Dacia Duster 4×4 dCi test sürüşü; araziyi hala iyi biliyor

Dacia Duster 4×4 1.5 litre dCi 2018 yılında yollara çıkan SUV sınıfının en fazla satın alınan modellerinden biri. 13 bine yakın satış rakamı ile Nissan Qashqai’nin ardından yılı ikinci sırada tamamladı. Türkiye yollarında 100 binden fazla Duster bulunuyor.

2010 yılında Dacia Logan üzerinde şekillenen Duster, bugün bağımsız güçlü bir model. Bugüne kadar Avrupa’da 1 milyondan fazla Duster satın alınmış.

Duster’ı kimler alıyor, neden alıyor, bu kadar nasıl başarılı olabiliyor? Herhalde Dacia’yı yıllara önce Romanya’dan Paris’e taşıyan Renault da bu denli bir başarı beklemiyordu. Ama sonuç ortada; Duster birçok satın alma dinamiğini biraraya getiriyor.

Satın alma maliyeti, kullanım-servis-bakım maliyeti, yakıt ekonomisi bunların başında geliyor. Yeni Duster ilk nesilden farklı olarak, bütün bu artıları modern çizgiler, yeterli teknoloji ile biraraya getiriyor. Biraz şehirli olmaya özeniyor olabilir mi?

Henüz erken; özellikle merakla beklenen 4×4 versiyonu da ısrarla tercih ediliyorken. Çünkü araziye kolayca çıkarabileceğiniz bu fiyatlara bir SUV bulmak pek kolay değil. Sadece bireysel kullanım değil,

Türkiye’nin dört bir yanında bulunan işletme sahalarında, geniş arazilere yayılan tesislerde, şehirler ya da taşradaki inşaatların şantiyelerinde Duster rakibi az bir seçenek. Yerden yüksek, kompakt, güçlü bir dörtçeker sistemi var.

Peki ya araziyi seven sürücüler? Onlar da Duster’ın 100 bini aşan ve neredeyse yarısı 4×4 tercih eden müşteri listesinde üst sıralarda. Yeni Duster şık tavan barları, ek bedelle alınabilen 16 inç alaşım jantları ile bu alanda daha fazla yer alma isteğini gizlemiyor.

Duster 4×4 modeli 1.5 dCi dizel motorla ancak 6 ileri manuel şanzıanla alınabiliyor. Dörtçeker sistemi orta konsolda bulunan bir butonla zemine göre 3 ayrı modda yol alabilme imkanı veriyor. 4×4 devreye alındığında zor arazi şartları için de Duster hazır durumda.

Yeni Duster, ek bedeller ödeyerek de olsa çok sayıda donanım seçeneği sunuyor. Dizel motorla depoyu boşaltmak pek kolay değil!

Şehre özeniyor demiştik; orta konsolda bulunan ve bir dönem Mini gibi markalarla moda olan butonlar Duster’a set plastikle kaplı kokpitte başka bir hava katıyor. Otomatik klima 1250 TL ek bedelle alınabiliyor.

Dış tasarımda LED çerçeve kullanılan farlar, dokulu ızgara, gri ön tampon altı Dacia Duster’ı daha iyi gösteren detaylar.

Evet modelin genel çizgileri ilk nesil Duster’dan çok farklı değil ama zarif dokunuşların etkisi hemen farkediliyor. Krom, Offroad ve Koruma paketleri ile Duster arazi için daha ideal bir hale getirilebiliyor.

Bu araç 4 metre 34 santimlik uzunluğu C sınıfı HB modelleri biraz aşan bir kompaktlığa sahip; 2.67 metre dingil mesafesi de iç mekanda geniş bir alan oluşmasını sağlıyor; peki bagaj alanı yeterli mi? 4×4 versiyonda 414 litre evet fena değil; içeride de çekmece ve gözler var.

5 bin 750 TL bedelle multimedya sistemi, 360 derece kamera, Navigasyon birlikte alınabiliyor. Ayrı ayrı tuşlarla ön, yanlar ve arkadaki kameraları kullanarak park, arazi geçişlerini kolayca yapmak mümkün.

Motor listesinde 1,3 Tce, 1,6 klasik benzinli motorlarla, 95-110 ve 115 HP güç sunan 1,5 dci motorlar bulunuyor. 4×4 versiyon 110 ve 115 HP dizel motorlarda alınabiliyor. EDC şanzıman ise 4×2 modellerde var.

Neredesye her otomobilde bulunan dokunmatik ekran kullanım konusunda vasat bir performans sağlıyor. İşlem hızı, grafik kalitesi vs açısından.

Arazide önemli verilerden biri olan yaklaşma açısı Duster’da 30 derece, ayrılma açısı ise 33 derece. Yerden zemin yüksekliği 21 santim ve su geçişleri açısından kayda değer bir rakam.

4×4 Duster etiket fiyatları şu sıralar 115,9 bin TL’den başlıyor; otomatik şanzımanlı 4×2 versiyondan 2 bin TL daha düşük bir başlangıç fiyatı ile. Full bir Dacia Duster 4×4 115 HP almak için 140 bin TL’nin üzerine çıkılması gerekiyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.