Derindere, Çin’de imzada

 
Türkiye'de elektrikli araç çalışmaları yürüten şirketlerden Derindere Motorlu Araçlar (DMA) Ar-Ge çalışmaları tamamen Türkiye'de gerçekleştirilecek elektrik otomobillerin Çin'de üretimi için bir anlaşma imzaladı. Yol, Reuters ile yaptığı söyleşisinde Çin pazarına dönük ilk üretimin yaklaşık bir yıl içinde tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.
 
Elektrik araç üretimi konusunda ileri teknoloji üreten DMA, Çin batarya üreticisi China Aviation Lithium Battery (CALB) ile Çin'de elektrikli otomobil geliştirme ve üretimi konusunda geçtiğimiz hafta bir anlaşma imzaladı. DMA 2012 yılında Remy International (Delcoremy)  ile Remy'nin ürettiği motorları kullanmak için uzun vadeli bir anlaşma imzalamıştı. Böylece DMA ürettiği elektrikli araçlarda Remy'nin motoru yer alacak.
 
DMA, Türkiye'de elektrikli araçlara DMA teknolojisini uygulama, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunma, bu konuda teknoloji geliştirme, her türlü parça ve nihai ürünün üretim, ithalat, ihracat ve satışını gerçekleştirme faaliyetlerinde bulunuyor. 
 
Türkiye'de geçen yıl elektrikli taksi üretimine başladıklarını söyleyen Yol, Çin'deki üretimin iki sene içinde 10,000'ler seviyesine ulaşacağını ancak uzun vadede 250,000 adete kadar çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.
 
"DMA elektrikli otomobil üretmek isteyen markalar için DMA teknolojisini Çin'e taşıyacak" diyen Yol, "Nasıl ki uluslararası şirketler Türkiye'ye gelip otomotiv sektöründe üretim yapıyorsa biz de Çin pazarı için benzer bir şeyi yapmış olacağız" dedi ve ekledi:
"Sahip olduğumuz teknoloji, Çin'in de ilgisini çekti. Yaklaşık iki yıl süren görüşme sürecinin ardından, dünyanın en büyük batarya üreticilerinden biri olan ve Çin devlet şirketi China Aviation (AVIC) çatısı altında faaliyet gösteren China Aviation Lithium Battery ile ortaklık anlaşması imzaladık." 
 
Çin'de 35 değişik fabrika ile görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Yol, "Bunların her biri toplamda 23.5 milyon adet araç üretimin gerçekleştiği Çin otomotiv pazarının önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Her birinin değişik araçları var ve büyük ihtimalle Mayıs içerisinde Türkiye'ye en az 2-3 adet araç getireceğiz. Üç ay içinde prototipleri bitirip altı ay içerisinde tedarik zinciri ile beraber üretime hazır hale getirmeyi taahhüt ediyoruz. Altı ay içerisinde zaten hazır olan fabrikalarda üretileceği için ilk altı aydan sonraki altı ay içerisinde de üretim başlar" dedi.
 
 
Çin'de küçük ve orta ölçekte pek çok elektrikli araç üreticisi olduğunu ancak bu markaların imal ettikleri araçlardaki teknolojilerin yeterli olmadığını belirten Yol, yazılım ve bataryaların elektrikli araçların vazgeçilmez parçaları olduğunu ve bu konuda gerekli teknolojiyi geliştiremeyen şirketlerin başarıya ulaşmasının imkansız olduğunu söyledi.
 
Yol, "Elektrik motoru ve pil takınca araç elektrikli olmuyor. Elektrikli araçlarda başarının sırrı, enerji ve motoru güvenle yönetecek yazılımları yapmaktan geçiyor. Bizi farklı kılan teknolojimiz, Çinli yetkililerin elektrikli araç üretimi konusundaki talebinde önemli bir rol oynadı" diye konuştu ve DMA'nın Türkiye'nin global ölçekte ilk yüzde 100 elektrikli aracını üretme hedefiyle faaliyet gösterdiğini söyledi.
 
China Aviation Lithium Battery; tasarımı tamamen kendisine ait olmak üzere, dünya genelindeki kamu kuruluşları ve sanayi şirketlerine çeşitli uygulamalar için geliştirdiği teknoloji ile pil ve güç sistemleri üretimi gerçekleştiren Çin'in önde gelen şirketleri arasında yer alıyor.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.