Dizellere büyük darbe; Belediyeler yasaklayabilecek

Dizel motorlu araçlara son dönemin en büyük darbesi Almanya’dan geldi. Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi, otomotiv dostu bir Başkan ve hükümete rağmen, Yüksek Mahkeme (Danıştay’a denk) kararıyla iki büyük kentinde dizel motorlu araçların yasaklanabileceğine hükmetti. Yasak kararının diğer şehirlere ve ülkelere yayılacağı tahmin ediliyor.

Avrupa’nın en büyük otomobil pazarı Almanya’da yüksek mahkeme (Alman Danıştayı) kararını verdi. Mahkemenin kararı 12 milyon adetin üzerinde Avrupa otomobil pazarına bomba gibi düştü. Kararın 12 milyon aracın ikinci el değerini vurmasına kesin gözüyle bakılıyor. Önümüzdeki yıllarda dizel motorlu araçların Almanya metropollerinde trafiğe girmesinin yasaklanmasını içeren mahkeme kararı, bundan sonra Avrupa’da kimsenin yeni veya ikinci el dizel motorlu araç almasını önleyebilir. Karar 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Kararın alınması sürecinde insan sağlığını bozarak, ağır hastalıklara yol açabilen NoX gazının açıklanandan fazla olmasına yol açan 2015 tarihli skandalın kamuoyu nezdinde olumsuz etkisi zaten yaşanıyordu.

Dizel araç satışları, yasak kararı beklentisiyle zaten düşüşteydi.

Diğer ülkelere de örnek olur

Kararı değerlendiren Evercore ISI şirketinin analistleri, “Bu, çığır açan bir karar ve Avrupa için benzer bir eylem için güçlü bir emsal oluşturmasını bekliyoruz” öngörüsünde bulunuyorlar.

Merkel’in yeni hükümetine ilk darbe oldu

Kararın Alman ekonomisinin en büyük sektörlerinden olan otomotivde belli bir motor türünü yasaklamayı tercih etmesi nedeniyle Merkel’in yeni hükümetinin eksi hanesine yazılması bekleniyor.

Federal Almanya’nın en üst düzey idari mahkemesi tarafından alınan bu karar, DUH adlı çevreci bir grubun Alman yerel yönetimlerine yönelik açtığı davalarda Stuttgart ve Dusseldorf’daki yerel mahkeme kararlarına itiraz etmesinin ardından geldi.

Otomotiv sanayi ile yakın ilişkide olan Merkel Hükümeti bu yasaklama kararını durdurmaya çalışıyordu.

DUH Başkanı ise “Bu Almanya’nın temiz havada kalması yönünde tarihi ir karar ve bugün tarihi bir gün” açıklaması yaptı.

DUH, 70 Alman şehrindeki hava kirliliğinin AB standartlarının üzerinde olduğunu belirterek, dizel motorlu araçların yasaklanması yönünde davalar açmıştı.

Daimler Başkanı Dieter Zeitche ‘nin İstanbul doğumlu olduğunu biliyor muydunuz?

Mercedes’in 10 milyar euro, VW Grubu’nun 34 milyar euroluk yeni motor teknolojilerine yönelik yatırımlarının boşuna olmadığı da ortaya çıktı.

Dizel satışları düşüş trendinde

VW skandalından bu yana dizel otomobil satışları Avrupa’da hızlı bir şekilde düşüyor. BUnun nedeni de geçen yıl Almanya’da keskin bir şekilde talebi düşüren yasak korkusu.

Kopenhag Belediye Başkanı, yeni dizel araçların önümüzdeki yıl şehre girmesini yasaklamak istediğini belirtirken, Paris, Madrid ve Atina 2025 yılına kadar dizel araçlarını şehir merkezlerinden menetmeyi planladıklarını açıkladı.

Barclays, Avrupa’daki genel araç üretimindeki dizel otomobillerin payının 2025’te yüzde 52’den yüzde 27’ye düşebileceğini açıkladı.

Merkel Hükümeti ve sanayi yasağı kaldırmak istiyor

Merkel’in başında bulunduğu Almanya hükümeti ve Alman otomobil sanayi, dizel yasaklarına karyı savaştı. Otomobil üreticileri 5,3 milyon adet dizel otomobilde ücretsiz yazılım revizyonu sözü verdiler. Hükümet de hava kirliliğini önlemek için eski model dizel otomobillerini yenileriyle değiştirmek isteyenlere teşvikler getirdi. Ancak çevreci gruplar, araç başına en az 1.500 avroya mal olan Euro 6 ve Euro 5 emisyon standartlarına sahip araçlar için egzoz gazı temizleme masrafları için lobi faaliyetlerini durdurmadılar.

Yeni yasak kararıyla birlikte otomotiv sanayinin teslim alacağı ve yeni dizel üretimi için ısrar etmeyeceği de öngörülüyor.

Alman Hükümeti hava kirliliğinin azaltılması için bazı şehirlerde toplu tayımayı ücretsiz yapmayı da gündeme getirmişti. Almanya’da 15 milyon adet civarında dizel motorlu otomobil bulunuyor. Bunların sadece 2.7 milyon adeti yeni Euro6 normlarına uygun.

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.