izliyoruz. Doğuş Grubu’nun bu çok önemli etkinliğine aslında başka bir katılma nedenimiz daha var. Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, uzun yıllar sonra ilk kez basının karşısına çıkacak. Cennet Koyu’nda kendi markalarından İll Ricciho’daki toplantıda CEO Hüsnü Akhan, Yönetim Kurulu üyesi Ergun Özen, Levent Veziroğlu, Nafiz Karadere, Nevzat Öztangut ve Naci Başerdem gibi kurmaylarıyla karşılıyor bizi Şahenk. 7 sektörde 35 bin kişinin çalıştığı Doğuş Grubu, son zamanlarda ekonomi çevrelerinin en önemli gündem maddelerinden biri olan borçların yeniden yapılandırılması konusunda ilk adımlardan birini atmış ve bankalarla masaya oturmuştu. Yazının devamı için 

Doğuş’ta son görevlendirmeler temmuz ayında gerçekleşmişti. Okumak için 

Doğuş Otomotiv’de kimler, hangi göreve atandı?

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.