Avrupalı otomobillere Trump vergisi

Dünyada bir paylaşım kavgasıdır giderek büyüyor. Bölüşümdeki kavga pek çok kez olduğu gibi büyük lokmayı yutanlar arasında yaşanıyor. Bunun son örneklerinden birini ABD ile Avrupa’nın egemenleri veriyor. ABD’nin önümüzdeki dönemde devreye alacağını açıkladığı çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında ek gümrük vergisi getirme kararına Avrupa’dan yanıt geldi.

Avrupa, ABD kökenli ürünlerin ithalatını kısıtlayabileceğini ifade edince, ABD Başkanı Trump twitter üzerinden hemen cevabı yapıştırdı:

“AB zaten çok yüksek olan vergilerini daha fazla artırmak istiyorsa, ABD’li firmaların orada iş yapmasının önüne engel çıkartmak istiyorsa… Biz de basit biri şekilde ABD’ye vergisiz gelen Avrupa otomobillerine vergi uygularız. Avrupa, bizim otomobillerimizin orada daha çok satılmasının önüne engel getiriyor. Bu  ticari dengesizlik olur.”

Yeni Toyota C-HR, Avrupa’dan sonra ABD’ye de Türkiye’den ihraç ediliyor.

Misillemelerle ilerlenebilir mi?

Uluslararası ticaret uzmanları ve analistler ABD ve Avrupa arasında karşılıklı yükselen tehditler ve engeller sonucu global ir ticari savaşın tırmanabileceğini söylüyorlar. ABD Başkanı Trump’ın başlattığı ve karşılığını bulduğunda dengelerin bozulmasına yol açacak ticaret savaşının da iki tarafın hırslarına zarar verebileceği belirtiliyor.

Daha önce de gündeme gelmişti

Trump ABD Başkanlığının ilk yılında ABD’yi otomotiv devlerinin ve orada yatırımı bulunan uzak doğulu şirketlerin Meksika ve diğer ülkelerde yatırım yapmaları durumunda başlarının derde gireceğini söylemişti. Bu tehdit işe yaramış ve Ford, Toyota, Hyundai, FiatChrysler gibi dev şirketler milyarlarca dolarlık yatırımları için Meksika yerine ABD eyaletlerini tercih etmişlerdi.

İlk sınavından kazançlı çıkan Trump’ın bu kez Volkswagen, Mercedes, BMW, Audi, Porsche, Ferrari gibi ABD’de çok sevilen Avrupalı otomotiv şirketlerine “diş göstermesi” nasıl sonuçlanacak?

Bu şirketlerden VW (Westmoraland, Chattonaga), BMW (Spartanburg-South Carolina) ve Mercedes (Cleveland, North Carolina), Amerika’da önemli üretim tesisleri kurmuş durumda. ABD’nin değişik eyaletlerindeki fabrikalarda sedandan SUV’A bir ç ok otomobil modelini üreterek, hem ABD’de hem de dünyaya (Türkiye dahil) ABD’den ihraç ediyorlar. Dolayısıyla bu iki şirketin ABD’ye ithal ettikleri haricinde büyük kaybı söz konusu olmayabilir ki zaten en büyük satışları da bu Alman şirketler yapıyor.

Porsche, Ferrari gibi süper sporcular içinse fiyattan çok ilgili modelin alıcı listesine girmek önemli olduğundan yüzde 10’luk bir ek verginin koleksiyoncularına ve kullanıcılarına etkisi sınırlı kalacaktır.

Türk otomotiv endüstrisinin önemli pazarı

BU arada ABD’nin Türkiye otomotiv ihracatında önemi giderek artan bir ihraç pazar olduğunu belirtelim. Fiat’in Bursa’da ürettiği Doblo modeli ABD’ye RAM Promaster City markasıyla gidiyor.

Toyota’nın C-HR modeli Adapazarı’ndan ABD’Ye ihraç ediliyor.

Temsa, büyük otobüste ABD’de beşinci marka haline geldi. Orada üretim planı bile yapıyor.

Transit Custom ile Ford Otosan yıllarca ABD pazarından iyi bir ihracat geliri elde etmişti.

Bu markalar içinde artacak Gümrük Vergisi’nden etkilenecek model Doblo olabilir. O da ABD’li şirket Chrysler ile aynı çatı altında olduğu için sorun yaşamayabilir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.