Dört dörtlük rekabet

Türkiye başta olmak üzere Avrupa'da kompakt SUV modası çığ gibi büyüyor.

Avrupa Bölgesi'nde 2010 yılında 270 bin adet seviyesinde olan crossover pazarı, yeni modellerin yollara çıkmasıyla birlikte bu yıl 500 bin adede, 2016'da 600 bine ulaşacak. Markaların Mart ayında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergiledikleri yeni modeller 600 binlik satışın adeta habercisi.

Fiat'ın crossover'ı 500X, Renault Kadjar, Hyundai Tucson, Honda HR-V, Seat'ın 2016'da seri üretime geçecek '20V20' kod isimli aracı ve Toyota'nın 2016 yılı sonunda itibaren Türkiye'de üretilmesi beklenen mini SUV'u, bu segmentin daha da hareketlenmesini sağlayacak.

B ve C segmenti SUV pazarının büyümesinde, tasarımlarının şehiriçi trafiğine uygun olmaları, hafif yüksek tasarım, fonksiyonel iç mekan ve dev 4×4'lere göre düşük yakıt tüketimi etkili oluyor.

Avrupa'daki tablonun benzeri Türkiye'de görülüyor.

Mini SUV'lara olan ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle hemen hemen her markanın vergi avantajlı 1.6 litre hacimli kompakt crossover’ları piyasaya sunması, satışların patlamasına neden oldu.

Çok değil bundan 10 yıl önce binek oto pazarından 21 bin adetlik satışla yüzde 4.81 pay alan SUV’lar, satışlarını neredeyse 4'e katladı.

Mini SUV'ların binek oto pazarından aldığı pay 2014'te yüzde 12.61'e yükseldi. Geçen yıl otomobil pazarı yüzde 10 daralırken, crossover'lardaki küçülme çok daha sınırlı kaldı. Mini SUV sınıfında satışla yüzde 3.7 düşüşle 74 bin 67 adet olarak gerçekleşti.

 

2015'te 90 bin adedi zorlayacak

 Peki 2015'te satışlar nereye doğru gidecek? Crossover sınıfı 2015'te oldukça hareketli bir yıl geçirecek.

Yeni Juke tam yıl satışta yer alacak,

Fiat 500X bu hafta satışa sunulacak,

1.6 dizel-otomatik Opel Mokka Nisan sonunda piyasaya sunulacak,

1.4 litre motorlu Jeep Renegade Mayıs'ta otomatiğe kavuşacak,

yılın ikinci yarısında Renault'nun C sınıfı crossover'ı Kadjar gelecek,

1.6 litre motorla donatılan dizel CR-V'ın satışına Ağustos'ta başlanacak,

yeni Hyundai Tucson Eylül’de yola çıkacak.

Yeni modellerin ülkemize ithal edilmesiyle birlikte bu yıl SUV pazarının 87-88 bin adetler seviyesinde çıkması bekleniyor.

Binek oto ve hafif ticari araç satışlarının 850 bin adet seviyesinde çıkacağını öngören otomotiv sektörü, crossover'ların payının yüzde 14'e dayanacağını tahmin ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.