Avrupa’nın kapısını Anadolu ile açıyor

Isuzu, Türkiye’de üretimine başladığı yeni D-Max ile gözünü 5 haneli rakamlara çevirdi. Yıllık 7 bin adetlik üretim kapasitesi ve 8.500 adetlik satışıyla yükseliş trendi içinde olan Anadolu Grubu’nun Japon Isuzu ile 30 yıllık ortaklığı, şubat ayında başladığı D-Max üretiminde çıtayı ambulans, avcı ve itfaiye aracı gibi “özel kabin” üretimiyle yükseltecek.

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, D-Max modeli için 3 bin adetlik satışlar planladıklarını, bu satışlara da artık Türkiye’de üretilmesi nedeniyle üst kabin çeşitlendirmesi yaparak ulaşacaklarını dile getirdi.

Haziran ayı ile birlikte yerli üretim D-Max modellerinin Türkiye’de ilk kez satışa çıkarılacağını söyleyen Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay da Türkiye’deki D-Max parkının 23 bin adeti geçtiğine dikkat çekti.

Yan sanayisini de geliştirecek

Genel Müdür Arıkan, üretimine başladıkları D-Max ile Türkiye’deki otomotiv yan sanayinin bu alandaki gelişimine katkı yapacaklarını ve büyüyen Avrupa pazarları için önümüzdeki yıllarda ihracatın da gündeme gelebileceğini söyledi.

Isuzu’nun Avrupa’da satışa çıkardığı araçlar arasına Türkiye’den 10 tonluk kamyon modelini dahil etmeyi başardıklarını dile getiren Arıkan, “Bu yıl sonunda F Serisi yeni 16 ton üzeri kamyon üretimine başlayacağız. Seneye de 21 ton üzeri çekici üreteceğiz. Bunlarla da Isuzu’nun Avrupa’daki rekabetinde en büyük destek güçlerinden biri haline geleceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye özel 4×2 otomatik D-Max üretecek

4×2 ve 4×4 seçenekleri bulunan D-Max’in ilk planda 4×2 versiyonları Türkiye’de üretiliyor. Özellikle 4×4 otomatik vitesli üst donanımlı V-Cross halen ithal ediliyor. Amaç, bunu da Türkiye’de üretmek. 

Anadolu Isuzu’nun planında Türkiye için 4×2 özellikli, alt donanım bir otomatik vitesli versiyon üretilmesi çalışmaları da sürüyor. Öncelikli olarak böyle bir versiyon üretilerek, pazara sunulacak. Bu alanda SsangYong’un da bir modeli bulunuyor.

 

Anadolu Isuzu AR-GE merkezi kuruyor

Anadolu Isuzu, bugüne kadar bünyesinde yürüttüğü Ar-Ge merkezini de bağısızlaştırıp, büyütüyor. 18 milyon lira yatırımla 3.500 metrekare büyüklüğünde bir Ar-Ge merkezini 2015 yılında tamamlayacaklarını açıklayan Genel Müdür Arıkan, “Bu merkezde artık yeni ürünlerin tasarlanmasından, Isuzu’nun Avrupa’da yöneleceği ürünlere destek vermeye kadar pek çok mühendislik çalışması yürüteceğiz. Özellikle yeni D-Max, yeni F Serisi araçlarımızın ortaya çıkmasında yeni görevler üstleneceğiz” bilgisini verdi.

Anadolu Isuzu, yeni D-Max ile birlikte 1 tondan 16 tona kadar kamyon ve kamyonetler üretiyor. Ayrıca 9 ve 12 metre otobüs üretimini de gerçekleştiriyor. 

Otobüs üretiminde motoru ‘Isuzu’ olan araçlarla yola Isuzu markasıyla devam edecek olan şirket, Anadolu Isuzu adıyla da terzi usulü otobüs de üretecek. Bu otobüslerde Cummins gibi diğer motor seçenekleri kullanılacak.

Anadolu Isuzu’nun otobüs alındaki yeni çalışması ise Ar-Ge merkezinin kurulmasıyla daha da hızlanacak. 14 metrelik 64 kişilik turizm ve servis otobüsü üretmeye hazırlanıyor. Şirket, şehirlerarası büyük otobüs üretimine girmeyi düşünmüyor.

2 milyon yatırımla 10 bin adetlik kapasite

D-Max üretim hattı, Şekerpınar’daki Anadolu Isuzu tesisleri içinde N Serisi bandına paralel kuruldu. 2 milyon liraya kurulan D-Max üretim bandı bu yıl sonuna kadar 2 bin adetlik üretim yapacak. Hattın asıl kapasitesi ise 10 bin adet. Üretim şimdilik V-Cross ve tek kabin imalatını kapsamıyor.

D-Max’de 163 Beygir gücünde 2.5 litrelik Isuzu dizel motoru 6 ileri şanzımanla kombine görev yapıyor. Otomatik vitesli seçenekler ise ithal ediliyor.

Isuzu D-Max tüm paketlerinde standart olarak sunulan ESC (elektronik stabilite kontrolü), TCS (çekiş kontrol sistemi), ABS (kilitlenmeyi önleyici fren sistemi), EBD (elektronik fren dağılımı) ve BAS (panik fren yardım sistemi) gibi aktif güvenlik sistemleri ile kazaları önlemede üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Güçlendirilmiş kabin, yaya koruma, sürücü ve yolcu hava yastıkları da pasif güvenliği sağlıyor.

1400 devirde 400 Nm’ ye ulaşan yüksek tork sayesinde yakıt tüketiminde kullanıcısına avantaj sağlıyor.

Isuzu D-Max sürüş izlenimi

Otomatik vites 4×4 V-Cross ile yapılan noter huzurundaki yakıt testinde ortalama 58 km süratle bir depo ile 1.301 km yol katetti.

D-Max, arazi kullanımında, uygun lastiklerle salam bir yolculuk vaatü ediyor. Ağırlığı, sınırlı kaydırmalı difransiyeli, 130 km hıza kadar sürüş sırasında ayarlanabilen 4×2 ve 4×4 özelliği başarılı. Radyo cd çalarda radyo düğmesi sağdan direksiyonl ülkelere uygun olduğu için bize ters geliyor.

Özellikle avcılara uygun kabinlerle arazi kullanımında oldukça başarılı olacağının iaretini verirken, otoyolda da 150 km’yi aan hızlara rahatlıkla ulaşıyor.

Sert bir araç olarak dikkatimizi çeken D-Max, arazi kullanmına uygunluğu, 3.5 tonluk çekme kuvveti ile kendi alanında öne çıkıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.