Bu bir lastik haberi değildir: Hayatımız bu ufacık parçaya bağlı

Otomobilde güvenlik deyince en önemli parçalardan biri de lastiklerimizdir. Havanın basıncından, yeniliğine, gözle ve küçük bir aletle diş kontrolüne kadar özen gösterdiğimiz lastiklerimiz, 4 adet 4-5 santimetrekarelik yani toplamda 12-15 santimetrekarelik bir alanda yola basar. Aracın yerle temasını sağlar. Virajları bu küçük temas alanlarının daha da azaldığı ortamlarda dönmek durumuna kalırız. Yüksek hızlara çıktığımızda, yağmurlu veya karlı yollarda aracımızın yere tutunmasını sağlayan lastiklerimizdir. Ama sorun veya anlatacağımız bu değil. Böylesine hayati öneme sahip lastiklerin takılı olduğu jantların arabalara ne kadar küçük parçalar ile bağlandığını biliyor muydunuz ?

Bijon saplaması ve bijon bir arada…

Çoğu zaman lastiklerimizi gözle kontrol ederiz. Fakat arabaya nasıl tutturulduklarına pek dikkat etmeyiz.

Lastiği patlayan ve bunu kendisi değiştiren kişiler iyi bilirler. 4 yada 5 bijon (somun) vardır genellikle. Bazı arazi taşıtlarında 6, kamyon ve otobüslerde ise çok daha fazla sayıda bulunan bijon somununu sökerek patlayan tekerleği değiştiririz.

Peki binli liralar vererek, en kalitesini tercih ettiğimiz lastiğimizi aracımıza tutturduğumuz bijonları ve saplamaları hiç kontrol ettiniz mi?

İçindeki yolcularla birlikte aracın ağırlığının etkilendiği son bağlantı elemanları bijonlar ve saplamalardır. iyi tutturulmaması yani gevşek bırakılması durumunda lastik yerinden çıkabilir. Fazla sıkılırsa bu somunlar yine başka hayati sorunlar çıkarabilir.

Bijonlar zamanla korozyona uğrar

Bir çok kullanıcı ilerleyen yaşlara sahip arabalarının bu parçalarını kontrol etmezler. Özellikle kar yağan ve tuzlanan yollara veya deniz kıyısında çok fazla tuza maruz kalan araçların saplamaları, zaman içinde korozyona uğrar. Ve yenilenmezlerse kırılma gibi sonuçlar doğurabilir.

Bir çok kişinin başına gelmese de internetteki kaza videolarında kopan, çıkan tekerleklerin ilk nedeninin sorunlu bijonlar olduğu görülür.

Uğur Yumak’ın aracındaki bijonlar sorunluydu

Sahibi olduğum 1996 model Subaru Impreza GT için yeni satın aldığım jantlar monte edilirken saplamalar üzerindeki yoğun korozyona şahit olduk. Güvenliği ciddi anlamda tehdit eden bu parçaların hemen orijinallerini sipariş ettik.

Fotoğraflarda görüleceği üzere yüzeysel gibi olsa da ciddi bir korosyona maruz kalan en önemli bağlantı parçalarının tamamını yeniledik.

Saplamaların tanesi sadece 12 lira ve bijon somunlarının tanesi ise 5 lira. Impreza’da toplam 20 saplama olduğu için bunların toplamı 240 lira. Ve bijon somunları da 100 lira tuttu. 200 lira da işçilik ödeyerek 540 TL’ye bu güvenlik açısından çok kritik olan parçaları yenilemiş olduk.

Bozuk yollarımız sayesinde durmaksızın titreşim ve darbelere maruz kalan, yıllar içinde metal yorgunluğuna uğrayan bu minik parçalara hak ettikleri önemi vermeliyiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.