Çıkma parça mucizesi mi, yan sanayi ekonomisi mi?

Türkiye yollarındaki araçlara her yıl 1 milyon adete yakın yeni otomobil ve hafif ticari araç katılıyor. Yerlisiyle ithaliyle bu araçlar trafikte kilometreler katediyor. Doğal olarak kazalar da karışıyor. Bu kazalar sonrasında da hasar durumuna göre binlerce liralık faturalar araç sahiplerini bekliyor. Bu da Otomotivde çıkma parça sorununu gündeme getirdi.

Aslında marka model ayrdımı olmadan otomobil sahiplerinin genel sorunu yetkili servislerdeki kaskolu araç tamiratında çıkan bedelin yüksekliği. Bu konuyu önümüze  bir okurumuz getirdi. Bu tür araçlardan biri de tampon altı ızgarası ile araç sahiplerinin çok konuştuğu Toyota C-HR.

Satışları hızla artıyor

Ülkemizde üretilen ve bütün dünyaya ihraç edilen 1200 cc turbo ve 1800 cc motorlu hibrid C-HR yollarımızda büyük bir hızla çoğalıyor.

C-HR gibi yollarda pırıl pırıl dolaşan yeni nesil otomobillerin parçaları da yüksek fiyatlı etiketlere sahip. Ülkemize yurt dışından otomotiv parçası getirmek yasak olduğu için kullanıcılar mutlaka yetkili servislerden parça temin etmek zorunda. Ya da …

Adını yayınlamamızı istemeyen bir okurumuz başına gelen talihsiz bir olayı bizimle paylaştı.

Şehirlerarası yolda gece yolculuk yaparken yola aniden fırlayan bir köpeğe maalesef çarpmış. Hem köpeğe hem de aracına zarar vermiş. Üzülerek belirtmek istiyoruz ki ne yazık ki köpek hayatını kaybetmiş.

Gece geç saatte şehirlerarası yolda yaşanan bu kazada sürücünün deneyimi rol oynamış. Soğukkanlı sürücü aracının hakimiyetini kaybetmemiş ve daha büyük bir kaza yapmaktan kurtulmuş.

Eklemeden geçmeyelim, okurumuz C-HR’ın yol tutuşunun başarılı olduğunun altını kalın çizgilerle belirtmiş.

Bu üzücü kazadan sonra aracındaki hasarı kontrol ederken, ön taraftan su aktığını farketmiş. Hararet göstergesinde herhangi bir olumsuzluk olmadığı ve motor suyunda eksilme olmadığını kontrol ettikten sonra yola devam edilmiş.

Kasko sigortalı aracın tamiri için tek taraflı kaza sebebi ile beyan yazılarak, serviste onarım gündeme gelmiş. Servis maliyetleri ve parçaların pahalı olmasına istinaden kaskosunu deldirmek istemeyen kullanıcı, hasar alan parçalarını kendi satın alarak, değiştirme yoluna gitmeyi düşünmüş.

C-HR’ın hasar raporu:

Sadece ön tampondaki ve fotoğrafta da görülen baklava desenli ızgaranın kırılması ve suyun aktığı yerin ise cam suyu deposu olduğu belirlenmiş. Öncelikle yetkili servisten bu iki parçanın fiyatları alınmış. Yüksek meblağlar sonucu internette çıkma parça satan firmalar araştırılmış.

Çıkma parça olarak sadece ön siyah ızgara bulunmuş ve satın alınmış. Başka bir kazalı C-HR ‘dan hasar görmemiş olarak çıkarılan ızgara 500 TL’ye satın alınmış. Yine iş göremez hale gelmiş olan silecek suyu haznesi bulunamamış.

Kırık su deposu oto sanayilerin vazgeçilmezi olan “plastik kaynak tamircisi” bir ustaya emanet edilir ve tamamen onarılır.

Bir kaporta ustası bulunur ve tampon söktürülür. Tamir edilen ızgara ve su deposu yerine monte ettirilir. Finalde de tampon tamamen yerine hiç bir deformasyona uğramadan tekrar yerleştirilir.

Sonuç:

“Kasko delinmez”, aracın TRAMER’de hasar kaydı oluşmaz ve servis gereksiz olan bir çok parçayı değiştirmediğinden en az maliyet ile aracın orijinalliği bozulmadan hayatına devam eder.

Maliyet:

– Tamponun sökülüp yeni ızgaranın takılması için kaporta ustası ücreti: 150 TL
– Ön ızgara bedeli: 500 TL
– Plastik kaynak ustasına su haznesi tamiratı: 100 TL

Sizce bu işlem yetkili serviste yapılsa idi ne kadara mal olurdu ve ne kadar hasar kaydı aracın geçmişine işlenirdi?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.